ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ (ΦΩΤΟ – VIDEO)

7-03-2015-N-A-GLENTI-30-XRONA-

 30 Χρόνια Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Με επιτυχία στην προσέλευση γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας  από το παράρτημα Νοτιανατολικών Συνοικιών που έγινε το Σάββατο 7 Μάρτη στο κλειστό Γυμναστήριο Κρόνος στον Άγιο Δημήτριο.

Στο χώρο της εκδήλωσης  λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με στιγμές από την πλούσια τριαντάχρονη πορεία των αγώνων του κλάδου, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, όπως και έκθεση βιβλίου.

Με κέφι και μεράκι στήθηκε η όλοι εκδήλωση ακούραστοι δουλειά των συναδέλφων.

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του συναδέλφου προέδρου του παραρτήματος Χρήστου Γιαννέζου και ακολούθησε γλέντι, μέχρι το πρωί, με καλό φαγητό, κρασί και ζωντανή μουσική από συναγωνιστές από την Ν. Ιωνία.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Χ. Κατσιώτης μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Τασία Τσατσούλη και Γιώτα Δήμου επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλιούπολης και Αγίου Δημητρίου αντίστοιχα καθώς και μέλη των Λαϊκών Επίτροπων της Περιοχής.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ

Αγαπητοί συνάδελφοι αγαπητοί συναγωνιστές

Σας ευχαριστούμε για την αποψινή παρουσία σας στη αποψινή μας εκδήλωση προς τιμή των 30 χρόνων του συνδικάτου μας.

Τιμή μας που Βρίσκονται μαζί μας οι παλαίμαχοι, του κλάδου μας

Τριάντα χρόνια σημαδεύονται από την αδιάκοπη παρουσία του συνδικάτου μας στους ταξικούς αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των οικοδόμων, όπως την κοινωνική ασφάλιση την Υγεία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας , των μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους Δουλειάς  στην πρωτοπορία της ταξικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, τις διεθνιστικής αλληλεγγύης, την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας.

Μέσα από την έκθεση φαίνετε μικρό δείγμα αυτής τις δράσης,

Από το 74 με την επανασύσταση των οικοδομικών σωματείων έως και την δημιουργία του συνδικάτου, η κοινή δράση όλων των οικοδόμων γινόταν μέσω τις συντονιστικής επιτροπής των Οικοδομικών Σωματείων Αθήνας.

Από το 1979 μπήκε για πρώτη φορά η ιδέα του Συνδικάτου έτσι ώστε η κοινή δράση να εκφραστεί και οργανωτικά. Σπάζοντας των κατακερματισμό και την οργανωτική διάσπαση,  διευκολύνοντας  την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης και  δράσης στους χώρους δουλειάς σε συνθήκες γιγάντωσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Από το 79 έως τον Ιούλιο του 84 που έγινε η ιδρυτική Συνέλευση, έγιναν πάρα πολλές μαζικές συνελεύσεις και διεργασίες έτσι ώστε η νέα οργάνωση  να είναι απόφαση όλων των εργαζομένων του κλάδου.

Κορυφαίες μαζικότατες υπήρξαν οι Γ. Συνελεύσεις- με μεγαλύτερη αυτή του Μπετόν Αρμέ στο Σπόρτιγκ με 4000 άτομα – για την προσχώρηση στο Συνδικάτο.

Μεγάλης σημασίας οργανωτικής διάρθρωσης αυτή περίοδο, αποτέλεσε η δημιουργία των Σωματειακών Επιτροπών σχεδόν σε όλους τους δήμους της Αττικής που αποτέλεσαν κατόπιν τα παραρτήματα του Συνδικάτου.

Πολέμιοι  της δημιουργίας του συνδικάτου αποτέλεσαν ο τότε κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι λοιποί οπορτουνιστές που είχαν συνδικαλιστική έκφραση στα οικοδομικά σωματεία ΠΑΣΚΕ – ΑΕΜ ιδρύοντας μετέπειτα ξεχωριστά σωματεία σε δήμους μεταξύ αυτών και στην περιοχή μας με έδρα την Δάφνη. Ήταν όμως τέτοια η δυναμική του συνδικάτου που σε λίγο χρονικό διάστημα αναγκάστηκαν να τα διαλύσουν.

Τα παραρτήματα μας που συνέχεια τους είναι το σημερινό ενιαίο Παράρτημα ήταν και πρωτοπόρα στη Δράση αποσπώντας βραβεία στην ευγενική άμιλλα ,μεταξύ των παραρτημάτων του Συνδικάτου για, τις εγγραφές μελών, εκδηλώσεων, και μαζικοποίησης των αγώνων.

Η δημιουργία του Συνδικάτου συνέπεσε χρονικά με μεγάλες κατακτήσεις για τους οικοδόμους  όπως.

•           Την σύνταξη στα 58

•           την άμεση επικόλληση των ενσήμων

•           Μηχανογράφηση της ασφάλισης

•           Πενθήμερο

•           Το σπάσιμο στην πράξη των πράξεων νομοθ. Περιεχομένου για απαγόρευση των αυξήσεων από την κυβέρνηση του Πασόκ.

•           Αύξηση του αδειοδωρόσημου  από 17% σε 23%και κατόπιν σε 25%

Με την δυναμική των Αγώνων και το κύρος του Συνδικάτου έγινε στην πορεία.

•           Η ντε φάκτο εφαρμογή του 7ωρου.

•           Κατάκτηση αυξήσεων στα μεροκάματα μέσω Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας και 10δων διμερών συμβάσεων.

•           Νομοθέτηση του εποχιακού επιδόματος.

•           Κατάργηση αμαρτωλού επικουρικού ταμείου του κλάδου  ΤΕΑΔΞΕ και η συγχώνευση του με το ΕΤΕΑΜ, με αποτέλεσμα μέχρι και τον διπλασιασμό των επικουρικών συντάξεων για τους οικοδόμους.

Και αρκετά ακόμα που η απαρίθμηση τους θέλει αρκετό χρόνο, αναλυτικά θα ασχοληθούν οι ιστορικοί του μέλλοντος.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις πρώτες Γ. Συνελεύσεις των παραρτημάτων Ηλιούπολης ,Γλυφάδας , Μπραχαμίου και στις  αρχαιρεσίες.

Ο συνολικός αριθμός των ψηφισάντων στο συνδικάτο διπλασιάστηκε σε σχέση μετ α Σωματεία ειδικότητας , συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στον συσχετισμό των δυνάμεων υπέρ των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα της Χώρας.

Στη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων πραγματοποιήθηκαν 179 απεργιακές κινητοποιήσεις, εκατοντάδες συλλαλητήρια, παραστάσεις, απεργίες σε χώρους δουλειάς , για τα προβλήματα των οικοδόμων αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις με σχεδόν μόνιμο ανοιχτό μέτωπο για την Ανεργία, κοινωνική ασφάλιση, την Υγεία, την σύνταξη, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τους κοινωνικούς διαλόγους ενσωμάτωσης των εργαζομένων στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και άλλα πολλά.

Σε αρκετές από αυτές τις κινητοποιήσεις ήρθαμε αντιμέτωποι με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους και των εργοδοτών (αστυνομία, δικαστήρια) με δίκες και καταδικαστικές αποφάσεις από την ταξική δικαιοσύνη  έχοντας προμετωπίδα το σύνθημα

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΕΟΑΙΟΚΡΑΤΗ

Πλούσια υπήρξε και διεθνιστική αλληλεγγύη προς τους αγωνιζόμενους  εργάτες  άλλων χωρών καθώς και προς τους λαούς και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, πού πληττόταν από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αλλά και από φυσικές καταστροφές .

Τρακτέρ και μπριγάδες για το κτίσιμο σπιτιών στη Νικαράγουα, μπριγάδες στην Κούβα για την συγκομιδή ζαχαροκάλαμου, αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Παλαιστίνη στην Γιουγκοσλαβία, στην Τουρκία .

Το συνδικάτο και τα λοιπά οικοδομικά σωματεία μαζί με την Ομοσπονδία μας αποτέλεσε και αποτελεί  βασικό συντελεστή  της ταξικής  γραμμής στο συνδικαλιστικό κίνημα με την δημιουργία  του ΠΑΜΕ Πανελλαδικά.

Τα τελευταία χρόνια εμφάνισης τις καπιταλιστικής κρίσης Συνδικάτο, και το ενιαίο Πλέον παράρτημα μας, αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής συμμαχίας. συμβάλαμε στην δημιουργία των Λ. Επιτροπών με πλούσια δράση στις γειτονιές, με  κινητοποιήσεις ενάντια στις συνέπειες για την Λαϊκή οικογένεια όπως.

 • για τα χαράτσια της ΔΕΗ και το κόψιμο του ρεύματος.
 •  στην εφορεία για την φοροεπιδρομή,
 •  στα ΙΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη των ανασφάλιστων.
 • στον ΕΟΠΥ νυν ΠΕΔΥ για την υποβάθμιση της υγείας και τις φαρμακευτικής περίθαλψης.
 • στα Δημοτικά Συμβούλια για την μείωση των δημοτικών τελών
 •  στα ΟΑΕΔ και τα Υπουργία για την ουσιαστική προστασία των ανέργων

Παράλληλα με την διεκδίκηση και την ουσιαστική ανάπτυξη της ταξικής αλληλεγγύης, αναπτύχτηκε δράση με την λειτουργία των Λ Φροντιστηρίων που λειτουργούν για δεύτερη χρονιά, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου με ουσιαστική βοήθεια, σε δεκάδες παιδιά ανέργων και φτωχών οικογενειών, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί συναγωνιστές

Σήμερα ο κλάδος των κατασκευών δρα σε συνθήκες έντονης καπιταλιστικής κρίσης και υποχώρησης του κινήματος.

Στεκόμαστε όρθιοι, δεν το βάζομε κάτω, δεν υποτασσόμαστε.

Παλεύουμε για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και το Παράρτημα έχει να συμβάλει πολλά σ’ αυτό.

Η ανεργία σπάει κόκαλα , με ότι αυτό συνεπάγεται στη ζωή των συναδέλφων και των οικογενειών μας. Ο κλάδος μας, πανελλαδικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ, το 2005 (Ιούνιος) είχε 182.095 ασφαλισμένους και τον αντίστοιχο μήνα του 2014, είχε 36.215 !

Ο κλάδος των Κατασκευών στο μέλλον δεν θα έχει τον ίδιο ρόλο που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν θα αποτελεί την «ατμομηχανή» της οικονομίας.

Η συμβατική οικοδομή, που απασχολούσε το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων του κλάδου, στα πλαίσια του σημερινού δρόμου ανάπτυξης δεν θα ανακάμψει για πολλά χρόνια, παρόλο που αυξάνονται οι λαϊκές ανάγκες για στέγη, παιδικούς σταθμούς, σχολεία και άλλα έργα.

Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συμφώνησε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, την επέκταση του μνημονίου, τη συνέχιση της υλοποίησης των αντιλαϊκών, αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί.

Οι νόμοι του μνημονίου παραμένουν σε ισχύ Ούτε καταργήθηκαν, ούτε ανατράπηκαν με τη νέα συμφωνία. Αξιοποιούνται στην κατεύθυνση να εξασφαλιστεί φθηνή εργατική δύναμη στο κεφάλαιο και οικονομική στήριξη στις τράπεζες, τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Το εργατικό, λαϊκό κίνημα δεν μπορεί να δείξει ούτε ανοχή, ούτε αναμονή, γιατί τα προβλήματα των εργαζομένων είναι πιεστικά, γιατί μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού θα πολλαπλασιάζονται, θα οξύνονται, θα οδηγούν ακόμα περισσότερους εργάτες μαζί με τις οικογένειές τους μπροστά σε αδιέξοδο.

διεκδικούμε και μέτρα για την ανακούφιση των ανέργων :

 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας για όλη την περίοδο ανεργίας σε όλους τους άνεργους.
 • Έκτακτη επιδότηση των ανέργων του κλάδου μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους τους άνεργους.
 • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
 • Αναγνώριση των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να βρεθούν τα επόμενα χρόνια χωρίς προϋποθέσεις συνταξιοδότησης χιλιάδες οικοδόμοι.
 • Πάγωμα των δόσεων δανείων και των τόκων για τους άνεργους.
 • Απαγόρευση των πλειστηριασμών και της διακοπής των παροχών από τις πρώην ΔΕΚΟ στους άνεργους.
 • Κατάργηση όλων των φόρων και της φοροληστείας του λαϊκού εισοδήματος.

η Ομοσπονδία μαζί με το Συνδικάτο οργανώνει εκδήλωση την 1η Απρίλη για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στις 19 Μάρτη, το Συνδικάτο Αθήνας μαζί με το Σωματείο Επισιτισμού, Τουρισμού, το Συνδικάτο Μετάλλου, προχωρούμε σε συντονισμό της δράσης για διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων.

2)         Κοινωνική Ασφάλιση διεκδικούμε

Η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Η επαναφορά των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των απωλειών στις συντάξεις και τους μισθούς

Από την πλευρά μας, δεν παραιτούμαστε από τη γραμμή για κοινωνική ασφάλιση που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Το ζήτημα δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, όλο το λαό.

Έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην ανάπτυξη αγώνων με επίκεντρο την κοινωνική ασφάλιση. με συσκέψεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνονται με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, οικοδόμων, λαϊκών επιτροπών και άλλων 70 φορέων και σωματείων.

3)Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

Διεκδικούμε την επαναφορά και υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ στα όρια του 2009, όπως και της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, είναι κομβικής σημασίας για τον κλάδο και γενικότερα.

Ήδη έχει ετοιμαστεί το βασικό σχέδιο για τις ΣΣΕ που υπογράφει η Ομοσπονδία

Η μάχη για καλύτερους μισθούς και μεροκάματα περνάει μέσα από τον οργανωμένο, ταξικό, μαζικό αγώνα των εργαζομένων και δεν είναι αποτέλεσμα διακηρύξεων, της κάθε κυβέρνησης

Στον κλάδο μας έχουμε χειροπιαστή απόδειξη για το πώς μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα που ανακουφίζουν τη ζωή των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ  πέτυχαν  αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, στην καλυτέρευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, υπογράφηκε επιχειρησιακή σύμβαση με αυξήσεις 22% έως 35%.

4.. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.

Η Πρωτομαγιά πρέπει να αποτελέσει σταθμό στην κορύφωση της δραστηριότητας των σωματείων και της το επόμενο 2μηνο.

. Αξιοποιώντας την πείρα του Πανελλαδικού συλλαλητηρίου, την 1η Νοέμβρη, δουλεύουμε για να συνδεθεί το ιστορικό περιεχόμενο της 1ης Μάη με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Κριτήριο θα είναι ενίσχυσης της συσπείρωσης στα σωματεία. Θα μετρήσουμε  μετά την Πρωτομαγιά ξανά την δυνατότητα για ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ και των συμμάχων, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες.

Αύριο 8 Μάρτη είναι η παγκόσμια μέρα της εργαζόμενης γυναίκας. Από ταξική σκοπιά εμείς -ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα- τιμάμε την 8 Μάρτη ΤΗΝ ΣΥΝΑΔΈΛΦΙΣΣΑ, ΤΗΝ ΜΑΝΑ, ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ, ΤΗΝ ΣΥΝΤΡΦΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΗ

ΖΗΤΩ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Η ΔΥΝΑΜΗ

ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΝΙΚΗ

ΑΣΠΙΔΑ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΕ –ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΕ ΜΕ ΑΝΕΙΡΗΝΕΥΤΗ ΤΑΞΙΚΗ ΠΑΛΗ

 

 

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναγωνιστές καλή διασκέδαση