ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ (VIDEO – PHOTO)

%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%b1-16-03-2022-07

Συνάδελφοι,

Η Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία μας στις 16 Μάρτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία ήταν πάρα πολύ υψηλό στα μεγάλα εργοτάξια και τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες σε όλη τη χώρα.

Στην ιδιωτική οικοδομή τα ποσοστά συμμετοχής ήταν χαμηλότερα και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:

1)   Σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, πολλοί συνάδελφοί μας έχασαν αρκετά μεροκάματα λόγω των καιρικών συνθηκών.

2)    Η μεγάλη ακρίβεια, που πλήττει άμεσα το μεροκάματο, έχει αντανάκλαση και στη μικρή οικοδομή. Πολλοί συνάδελφοί μας πιέζονταν να τελειώσουν τις δουλειές που έχουν αναλάβει για να προλάβουν τις συνεχείς ανατιμήσεις στα υλικά.

Σε κάθε περίπτωση η απεργία που πραγματοποιήσαμε είχε μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στα εργοτάξια των μεγάλων αστικών κέντρων και αφήνει θετική παρακαταθήκη για τη συνέχεια του αγώνα μας και την προετοιμασία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 6 Απρίλη.

Η επιτυχία των κλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων αποδεικνύεται και από την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ με τους βασικούς και πιο αντιπροσωπευτικούς συνδέσμους των εργοδοτών στον Κατασκευαστικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα:

Στη συνάντηση που είχαμε στην απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων κατέθεσαν την εξής πρόταση:

  • Αύξηση 18,2% στο κατώτερο μεροκάματο του εργάτη (από 29,62 ευρώ που είναι σήμερα στα 35 ευρώ).
  • Αύξηση 28,3% στο κατώτερο μεροκάματο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη (από 29,62 ευρώ που είναι σήμερα στα 38 ευρώ).
  • Αύξηση 38,5% στο κατώτερο μεροκάματο του τεχνίτη (από 29,62 ευρώ που είναι σήμερα στα 41 ευρώ).

Επιπλέον στα παρακάτω μεροκάματα προστίθενται τα εξής:

  • 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
  • 10% επίδομα γάμου.
  • 10% σε όσους έχουν αποφοιτήσει από επαγγελματική εκπαίδευση, επιμορφωτικά προγράμματα και προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή εργοληπτικών ή εργατικών οργανώσεων υπό την επίβλεψη του ΟΑΕΔ, διάρκειας τουλάχιστον 120 ωρών.
  • 15% στους εργαζόμενους που απασχολούνται στις σκαλωσιές (κτιρίων, καμινάδων κλπ.) ύψους άνω των 30 μέτρων.
  • 10% στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε υπόγεια τεχνικά έργα (σήραγγες, στοές κλπ.).
  • 5% στους οικοδόμους και εργαζόμενους σε έργα ή τμήματα έργων που κατασκευάζονται στη θάλασσα όταν η πρόσβαση τους σε αυτά γίνεται αποκλειστικά με πλωτά μέσα.

Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια της Σύμβασης οι εργοδότες προτείνουν να ισχύει από 1.1.2022 έως 31.12.2024.

 

Συνάδελφοι,

Η Ομοσπονδία μας θεωρεί ότι βρισκόμαστε με καλύτερες προϋποθέσεις να υπογράψουμε σύμβαση μετά από 13 χρόνια.

Έχουμε διατυπώσει την επιχειρηματολογία μας όσον αφορά τη διάρκεια της Σύμβασης και συμφωνήθηκε με τους εργοδότες πολύ σύντομα να γίνει εκ νέου συνάντηση, με στόχο να διευθετηθεί αυτό το θέμα.

Η υπογραφή Σύμβασης για τους οικοδόμους θα δώσει νέες δυνατότητες υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, του μεροκάματου και των ενσήμων μας.

Εφόσον καταλήξουμε σε υπογραφή της Σύμβασης, οι εργοδότες όπως μας διαβεβαίωσαν συμφωνούν ώστε να γενικευτεί και να γίνει υποχρεωτική με απόφαση του υπουργείου Εργασίας για όλους τους οικοδόμους και όλους τους εργοδότες πανελλαδικά. Αν συμβεί αυτό θα έχουμε ένα σοβαρό όπλο στα χέρια μας για να βελτιωθούν οι όροι δουλειάς και ασφάλισης μέσα στους χώρους εργασίας, τόσο στη συμβατική οικοδομή, όσο και στα δημόσια έργα και τα μεγάλα εργοτάξια.

Θα ανοίξει δρόμο για να υπογραφούν ΣΣΕ και για τα συναφή επαγγέλματα που εκπροσωπούνται από την Ομοσπονδία μας (ξύλο, μάρμαρο κ.ά.) όπου εκεί βασικός εργοδότης είναι ο ΣΕΒ που μέχρι τώρα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Για τις εξελίξεις, που θα έχουμε από τη νέα συνάντηση με τους εργοδότες του κλάδου, θα ενημερωθείτε άμεσα.

Χρειάζεται να είμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Με αισιοδοξία δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και προετοιμάζουμε την Πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη.