Απάντηση με αφορμή την ομιλία του διευθύνοντα σύμβουλου του ομίλου AVAX για τον κλάδο των κατασκευών

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Αυτά είναι τα προβλήματα και οι ανησυχίες των αφεντικών και ζητάνε από την κυβέρνηση να τα λύσει, στα μαζέματα που κάνουν σε συχνά – πυκνά διαστήματα μαζί με εκπροσώπους της εκάστοτε κυβέρνησης και άλλους πολιτικούς κομμάτων που υπηρετούντα θέλω των εργοδοτών πιστά.

Στο συνέδριο «Υποδομές και Δίκτυο» ο Κ. Μιτζάλης διευθύνων σύμβουλος  του ομίλου AVAX, μιλώντας για έργα τα οποία έχει αναλάβει ο όμιλος, αναφέρθηκε στα «προβλήματα» που έχουν  για την ολοκλήρωση αυτών. Συγκεκριμένα μίλησε  για την έλλειψη εργατικών χεριών που έχει γενικά ο κλάδος «στον τομέα των κατασκευών λείπουν περίπου 30.000 εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες», επισήμανε επίσης ότι «η έλλειψη εργατικού δυναμικού αυξάνει το κόστος, καθώς όσοι έρθουν από το εξωτερικό θα έχουν ανάγκη στέγασης και σίτισης» όπως και ότι υπάρχει έλλειψη σε εργολάβους αφού το «2004 ζητούσαμε προσφορές, εμφανίζονταν για κάθε αντικείμενο 20 υπεργολάβοι, τώρα όταν ζητάμε εμφανίζονται με το ζόρι τέσσερις» και το επιστέγασμα της αγωνίας τους άκουσον – άκουσον «οι εργαζόμενοι θέλουν να κάνουν υπερωρίες, η εργατική νομοθεσία βάζει ένα φραγμό στις υπερωρίες, προκαλώντας καθυστερήσεις στα έργα και αύξηση του κόστους τους».

Για αυτό και εμείς προτάσσουμε το δικό μας ταξικό συμφέρον , των οικοδόμων και όλων των εργαζομένων στον κλάδο. Κύριοι και κυρίες της AVAX όσο και να σκούζετε, εργάτες στα έργα με αυτά τα μεροκάματα, τουλάχιστον όσο υπάρχει δουλειά στον κλάδο,  δεν πρόκειται να βρείτε, μη περιμένετε σε μια τόσο απαιτητική εργασία με τόση σωματική καταπόνηση να έρθουν για δουλειά όταν το ημερομίσθιο  πχ στα εργοτάξια της Γρ. 4 του ΜΕΤΡΟ που είναι ανάδοχος η AVAX είναι 45€- 60€ καθαρά το πολύ σε συναδέλφους με 20 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Να αφήσουν τα ψέματα τα διευθυντικά στελέχη της AVAX και αλλού ότι το μεροκάματο του τεχνίτη είναι πάνω από 100€.άλλωστε γνωρίζουν για αυτό και αναφέρονται ότι δεν φτάνουν οι νόμιμες υπερωρίες και πολλοί εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν να δουλεύουν 12ωρα – 6ήμερα, 2 φορές το μήνα δηλαδή στην πράξη και να μην αγγίζουν τελικά τα 100€, για να ανταπεξέλθουν στα τρέχοντα έξοδα, με την ακρίβεια στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στο «θεό», όπως και στην ενέργεια, στα καύσιμα κ.α. Τόσα και άλλα τόσα χρειάζονται σήμερα για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες και όπως λέει ο υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ κος Σταϊκούρας που χειροκροτεί τις κατασκευαστικές εταιρείες σε διάφορα συνέδρια και forum, για το ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, τους απαντάμε ότι υπάρχουν και φυτρώνουν στα ταμεία των εταιρειών που θησαυρίζουν από τον ιδρώτα μας. Άλλωστε αυτοί είναι που έδωσαν 57 εκατομμύρια στην AVAX πριμ έγκαιρης υλοποίησης του έργου.

Την ίδια ώρα στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ από τον Ιούλιο του 2023 οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις με αγώνες που πρωτοστατεί το Σωματείο των εργαζομένων στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ με την στήριξη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Έχουν γίνει πάνω από 8 απεργίες, στο πλαίσιο αυτών των κινητοποιήσεων πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης, αυτό που εισπράξαμε είναι την σθεναρή άρνηση τους για όλες τις διεκδικήσεις μας, σε μια περίοδο που το κόστος διαβίωσης έχει εκτοξευθεί και ξετινάξει κάθε οικογενειακό και ατομικό προϋπολογισμό, που τα μεροκάματα παραμένουν χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα και οι όποιες αυξήσεις είναι αποτέλεσμα των αγώνων και της υπογραφής ΣΣΕ στον κλάδο. Κόστος που δεν ήρθε ουρανοκατέβατα αλλά πηγάζει από την ακόρεστη δίψα για κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, εκεί δηλαδή που ανήκει και η AVAX και υπηρετούν για χάρη τους όλες οι κυβερνήσεις με μια σειρά νόμους.

Ας το βάλουν καλά στο  μυαλό τους άμα θέλουν «χέρια» θα πληρώσουν καλά μεροκάματα που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες, με διασφάλιση του ωραρίου και με όρους  προστασίας της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων. Ας μην περιμένουν  οι εργάτες να το βάλουν κάτω. Η πάλη θα κλιμακωθεί και ήδη έχει προγραμματιστεί νέα 24ωρη απεργία στα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ της AVAX με στόχο τις αυξήσεις.

Ναι κύριοι και κυρίες της AVAX, η κρίση σας έστειλε κόσμο σε άλλους κλάδους και στο εξωτερικό γιατί οι οικοδόμοι δεν έβρισκαν μεροκάματο και τώρα θέλετε να έρθουν πίσω με μεροκάματα πείνας ενώ παράλληλα επιδιώκεται όπως και όλες οι εταιρείες να υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων εργατών για δουλειά, για να παρακαλάνε για δουλειά και να εκβιάζονται  να δουλεύουν νύχτα μέρα για να πιάσουν τα χρονοδιαγράμματά τους. Συν της άλλοις θέλουν να τους λυθούν τα χέρια για να φέρουν μετανάστες για δουλειά αλλά όπως λένε αυτή την περίοδο «κοστίζει». Εδώ έρχεται να συμπληρωθεί το παζλ της βαθιάς εκμετάλλευσης των εργαζομένων με δικηγορικά γραφεία, σαν αυτό της BCLA, που λένε «θέλετε φτηνά εργατικά χέρια, εμείς έχουμε την λύση». Εκμεταλλευτές από την μια, δουλέμποροι από την άλλη.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι θεωρούν πρόβλημα την έλλειψη προσφορών από τους εργολάβους, αφού είναι γνωστό ότι αυτό το καθεστώς χρησιμοποιείται ως άλλος ένας ιμάντας για να εντατικοποιηθεί η δουλειά και να συμπιέζονται οι μισθοί.

Το θράσος τους ξεχειλίζει όταν ισχυρίζονται ότι οι εργάτες ζητάνε να δουλέψουν υπερωρίες. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό, όταν συμβαίνει; Γιατί δεν τους φτάνει το μεροκάματο με το οποίο τους έχουν καταδικάσει να ζουν η πολική της κυβέρνησης της ΝΔ των προηγούμενων κυβερνήσεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ  και η μεγαλοεργοδοσία. Παρόλη την πίεση που ασκείται, οι εργαζόμενοι προασπιζόμενοι το δικαίωμα τους σε ελεύθερο χρόνο και ανάπαυση, έχουν περιορίσει τις υπερωρίες δραστικά μέσα από συλλογική τους απόφαση με την παρέμβαση του Συνδικάτου μας. Ακόμα λοιπόν και αυτοί οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα τους δεν τους φτάνουν, αφού είναι γνωστό ότι μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο TBM δούλευαν μονίμως 12ωρα, κατά παράβαση και των νόμων Χατζηδάκη – Γεωργιάδη που ξεχειλώνουν το ωράριο όσο πάει. Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχουν κατορθώσει να βάλουν μεγάλο φρένο στις αυθαιρεσίες τους, όπως η υποδηλωμένη εργασία, αδήλωτες υπερωρίες, τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας, δουλειά μέσα στον καύσωνα. Σε όλους τους ελέγχους του ΣΕΠΕ στα εργοτάξια της AVAX  διαπιστώθηκαν παραβάσεις όλων των κατηγοριών. Εδώ η ευαισθησία της κυβέρνησης και των εταιρειών για τη «νομιμότητα» εξαφανίζεται!!! Θα είμαστε εμείς εδώ να τους το «θυμίζουμε».

Οι εργαζόμενοι όλων των εργοταξίων του ΜΕΤΡΟ θα κλιμακώσουν τη πάλη τους μέχρι να νικήσουν με αποφασιστικότητα. Υπάρχει αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια από τα πενιχρά μεροκάματα και τη προκλητική στάση της εργοδοσίας που αρνείται να δώσει αυξήσεις. Θα συνεχιστεί ο αγώνας των εργαζομένων με νέα 24ωρη απεργία στις 11 Απρίλη. Παράλληλα παλεύουμε για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 17 Απρίλη με όλους τους εργαζόμενους για μέτρα κατά της ακρίβειας στο κόστος ζωής, τις ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στους εργοδότες που μας θέλουν φθηνή καύσιμη ύλη για τις μηχανές των κερδών τους.

Συνεχίζουμε, απεργούμε, θα νικήσουμε.