ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από καταγγελίες συναδέλφων μας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, για περικοπή της ασφάλισης από υπεργολάβους κι άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απαίτησε από το Υπουργείο Εργασίας συστηματικούς ελέγχους σε μια σειρά εργοτάξια.

Τέτοιος έλεγχος πραγματοποιήθηκε από το ΣΕΠΕ, με την παρουσία εκπροσώπου του Συνδικάτου, το Σάββατο 17/3/2018 στο εργοτάξιο «Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου», όπου έγινε μερική  καταγραφή των οικοδόμων που απασχολήθηκαν  σε δύο από τους υπεργολάβους, οι οποίοι καλέστηκαν από τους επιθεωρητές να παρουσιάσουν τα βιβλία παρουσίας εργαζομένων που προβλέπει η εναπομείνασα εργατική νομοθεσία. Κόπηκαν και επιδόθηκαν τα προβλεπόμενα δελτία ελέγχου από τους επιθεωρητές και αναμένονται  τα μέτρα που θα πάρει το Υπουργείο.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, οι μηχανισμοί της εργοδοσίας διέδιδαν στους εργαζόμενους ότι πρόκειται να επιβληθούν πρόστιμα στους εργάτες και γι’ αυτό  το λόγο πολλούς εργαζόμενους είτε τους ανάγκασαν να κρυφτούν είτε τους σχόλασαν άρον-άρον, όπως σε αρκετά μηχανήματα, χειριστές, οδηγούς κι άλλους που εκείνη την ημέρα δούλευαν και δεν καταγράφηκαν.

Επειδή δεν πρόκειται για μεμονωμένο φαινόμενο, το ίδιο έχει συμβεί  σε προηγούμενους ελέγχους στο εργοτάξιο του Αστέρα Βουλιαγμένης  και σε άλλα εργοτάξια, προειδοποιούμε τους μηχανισμούς της εργοδοσίας ότι:

Τα δικαιώματα των εργατών δεν παζαρεύονται, ούτε με τους εργοδότες ούτε με το κράτος. Με τον αγώνα μας θα επιβάλουμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα δώσουμε τη μάχη της εφαρμογής της.

Το ψέμα και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν! Η προσπάθεια των εργοδοτών να φέρουν σε αντίθεση τους εργάτες με το Συνδικάτο δεν θα περάσει. Όσα  ψέματα (για δήθεν πρόστιμα στους εργαζόμενους) κι αν χρησιμοποιήσουν, δεν πρόκειται να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Οι εργάτες στις κατασκευές έχουν όπλο στα χέρια τους την οργάνωση τους. Θα επιβάλουν το δίκιο τους με όλες τις μορφές του αγώνα.

Συνάδελφοι,

Κανείς εργάτης να μη φοβηθεί τους ελέγχους. Ίσα-ίσα αυτοί πρέπει να ενταθούν. Κανένας εργάτης δεν κινδυνεύει.  Αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι οι εργοδότες που κλέβουν την ασφάλισή μας κι έχουν επιβάλλει εργασιακούς όρους «Μεσαίωνα».