ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ – ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΗ (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

ekdilosi-27-aprili12

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση – πολέμους – προσφυγιά», που διοργάνωσαν την Πέμπτη 27 Απρίλη, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, μαζί με συνδικάτα στον κλάδο των κατασκευών, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Οι συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων με μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στα πλαίσια του γιορτασμού της φετινής Πρωτομαγιάς.

Στην κεντρική ομιλία, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, τόνισε ότι «εμείς οι εργάτες πρέπει να κάνουμε τις δικές μας επιλογές που θα μας απαλλάξουν από την ανέχεια, τους πολέμους, την εκμετάλλευση. Μέσα στις συμμαχίες των καπιταλιστών, μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι αξίζουμε με τη δουλειά μας. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρέπει να διαφεντέψουμε για λογαριασμό μας τον πλούτο που παράγουμε. Αυτό το μήνυμα αντλούμε από την πάλη και τους αγώνες της τάξης μας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους εργάτες της χώρα μας και σε όλον τον κόσμο. Αυτό το κριτήριο είναι που καθορίζει τη στάση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απέναντι στους λαούς που δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα που γεννάει η ειρήνη και ο πόλεμος της εξουσίας των μονοπωλίων».

Επίσης, χαιρέτισε ο Σοκόλ Ντέντε, οικοδόμος από την Αλβανία, μέλος της Διοίκησης του Παραρτήματος Ιλίου του Συνδικάτου Οικοδόμων, ο οποίος ανέδειξε ότι οι εργάτες έχουν κοινό αντίπαλο ανεξάρτητα από την εθνικότητα κι ότι πρέπει να παλέψουν ενάντια στον εθνικισμό που τους χωρίζει.

Αμέσως μετά ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με συναδέλφους από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με εργατικά και λαϊκά τραγούδια του αγώνα. Η εκδήλωση έκλεισε με όλους τους συναδέλφους με υψωμένη τη γροθιά να τραγουδούν εγκάρδια τη «Διεθνή».

Τέλος, στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο και υπήρχαν και ταμπλό με φωτογραφίες από την αντιιμπεριαλιστική δράση του κλάδου, την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες και την κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών στον κλάδο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συναδέλφισσες & Συνάδελφοι,

Η σημερινή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των συνδικάτων στις Κατασκευές έχει ιδιαίτερη σημασία. Πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά και σε συνθήκες που δυναμώνει η επιθετικότητα του κεφαλαίου απέναντι στην εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρα μας και διεθνώς. Τιμώντας την 1η ΜΑΗ, τη μέρα των εργατών όλου του κόσμου, δίνουμε υπόσχεση αγώνα για να απαλλαχτούμε από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για να γίνουμε εμείς αφέντες του πλούτου που παράγουμε, για να περάσει η ζωή η δική μας και των οικογενειών μας σε ανώτερο επίπεδο, σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Με αυτό το τρόπο τιμάμε τους αγώνες της τάξης μας, τους πρωτοπόρους μαχητές, που γεννήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν στο καμίνι της ταξικής πάλης.

Όλους εκείνους, επώνυμους και ανώνυμους, που άφησαν τα κορμιά τους στα κρατητήρια της ασφάλειας, στις εξορίες, στο βουνό με το όπλο στο χέρι.

Τους χιλιάδες αγωνιστές, που δεν λιγοψύχησαν μπροστά στις δυσκολίες και τις διώξεις που επέβαλε η εξουσία του κεφαλαίου. Εκείνους, που κοίταξαν κατάματα το εκτελεστικό απόσπασμα, αλλά ούτε στιγμή δεν έκαναν πίσω. Ανάμεσά τους, 11 οικοδόμοι κομμουνιστές που εκτελέστηκαν ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής.

Ο καλύτερος φόρος τιμής είναι η υπόσχεση ότι συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, στην ίδια κατεύθυνση, οργανώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με νέο κύμα επίθεσης από την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το στηρίζουν.

Το νέο αντιλαϊκό πακέτο είναι ήδη έτοιμο και συμφωνημένο. Θα έρθει να προστεθεί πάνω στα προηγούμενα αντεργατικά μέτρα και θα είναι το σκαλοπάτι για τα επόμενα.

Η επίθεση στη ζωή μας δεν έχει σταματημό, είναι μόνιμη γιατί την επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου για πιο φθηνή εργατική δύναμη, για μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της καπιταλιστικής οικονομίας μέσω της αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος, της μόνιμης περικοπής συντάξεων, μισθών, παροχών υγείας, πρόνοιας, της άγριας φορολογίας.

Τα σχέδια για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, της λειτουργίας των σωματείων, του δικαιώματος της απεργίας, είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη ώστε κανένας εργάτης και εργάτρια, κανένας άνεργος, κανένα παιδί της εργατικής τάξης, να μην έχει αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες ότι θα υπάρξει «φως στο τούνελ» για τη ζωή μας.

Για να δούμε «άσπρη μέρα» χρειάζεται οργάνωση και αγώνας τώρα.

Καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες, τις υποσχέσεις. Όλα αυτά είναι «αέρας καπνιστός».

Υπάρχει μεγάλη πείρα που πρέπει να κατανοηθεί από τον κάθε εργαζόμενο και να μετουσιωθεί σε αγώνα για τις λύσεις που έχουμε ανάγκη. Έχουμε καθήκον να τις διεκδικήσουμε και να τις επιβάλλουμε.

Αυτό το καθήκον κάνει αναγκαίο να δουλεύουμε με τα κριτήρια που έχουμε θέσει για την ανασύνταξη του κινήματος, τη συσπείρωση, την κινητοποίηση δυνάμεων, την όξυνση της αντιπαράθεσης με την επιχειρηματολογία του συστήματος, με την ενίσχυση της δικής μας προοπτικής, με την εργατική τάξη πρωταγωνιστή και αφέντη στη ζωή της.

Με το δυνάμωμα των αγώνων σε αυτή την κατεύθυνση, έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες. Η Πρωτομαγιάτικη απεργία πρέπει να είναι πετυχημένη. Να δουλέψουμε χωρίς να λυπηθούμε θυσίες για τη νέα απεργία μετά την Πρωτομαγιά, στις 17 Μάη, που θα είναι απάντηση στα νέα αντεργατικά μέτρα, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης της πάλης. Να είμαστε σε ετοιμότητα, αν χρειαστεί και νωρίτερα να πάμε σε απεργία.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα να ενισχύουμε τη θέση μας, να γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί στον πόλεμο με το κεφάλαιο.

Μαζί με την οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των άλλων μηχανισμών των μονοπωλίων, επιλέξαμε στο φετινό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς να αναδείξουμε τα ζητήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των συνεπειών για τους λαούς και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης.

Το βασικό σύνθημα της Πρωτομαγιάς είναι: «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το μεγάλο ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των στρατιωτικών επεμβάσεων.

Η Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη μπροστά σε εξελίξεις, που αυξάνουν τους κινδύνους στην περιοχή μας και γενικότερα. Ολόκληρες περιοχές βρίσκονται μες στη φωτιά. Από την Ουκρανία, τη Μαύρη θάλασσα, τα Βαλκάνια και το Αιγαίο ως την Ανατολική Μεσόγειο, την Εγγύς και Μέση Ανατολή, τη Συρία και Βόρεια Αφρική.

Η θάλασσα του Αιγαίου έχει μετατραπεί σε υγρό τάφο για χιλιάδες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς. Ο νατοϊκός στόλος έχει αναπτυχθεί στις θάλασσές μας για να υποστηρίζει τις πολεμικές επιθέσεις και έχουμε πείρα τι σημαίνει ΝΑΤΟ. Όπου κι αν έχει πατήσει το πόδι του, όπου κι αν πήγε έχει σπείρει φωτιά και θάνατο. Στην πράξη, έβαλε τους λαούς κάθε χώρας σε μεγάλους κινδύνους και σε άμεση εμπλοκή σε πολεμικές συγκρούσεις.

Σε αυτή τη βάση, εκτιμούμε ότι είναι ανάγκη να συζητηθούν μέσα στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες τα ζητήματα του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, από ποιους γίνεται, ποιών τα συμφέροντα οδηγούν σε τέτοια εξέλιξη, ποιες αιτίες γεννούν πόλεμους και προσφυγιά που συνδέονται άμεσα και είναι ίδιες με τις αιτίες των προβλημάτων που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα. Είναι αυτές που τροφοδοτούν την όξυνση της αντεργατικής επίθεσης. Όπως τα αντεργατικά μέτρα υλοποιούνται για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των λίγων, της πλουτοκρατίας έτσι και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι διεξάγονται με τον ίδιο ακριβώς παρανομαστή, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο κάθε χώρας, τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο, τους δρόμους μεταφοράς τους.

Οι καπιταλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια που εκπροσωπούν, τρώγονται μεταξύ τους συνεχώς και στην περίοδο της ειρήνης. Αν δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις αντιθέσεις τους με τις συμφωνίες που κάνουν, που είναι πάντα εις βάρος των λαών, τότε επιλέγουν τον πόλεμο ώστε με τη δύναμη των όπλων να ξεπεράσουν την κρίση, να συμβιβάσουν ως ένα βαθμό τις αντιθέσεις τους, να ξαναμοιράσουν σφαίρες επιρροής και κερδοφόρα πεδία για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οι εργαζόμενοι, η φτωχολογιά ματώνουν στην ειρήνη για τα κέρδη τους και στον πόλεμο γίνονται κρέας στα κανόνια τους.

Το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου επιδιώκουμε και θέλουμε να γίνει αντικείμενο οργάνωσης της πάλης και ενεργοποίησης των εργαζόμενων, των άνεργων, της αγροτιάς, της νεολαίας των γυναικών. Δεν θέλουμε να συζητηθεί μόνο θεωρητικά.

Απέναντι στην επιλογή του κεφαλαίου, που για να ξεπεράσει την κρίση του, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να φτάσει στο μεγαλύτερο έγκλημα, όχι μόνο καταστρέφοντας την πιο παραγωγική δύναμη, την εργατική τάξη, κλείνοντας εργοστάσια, σταματώντας παραγωγές, δημιουργώντας στρατιές ανέργων, αλλά και να φτάσει σε πολέμους σκορπώντας το θάνατο, πρέπει να αντιτάξουμε τη δική μας επιλογή, τον αγώνα για τα δικά μας συμφέροντα και ανάγκες.

Θέλουμε η διαφώτιση να συνδυαστεί με το δυνάμωμα του αγώνα, με το πλαίσιο πάλης που έχουμε καταθέσει στους εργαζόμενους, αλλά και στα συνδικάτα των Βαλκανίων, τους εργαζόμενους των γειτονικών χωρών, που βρισκόμαστε μπροστά στους ίδιους κινδύνους, έχουμε απέναντι τον ίδιο αντίπαλο. Έχουμε πάνω στο κεφάλι μας τις κυβερνήσεις του, που κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα του, δηλητηριάζοντας το μυαλό των εργατών με ψεύτικους στόχους που τους βαφτίζουν «εθνικούς».

Θέλουμε και θα επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, με όπλο τη ταξική ματιά και το πλαίσιο πάλης, να μη μείνει κανένας εργάτης αμέτοχος. Να μην πιαστεί στον ύπνο. Να ζυγίσει σωστά τα παραπλανητικά επιχειρήματα που σερβίρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, οι δυνάμεις που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την Ε.Ε., που παρουσιάζεται υποκριτικά ως υποστηρικτής των προσφύγων ενώ έχει συμβάλλει στις επεμβάσεις και να καταδικάσει, να σταθεί απέναντι τους, να στρατολογηθεί στον αγώνα για το σήμερα και το αύριο που του αξίζει.

Λέμε όχι σε καμιά στρατιωτική εμπλοκή με όποιο πρόσχημα και αν συνοδεύεται.

Η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την εργατική τάξη, το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους. Κρύβει την αλήθεια. Η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, οι συμφωνίες που κάνει με την Ε.Ε., το ΔΝΤ, δε γίνονται για να ωφεληθεί ο άνεργος, ο μικροεπαγγελματίας, ο συνταξιούχος που του κόβει από μήνα σε μήνα τη σύνταξη.

Η κυβέρνηση, βάζοντας υπογραφές για να σουλατσάρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επιδιώκει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των μεγαλοκατασκευαστών, και των μονοπωλίων. Να γίνουν όλοι αυτοί πιο δυνατοί «μέτοχοι» στο μοίρασμα των κερδών. Αυτό επιδιώκει. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η φρεγάτα «Σαλαμίς», για παράδειγμα, που βρέθηκε στη τουρκική βάση του Ακσάζ, κοντά στη Σμύρνη μαζί με πολεμικά πλοία της Πορτογαλία και της Τουρκίας για να ξεκινήσουν περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται εκεί για το συμφέρον του μεροκαματιάρη, του απολυμένου και του απλήρωτου. Γι΄ αυτούς «ούτε γη ούτε νερό» έχει η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες και τα κόμματα του κεφαλαίου, που από κοινού ψηφίζουν τα μνημόνια, τα αντεργατικά μέτρα, στέλνουν συνδικαλιστές στα δικαστήρια, βγάζουν τις απεργίες παράνομες, ενισχύουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και νόμους απέναντι στο εργατικό κίνημα.

Είναι άγνοια της πραγματικότητας να πιστεύει κανείς ότι τα εύσημα που δίνει στην κυβέρνηση ο Νατοϊκός διοικητής του στόλου που είναι στο Αιγαίο σε μια ναυτική δύναμη που είναι η μεγαλύτερη, που έχει αναπτυχθεί μετά τη δύναμη των ΗΠΑ το κάνει επειδή εξασφαλίζει «ευχάριστη κρουαζιέρα». Αυτή η ναυτική δύναμη εξασφαλίζει υποστήριξη και έχει άμεση εμπλοκή στις πολεμικές επιθέσεις που γίνονται. Το ΝΑΤΟ δεν είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή. Το αντίθετο, όπου έχει πάει έχει ανοίξει το δρόμο σε πολεμικούς σχεδιασμούς, στην επαναχάραξη των συνόρων. Είναι δύναμη εγγύησης και επιβολής των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ούτε σταθερότητα, ούτε ασφάλεια των συνόρων μας εξασφαλίζει αφού δεν τα αναγνωρίζει ως εθνικά στο Αιγαίο, αλλά ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Δεν μπορεί κανένας εργαζόμενος να μην προβληματιστεί, να μην καταλάβει ότι πίσω από την επιχειρηματολογία που λέει «συμμετέχουμε στις στρατιωτικές αποστολές για να επιβληθεί η ομαλότητα, η δημοκρατία» και κατά συνέπεια να «ωφεληθεί» ο λαός στη χώρα μας και οι λαοί που βρίσκονται στη δίνη των πολέμων, κρύβονται τα συμφέροντα αυτών που κάνουν τους πολέμους και τσακίζουν τους λαούς.

Σε 13 στρατιωτικές αποστολές συμμετέχει η χώρα μας.

Τι δουλειά έχουν οι έλληνες φαντάροι εκεί;

Ποιών συμφέροντα υπερασπίζονται;

Τι δουλειά έχουν οι έλληνες στρατιώτες και στρατιωτικοί στο Κόσσοβο, το Αφγανιστάν, τη Σερβία, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες;

Είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους που ματώνουν, καθημερινά με τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων να δαπανώνται 4 δις ευρώ ετησίως, δηλαδή όσα περίπου είναι ο νέο αντιλαϊκό πακέτο, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών αποστολών.

Υπάρχουν υπεύθυνοι για όλα αυτά, τα κόμματα που υλοποιούν την πολιτική του κεφαλαίου, που παρά τις κοκορομαχίες, ομονοούν και ψηφίζουν μαζί τα μνημόνια για το τσάκισμα του λαού, διευκολύνουν μέχρι κεραίας τις στρατιωτικές επεμβάσεις, δίνοντας «γη και ύδωρ» για να εξασφαλιστεί η επιχειρησιακή επάρκεια στις αεροπορικές επιδρομές, στους ναυτικούς βομβαρδισμούς και τις άλλες επιχειρήσεις.

Η βάση της Σούδας αυτή τη δουλειά κάνει, αυτή την επιχειρησιακή επάρκεια εξασφαλίζει μαζί με τις φρεγάτες που μπαίνουν κάτω από Νατοϊκή διοίκηση, με πρόσχημα ασκήσεις ευρείας κλίμακας. Δε διασφαλίζουν την ασφάλεια της χώρας. Άλλωστε, με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο έχουν πολλαπλασιαστεί οι αεροπορικές παραβιάσεις εκ μέρους της Τουρκίας, που υποτίθεται είναι «σύμμαχοι» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι η επιλογή του κεφαλαίου να λύσει τις αντιθέσεις του, να ξαναμοιράσει την πίτα.

Οι πρόθυμοι, για να απενεχοποιήσουν αυτή την επιλογή του στα μάτια των εργαζομένων με σκοπό να τους στοιχίζουν κάτω από τη σημαία των συμφερόντων του κεφαλαίου είναι οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι μηχανισμοί που έχει στη δούλεψή του.

Με διάφορα προσχήματα και επιχειρήματα, με επεξεργασμένα σχέδια και επιτελεία, παρουσιάζουν τους πολέμους ως «δίκαιους». Καλλιεργούν το ρατσισμό μέσα στους λαούς, βάζουν μπρος σχέδια «φαγωμάρας» με εργαλεία το χρώμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, εξοπλίζουν δικές τους οργανώσεις, τις χρηματοδοτούν για να δημιουργήσουν κατάσταση χάους και μετά τις βαφτίζουν «τρομοκρατικές» για να επιτεθούν.

Όλα αυτά τα γνωρίσαμε στη γειτονιά μας. Στη Γιουγκοσλαβία βαλαν τους Κοσσοβάρους να πολεμούν τους Σέρβους, του Χριστιανούς, τους Μουσουλμάνους. Το ίδιο και σε άλλες χώρες, που μέχρι πριν μερικά χρόνια μπορούσαν όλες οι εθνότητες να ζουν αρμονικά και ανθρώπινα, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως στη Σοβιετική Ένωση.

Είναι χρέος μας να αντιμετωπιστεί το δηλητήριο που χύνουν οι φασίστες, οι εθνικιστές, οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής. Να απομονωθούν παντού γιατί είναι εχθροί της εργατικής τάξης. Όχι μόνο το ξένο εργάτη, τον πρόσφυγα, αλλά και τον έλληνα εργάτη έχουν στο στόχαστρό τους.

Η πραγματική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στους εργάτες και τα αφεντικά που είναι απέναντι. Τα αφεντικά κάνουν τις επιλογές τους και στην ειρήνη και στον πόλεμο για να βγουν ενισχυμένα, τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζόμενων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς οι εργάτες πρέπει να κάνουμε τις δικές μας επιλογές που θα μας απαλλάξουν από την ανέχεια, τους πόλεμους, την εκμετάλλευση. Μέσα στις συμμαχίες των καπιταλιστών, μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα, δεν μπορούμε να έχουμε ό,τι αξίζουμε με τη δουλειά μας. Για να καλύψουμε τις ανάγκες μας πρέπει να διαφεντέψουμε για λογαριασμό μας τον πλούτο που παράγουμε. Αυτό το μήνυμα αντλούμε από την πάλη και τους αγώνες της τάξης μας. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σε όλους τους εργάτες της χώρα μας και σε όλον τον κόσμο.

Αυτό το κριτήριο είναι που καθορίζει τη στάση απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, απέναντι στους λαούς που δοκιμάζονται από τη βαρβαρότητα που γεννάει η ειρήνη και ο πόλεμος της εξουσίας των μονοπωλίων.

Γι΄ αυτό το λόγο στεκόμαστε δίπλα σε κάθε εργάτη που παλεύει, που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο. Είμαστε δίπλα σε λαούς που βρίσκονται με το πιστόλι στον κρόταφο.

Όπως τότε στη Γιουγκοσλαβία, που βρεθήκαμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας εν μέσω των νατοϊκών βομβαρδισμών, σε χώρες που γνώρισαν τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, συνδράμοντας με κάθε τρόπο υλικά, οικονομικά, με εκδηλώσεις στήριξης στους εργάτες, στο φτωχό λαό, έτσι και τώρα, είμαστε στο πλευρό των λαών που βομβαρδίζονται.

Παλεύουμε για το δικαίωμα τους να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιο δρόμο θα διαλέξουν. Είμαστε δίπλα στους πρόσφυγες στη χώρα μας. Με όλες μας τις δυνάμεις τους στηρίζουμε για να σταθούν στα πόδια τους, να παλέψουμε από κοινού ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου.

Με τους εργάτες όπου γης μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνει το πιο μεγάλο, το πιο σημαντικό, η αποστολή που έχουμε να εκπληρώσουμε στις χώρες μας απέναντι σε αυτούς που μας έχουν περάσει θηλιά στο λαιμό μας. Έχουμε τα ίδια όνειρα, τις ίδιες προσδοκίες για ένα νέο, ανώτερο, πραγματικά καλύτερο κόσμο.

Ορθώνουμε ανάστημα και παλεύουμε:

 ▪        Καμιά συμμετοχή στις στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες των καπιταλιστών, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τα σφαγεία του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε.

▪        Να κλείσουν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

▪        Καμιά αλλαγή συνόρων.

▪        Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών.

▪        Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες. Δαπάνες για την κάλυψη των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

▪        Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, ρατσισμό και ξενοφοβία.

Έχουμε καθήκον να συμβάλλουμε ώστε η εργατική τάξη να σταθεί και να πολεμήσει για τα δικά της συμφέροντα.

Στο δρόμο της 1ης Μάη, στην ιστορική πείρα της ταξικής πάλης, στην αποστολή που πρέπει να ολοκληρώσουμε ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας.

Οι συνθήκες που δρούμε είναι δύσκολες, όμως μπορούμε να τις κάνουμε με την πάλη μας συναρπαστικές.

 ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΝΤΕΝΤΕ ΣΟΚΟΛ, ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΙΛΙΟΥ

Συν/φοι – Συν/φισσες

Σαν μετανάστης που ζει και εργάζεται σε αυτή τη χώρα θέλω να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση που στέλνει το μήνυμα της αλληλεγγύης, του διεθνισμού της συναδέλφωσης των λαών, που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, τη διαφορετική θρησκεία, τις διαφορές σε συνήθειες και έθιμα. Νοιώθω την ανάγκη να πω ότι αισθάνομαι τιμή και υπερηφάνεια που είμαι κομμάτι ενός συνδικάτου που από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε σε αυτή τη χώρα το Συνδικάτο Οικοδόμων και άλλα σωματεία του κλάδου χωρίς τον παραμικρό δισταγμό και προκατάληψη μας αγκάλιασαν σαν κομμάτι της εργατικής τάξης με ανθρωπιά και στόχο την στράτευση μας στον αγώνα ενάντια στους κοινούς μας εκμεταλλευτές, το κεφάλαιο, τα αφεντικά στις οικοδομές, τους μεγαλοεργολάβους, τους βιομήχανους.

Όμως όπως το Συνδικάτο οικοδόμων άλλα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ έκανε και κάνει το ταξικό του χρέος απέναντι μας έτσι και εμείς έχουμε χρέος για λογαριασμό της τάξης που ανήκουμε της εργατικής να κάνουμε το ίδιο. Δηλαδή δεν γίνεται να περιμένουμε από κάποια δύναμη από τον ουρανό να κατέβει για να μας σώσει, αλλά να πάρουμε  εμείς τις τύχες στα χέρια μας. Να οργανωθούμε στα σωματεία μας και να παλέψουμε από κοινού με όλους τους Ελληνες και ξένους εργάτες ενάντια στην καταπίεση αυτού του συστήματος που μας ξεζουμίζει. Για τα δικαιώματά μας για το πλούτο που παράγουμε και δεν μπορούμε να γευτούμε. Μέσα στη πάλη για αυτό το σκοπό θα ερχόμαστε πιο κοντά για το κοινό μας συμφέρον, θα διώχνουμε μακριά το δηλητήριο του ρατσισμού, τον εθνικισμό, τις φασιστικές απόψεις, είτε αυτά έχουν Ελληνικό, είτε Αλβανικό, είτε Αραβικό ή άλλου είδους χρώμα. Ένα δηλητήριο που στόχο έχει να βάλει τους λαούς να τσακώνονται και να σφάζονται για το συμφέρον των καπιταλιστών.

Είναι γνωστό σε κάθε τίμιο εργάτη και εργάτρια ότι οι καπιταλιστές μπροστά στη δίψα τους για περισσότερα κέρδη, πετρέλαια, χρυσό, ορυκτά, αέριο και δεν διστάζουν να κάνουν πόλεμο, να σφάζουν λαούς, να ισοπεδώνουν χώρες, να βομβαρδίζουν αθώους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά. Για να το κάνουν όμως αυτό θέλουν οι κυβερνήσεις που τους εκπροσωπούν θέλουν το λαό σύμμαχο γι’ αυτό και φροντίζουν από πριν να το δηλητηριάζουν λέγοντας του πως ο πόλεμος είναι για το  καλό όλης της πατρίδας. Ε, λοιπόν δεν είναι έτσι, όλες οι κυβερνήσεις που έχουν θεό τα κέρδη των μονοπωλίων, των πολυεθνικών το πόλεμο είτε μέσα στη χώρα τους, είτε έξω από αυτή, το κάνουν για το δικό τους συμφέρον , το συμφέρον αυτών που μας κάνουν τη ζωή κόλαση. Που δεν είναι άλλοι από τους μεγάλους καρχαρίες τους κεφαλαιοκράτες. Γι’ αυτό πρέπει όλοι οι εργάτες να καταλάβουν, Ελληνες και ξένοι, ότι οι Ελληνες καπιταλιστές με τους Αλβανούς, τους τούρκους, τους Αμερικάνους, τους Ευρωπαίους, έχουν κοινά συμφέροντα, κοινό στόχο που είναι το ξεζούμισμα των εργατών όλων των εθνοτήτων και κάνουν πόλεμο όταν τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από τη πίτα που έχει γίνει από τον ιδρώτα μας. Γι’ αυτό έχει χρέος κάθε εργάτης να καταδικάζει όλες τις κυβερνήσεις και όλους τους κεφαλαιοκράτες  σε όποιο έθνος, φυλή και αν ανήκουν να μην υποστηρίζει κανέναν από τους πολέμους που κάνουν είτε μέσα, είτε έξω από τη χώρα τους.

Οι εργάτες πρέπει να πολεμάνε μόνο για τα δικά τους δίκαια και συμφέροντα, για τους δικούς τους σκοπούς.

Γι’ αυτό και πρέπει όλοι οι λαοί να καταλάβουν ότι το ΝΑΤΟ είναι εχθρός τους, γι’ αυτό πρέπει να καταλάβουν ότι ΕΕ είναι εχθρός, πρέπει να καταλάβουν ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας  και όσες χώρες συμμαχούν μαζί τους, είναι εχθρός τους.

Γιατί είναι οι ίδιοι που ματοκυλούν το λαό της Συρίας, είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα και στην Ελλάδα και στην Αλβανία και στην Ευρώπη και παντού. Γιατί οι ίδιοι είναι οι μεγαλοεργολάβοι και τα συμφέροντά τους απέναντι μας, είτε μένουν στην Ελλάδα, είτε στην Αλβανία, είτε στη Γερμανία.

Με αυτά τα λόγια θα ήθελα να τιμήσω σαν Αλβανός μετανάστης τη σημερινή εκδήλωση. Θα συνεχίσουμε  με αποφασιστικότητα και ορμή τον αγώνα μας ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, ενάντια στο σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά και ανεργία.

Κάτω ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος

Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών.

Ζήτω η 1η Μάη , η μέρα της εργατιάς.