ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

(Το κάλεσμα σε μορφή .pdf)

(Το πρόγραμμα σε μορφή .pdf)

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές ανεξάρτητα από ειδικότητα,

Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας! 

Ψηφίζουμε μαζικά για την διεκδίκηση και την διασφάλιση του ωραρίου μας , των ενσήμων μας, της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς!

Ψηφίζουμε μαζικά για να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους τη νέα ΣΣΕ στον κλάδο, με αυξήσεις και να επιβάλλουμε την υποχρεωτικότητά της παντού!

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και εργοδοσίας, που θέλουν τους εργάτες ανοργάνωτους, διαχωρισμένους, για να μας έχουν του χεριού τους και να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο, εμείς στέλνουμε μήνυμα και με την ψήφο ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, οργανωνόμαστε και δίνουμε τον αγώνα, με εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο μας.

Η εγγραφή όλων των οικοδόμων, των εργαζομένων στις κατασκευές στο Συνδικάτο είναι απαραίτητη. Όσο γινόμαστε περισσότεροι, αποφασισμένοι να παλέψουμε για το δίκιο μας, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, τόσο περισσότερο θα βάζουμε εμπόδια στα σχέδια τους. Όταν είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά Έλληνες και μετανάστες εργάτες, από όλες τις ειδικότητες ενισχύουμε τη δύναμή μας. Αυτός είναι ο φόβος της μεγαλοεργοδίας και πρέπει να τον μεγαλώσουμε.

Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Εμείς σηκώνουμε κάθε μέρα μεγαθήρια, με το δικό μας κόπο, αίμα και ιδρώτα, που μας τον κλέβουν οι κατασκευαστές κι οι μεγαλοεργολάβοι οι όμιλοι για να κονομάνε και να επενδύουν τα υπερκέρδη τους όπου θέλουν για να τα αυγατίσουν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους και τους οικοδόμους.

Με την πρόοδο της επιστήμης και των τεχνολογικών μέσων ανέβηκε η παραγωγικότητα της εργασίας. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα τεχνικά μέσα και τα εργαλεία για να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, πιο ξεκούραστα, με ασφάλεια και με αξιοπρεπές μεροκάματο.

Για μας όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα έργα τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά το μόνο που αυξάνουν είναι τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων. Παρά την μεγάλη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τα  μεροκάματα παραμένουν χαμηλά, το κλέψιμο ενσήμων οργιάζει , η εντατικοποίηση της δουλειάς πάει να γίνει μόνιμο φαινόμενο.

Όπου βρήκαν όμως ισχυρή αντίσταση με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, τους κάναμε να μαζευτούν.

Συνάδελφοι, να σκεφτούμε: Πότε έχουμε κατακτήσεις; Όταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα και μαχητικά, σπάζοντας το φόβο, κόντρα στο συμβιβασμό ή όταν περιμένουμε να νοιαστούν δήθεν για μας οι κυβερνώντες ή οι εργοδότες; Όταν συλλογικά, οργανωμένα και μαζικά συμμετείχαμε στη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου ή όταν ο καθένας ήταν για τον εαυτό του;

Η αγωνιστική δράση του Συνδικάτου, η πορεία του όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι με την αταλάντευτη συλλογική και οργανωμένη πάλη μας και σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, την ΕΕ επιβάλλαμε κατακτήσεις, πετύχαμε μικρές και μεγάλες νίκες.

 

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, ραχοκοκαλιά της Ομοσπονδίας μας, στήριξε με αγώνες, απεργίες και εκατοντάδες παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς την οργάνωση της πάλης του κλάδου, συμβάλλοντας στον να καμφθεί η αδιαλλαξία της εργοδοσίας και να υπογραφεί κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία έδωσε ώθηση στα μεροκάματά μας, στο κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στο ένσημο και το ημερομίσθιο, ανέβασε τις διαθέσεις για διεκδικήσεις για μεγαλύτερα μεροκάματα. Η κατάκτηση αυτή ήταν πολύ σημαντική παίρνοντας υπόψη ότι είμαστε από τους ελάχιστους κλάδους που υπέγραψαν κλαδική ΣΣΕ κόντρα στα τεράστια εμπόδια που βάζουν οι νόμοι των μνημονίων που διατηρούνται σήμερα στο ακέραιο από την κυβέρνηση της ΝΔ και όσους τα ψήφισαν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Η μαζική προσέλευση των οικοδόμων και οι χιλιάδες ψήφοι που πρέπει να πέσουν στην κάλπη του Συνδικάτου θα είναι ένα ακόμα όπλο στην φαρέτρα μας μπροστά στις διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας ΣΣΕ που θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και των εργοδοτών του κλάδου.

Πετύχαμε με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και συστηματική παρέμβαση να δημιουργηθεί σωματείο στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Ευρώπης, στο Ελληνικό και τον Αγ. Κοσμά. Η προσπάθεια αυτή πέρασε δια πυρός και σιδήρου, επιχειρήθηκαν απολύσεις πρωτοπόρων συνδικαλιστών και εργατών, ασκήθηκαν ισχυρότερες πιέσεις στους εργαζόμενους να μείνουν μακριά από το Συνδικάτο τους. Όλες οι προσπάθειες όμως έπεσαν στο κενό, κάτω από την αποφασιστικά δράση του Συνδικάτου. Περιορίσαμε την αυθαιρεσία της εργοδοσίας στα ωράρια, τους μισθούς , τις συνθήκες δουλειάς. Παρά το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα εργατικά «ατυχήματα», πετύχαμε να μη κουκουλωθούν πολλά μικρά και μεγάλα «ατυχήματα», όπως επιδίωκε η εργοδοσία, και ταυτόχρονα να παρθούν αρκετά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στο χώρο, αφού το Συνδικάτο ανάγκασε με την αγωνιστική του στάση την Επιθεώρηση Εργασίας και να γίνονται σχετικά τακτικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να έχουν μετριαστεί τα κενά της ασφάλειας και υγιεινής που υπήρχαν.

Στηρίξαμε τη μεγάλη κινητοποίηση των συναδέλφων στη γραμμή 4 του Μετρό που με το σωματείο τους έχουν κάμψει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, για αυξήσεις στους μισθούς, κόντρα στα 12ωρα.

Το Συνδικάτο μας επίσης πρόσφατα αποκάλυψε και με την αποφασιστική του παρέμβαση ματαίωσε τα σχέδια μεγάλου δικηγορικού γραφείου, που επιχείρησε να λειτουργήσει ως δουλεμπορικό γραφείο, προμοτάροντας  φθηνή δουλειά σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τώρα που έχουν τεράστια ανάγκη για εργατικό δυναμικό, σχέδιο το οποίο αν υλοποιούνταν θα άνοιγε το δρόμο και θα λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης για να μειωθούν τα μεροκάματα στο κλάδο.

Παράλληλα στο Συνδικάτο όλα αυτά τα χρόνια, έχουν βρει άκρη με τη στήριξη μας μέσα στις ανεπαρκέστατες υπηρεσίες ελέγχου (ΣΕΠΕ – ΕΦΚΑ), εκατοντάδες οικοδόμοι για θέματα όπως το κλέψιμο της ασφάλισης, τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους, και ταυτόχρονα με άμεσες παρεμβάσεις στους εργολάβους και τις εταιρείες, στηρίξαμε συναδέλφους για να προστατευτούν από την εργοδοτική αυθαιρεσία. Το Συνδικάτο  μας καθημερινά βρίσκεται στο πλευρό των συναδέλφων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα.

Συνάδελφοι το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα φανερώνει ότι σταθεροποιείται και δυναμώνει ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής που τα παίρνει από τους πολλούς , τους εργάτες, τους οικοδόμους, τους βιοπαλαιστές. Αυτό το ρεύμα λέει ως εδώ και μη παρέκει. Από  αυτή την άποψη το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, φανερώνει ότι η δυσαρέσκεια και η οργή μεγαλώνει εναντίον της αντεργατικής πολιτικής και των κομμάτων που την εκφράζουν με επίκεντρο αυτών που κυβέρνησαν της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η οργή για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να εκφραστεί στους αγώνες και την οργανωμένη πάλη, αφού τα εργατικά- λαϊκά προβλήματα, οι δεσμεύσεις που καλούνται να εφαρμόσουν η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και των κερδών του κεφαλαίου θα είναι εδώ με μεγαλύτερη ένταση. Από την  ακρίβεια που ξεκοκαλίζει τους μισθούς μας μέχρι την επικίνδυνη για το λαό βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην Ουκρανία, στο πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στο λαό της  Παλαιστίνης κ.ά. που την πληρώνουμε εκτός των άλλων πανάκριβα με συνέπειες σε όλη την ζωή μας.

Για όλα αυτά εδώ και τώρα, πιο αποφασιστικά, να στηρίξουμε την πάλη μας, να μαζικοποιήσουμε το  Συνδικάτο μας!

Σε όλη αυτή την πορεία επιδιώκουμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο συχνά μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, στο Συνδικάτο μας, στα Παραρτήματα, να πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις, να κουβεντιάζουμε, να διορθώνουμε τις όποιες αδυναμίες. Η γνώμη του καθενός για οποιοδήποτε ζήτημα είναι πηγή δύναμης για το Συνδικάτο, για να διαμορφώνουμε τις διεκδικήσεις μας, τους στόχους πάλης, για να βάλουμε στο επίκεντρο του αγώνα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Αυτό είναι που ανησυχεί τα αφεντικά. Φοβούνται την οργανωμένη πάλη, για να υπερασπιστούμε όλα όσα καταχτήθηκαν και να περάσουμε στην αντεπίθεση για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής. Τα δικά μας συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους κέρδη. Για αυτό και επιδιώκουν με νόμους και καταστολή να μας υποτάξουν. Δεν θα τα καταφέρουν, γινόμαστε όλοι μια γροθιά με το Συνδικάτο μας.

Εμείς σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τα δικαιώματά μας, γινόμαστε μια γροθιά ενάντια στο κεφάλαιο και την αντεργατική πολιτική.

Κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή που περνάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τσιράκια της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, εμείς απαντάμε με ταξικούς αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να δυναμώσουμε το Συνδικάτο μας σε αυτές τις αρχαιρεσίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, σε Έλληνες και μετανάστες εργάτες, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής, την θρησκεία, το φύλο και το χρώμα του δέρματος. Ζούμε την ίδια εκμετάλλευση, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Η ταξική μας ενότητα τους προκαλεί φόβο. Δυναμώνοντας το Συνδικάτο μας να τους τρομάξουμε.

Συντονίζουμε την δράση με όλα τα συναφή επαγγέλματα στο παραγωγικό κομμάτι της κατασκευής και με άλλα σωματεία του κλάδου, με τους ηλεκτρολόγους, τους ξυλουργούς, τους μισθωτούς μηχανικούς, τους χειριστές.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα, υποχρεωτική για όλους. 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο
  • Άμεση επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
  • Υπογραφή διακρατικών συμβάσεων, όπου δεν υπάρχουν, με αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης για τους μετανάστες από και προς τις χώρες καταγωγής τους.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων.
  • Να παρθούν μέτρα για να ανοίξει η δουλειά με έργα που να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, σχολεία, νοσοκομεία, χώροι πολιτισμού, αθλητισμού κ.ά.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του Δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, δωρεάν για όλους, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Βάζουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες!

Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με όλους αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας. Έχουμε την ικανότητα και την δύναμη να τους νικήσουμε!

Οργανωνόμαστε και δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας. Ψηφίζουμε για να αποτελέσει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς κι οι οικογένειές μας.

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 1, ΠΛ. ΚΑΝΙΓΓΟΣ 2ος όρ., Αθήνα
ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

26-27-28 ΙΟΥΝΗ ΚΑΙ 1-2-3-4 ΙΟΥΛΗ
ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ 18:00 μ.μ. – 21:30 μ.μ. ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΛΕΦΩΝΟ
ΒΟΡΕΙΩΝ – ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ 1) 26-27-28/6  Λ.Μαραθώνος, Ν.Μάκρη2) 1-2-3/7 4ο Δημ. Σχολείο Λεονταρίου 4, Παλλήνη

3) 4/7 Σ.Βενιζέλου 62, Κ.Χαλάνδρι

6977294037
ΑΙΓΑΛΕΩ – ΧΑΪΔΑΡΙ – ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ Ελλης και Ανδριανουπόλεως, Αιγάλεω 210 5989683
ΒΥΡΩΝΑ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ 1) 26-27-28/6 & 1/7 Περιάνδρου 18, Ζωγράφου2) 2-3-4/7 Κορυτσάς 2 & Κωνσταντιλιέρη, Βύρωνας 210 7778249
ΚΕΝΤΡΟΥ  1) 26-27-28/6 & 1/7 Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, Πλ. Κάνιγγος, Αθήνα2) 2-3-4/7 ΣΤΕΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ Πατησίων 173, Πλ. Αμερικής 210 3827122
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – ΜΠΡΑΧΑΜΙ – ΓΛΥΦΑΔΑ 1) 1-2-3-4/7 Καλλιθέας 6, Μπραχάμι2) 26-27-28/6 Στ. Σαράφη 40, Ηλιούπολη 210 9752290
ΙΛΙΟΥ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ-ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Μενελάου & Χρυσηίδος 36, Ίλιον 210 2635334
ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Αριστείδου 92, Καλλιθέα 2109524847
ΜΕΝΙΔΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ 1) 26-27-28/6 Δεκελείας 42, Μενίδι2) 1-2-3-4/7 Σωτ. Πέτρουλα 20, Α.Λιόσια 210 2463863
ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Νισύρου 20, Ν. Ιωνία 210 2776787
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών, Περιστέρι 210 5718023
ΠΕΙΡΑΙΑ Ομ. Σκυλίτση 19, Πειραιάς 6987653999