ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΗ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

(Η ανακοίνωση σε μορφή .pdf)

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαλήρου,

 ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΑΠΡΙΛΗ

Προχωράμε στην απόφαση που πήραμε στη Γενική Συνέλευση του εργοταξίου στις 17 Απρίλη. Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Δεν δεχόμαστε να μας ξεζουμίζουν οι εργοδότες, να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες, νύχτες και Σαββατοκύριακα, για να κερδίζουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας.

Φτάνει πια με την κοροϊδία των εργοδοτών. Στη συνάντηση που είχαμε ζητήσει μαζί τους, οι περισσότεροι δεν καταδέχτηκαν να έρθουν για να απαντήσουν πάνω στα δίκαια αιτήματά μας, ενώ όσοι προσήλθαν μασούσαν τα λόγια τους. Αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, ισχυρίστηκαν πως «είναι νόμιμοι», τη στιγμή που έχουμε συνεχόμενες καταγγελίες συναδέλφων για κλεμμένα ένσημα, δουλειά από το πρωί ως το βράδυ χωρίς βάρδιες, με απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά 7 ημέρες την εβδομάδα χωρίς κανένα ρεπό, ελλιπή μέτρα ασφάλειας κ.ά.

Ταυτόχρονα, χθες στο εργοτάξιο διενεργήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας για μέτρα ασφάλειας. Παρόλο που βρέθηκαν δεκάδες περιπτώσεις που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των εργατών, όπως: κομμένα καλώδια μέσα στα νερά, ηλεκτρολογικοί πίνακες χωρίς ρελέ και υπογραφή από ηλεκτρολόγο, φρεάτια χωρίς σήμανση ή προστατευτικά, ελλιπής φωτισμός σε στοές, έλλειψη κουπαστών και πολλά άλλα, η Επιθεώρηση τα θεώρησε «μικροπράγματα» και σημείωσε μερικές παρατηρήσεις.

Αποδεικνύεται πως η Επιθεώρηση Εργασίας λειτουργεί με πνεύμα σύμπλευσης με την εργοδοσία, στο όνομα διασφάλισης της επιχειρηματικότητας που προωθεί η κυβέρνηση, αφού όπως μας είπαν “κρατάνε ίσες αποστάσεις από εργαζόμενους και εργοδοσία”.

Είναι φανερό πως η εντατικοποίηση της δουλειάς, σε συνδυασμό με μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, εκτός από το ότι προκαλεί μεγάλη φθορά στον οργανισμό μας, βάζει και σε άμεσο κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.

Σε ένα έργο, το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στην Αττική, όπου η Περιφέρεια έχει μπουκώσει με εκατομμύρια ευρώ την ανάδοχο εταιρεία και τους μεγαλοεργολάβους για να δημιουργήσει την «Αθηναϊκή Ριβιέρα», ενώ την ίδια ώρα έργα που έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας δεν κατασκευάζονται, όπως αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, που από την έλλειψή τους χάθηκαν 125 άνθρωποι στην Αττική.

Για να μη θρηνήσουμε θύματα, αλλά και για να δουλεύουμε ανθρώπινα και με αξιοπρέπεια, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας!

Κλιμακώνουμε με απεργία την Παρασκευή 19 Απρίλη, απαιτώντας:

  • τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας,
  • τη διασφάλιση του νόμιμου ωραρίου με παύση εργασιών τα Σαββατοκύριακα,
  • την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους του εργοταξίου.

Δίνουμε μαχητικό παρών στις πύλες του εργοταξίου για την περιφρούρηση της απεργίας μας μαζί με το Συνδικάτο.

Ζητάμε συνάντηση εκ νέου με τους εργοδότες, την ανάδοχο εταιρεία και όλους τους υπεργολάβους, στις 11 π.μ. στο χώρο του εργοταξίου. Ανάλογα με τη στάση τους θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματά μας.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς.

Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, οργανώνοντας την πάλη μας βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ: ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ