ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ (ΦΩΤΟ)

13-4-ypoyrgeio ergasias

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας προχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στις 13/4/2021, για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο με την ασφάλιση και το συνταξιοδοτικό. Αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον κ. Δουφεξή, διευθυντή του γραφείου του Υπουργού, Κ. Χατζηδάκη, όπου του θέσαμε εκ νέου, για πολλοστή φορά, τα αιτήματά μας:

  • για αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων, εισφορές που ο ΕΦΚΑ εισπράττει από το 1985 κι έπειτα, αλλά δεν έχουν αποδοθεί στους οικοδόμους.
  • την αναγκαιότητα να αναγνωριστεί όλος ο χρόνος ανεργίας ως συντάξιμος, με ευθύνη της χρηματοδότησης από το κράτος και την εργοδοσία, καθώς οι οικοδόμοι προέρχονται από μεγάλα διαστήματα ανεργίας, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάδελφοι να μη μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
  • ταυτόχρονα να αλλάξουν οι προϋποθέσεις για το επίδομα ανεργίας. Τα 100 ένσημα που απαιτούνται τους τελευταίους 14 μήνες και ισχύουν δεκαετίες ολόκληρες, όταν ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν σε τεράστια ανάπτυξη, δε μπορεί να ισχύουν σήμερα, με την αναδουλειά και την ανεργία των τελευταίων χρόνων, με την ανασφάλιστη εργασία και το «παζάρι» που γίνεται με τα ένσημα.

Ας μην κάνουν τις πάπιες στο Υπουργείο πως δεν γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί στα έργα. Ούτε θα ανεχτούμε την κοροϊδία πως δήθεν έχει ενισχυθεί το ΣΕΠΕ και έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι.

Γι’ αυτό αναγκάζονται πολλοί οικοδόμοι να παραμένουν στο γιαπί στα 65 χρόνια και ακόμα παραπάνω; Γι’ αυτό έχουν αυξηθεί οι νεκροί και τσακισμένοι εργάτες;

Για τα «υπέρ αγνώστων», ο κ. Δουφεξής παραδέχτηκε πως το σωστό είναι να αποδοθούν και δεσμεύτηκε να μας ενημερώσει μέχρι το Πάσχα με πιο συγκεκριμένη απάντηση πάνω στο αίτημά μας. Η επίκληση για μια ακόμα φορά του επιχειρήματος ότι τα χρήματα και οι εισφορές των «υπέρ αγνώστων» έχουν «φαγωθεί» για άλλους σκοπούς δε μπορεί να αποτελεί σοβαρή απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης και του Υπουργείου. Οι εισφορές αυτές έχουν πληρωθεί και οι οικοδόμοι δεν πήραν τα ένσημά τους. Το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Για τα υπόλοιπα, από τα συμφραζόμενα της συζήτησης, φαίνεται πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να δώσει λύση στα προβλήματά μας, αλλά θα προχωρήσει γρήγορα στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, πράγμα που θα οδηγήσει ουσιαστικά σε νέα μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αίτημά μας για επαναφορά του αντικειμενικού συντελεστή ενσήμων στο 1,5 ένσημο ανά τετραγωνικό μέτρο, απάντησε πως αυτό είναι παράλογο, αφού η τεχνολογία σήμερα βοηθά στο να τελειώνουν πιο γρήγορα τα έργα.

Αυτό που δε μας είπε είναι ποιος κερδίζει απ’ αυτό. Σήμερα ακόμη περισσότερο κλέβονται τα ένσημα από τους μεγαλοκατασκευαστές και οι οικοδόμοι δεν ασφαλίζονται για τις πραγματικές ημέρες εργασίας. Ο αντικειμενικός συντελεστής αποτελούσε ένα δίχτυ προστασίας, ως ένα βαθμό, για την προστασία των οικοδόμων από την κλοπή των ενσήμων. Η παραγωγικότητα της εργασίας μπορεί να έχει αυξηθεί, αλλά οι οικοδόμοι είναι με χειρότερα μεροκάματα, χειρότερη ασφάλιση και οι εργοδότες με μεγαλύτερα κέρδη.

Είναι φανερό πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να δώσει νέα προνόμια στους κατασκευαστικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες οικοδόμους, χωρίς ασφάλιση, χωρίς καν το πενιχρό επίδομα ανεργίας, με δουλειά -όταν έχει- μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Τους απαντάμε από τώρα πως δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, να βλέπουμε να διαλύουν δικαιώματα, την ίδια μας τη ζωή. Η απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, να υπερασπιστούμε όλα όσα κατακτήσαμε, όλα όσα μας ανήκουν. Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στο Συνδικάτο μας και τους εργαζόμενους. Με αποφασιστικότητα βγαίνουμε μπροστά για να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά μας.