ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

%ce%b9%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%84-%ce%bd%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%83%ce%b1

                                                                          ΠΡΟΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η εγκληματική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 από την κυβέρνηση, με την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προστασίας, έχει φέρει στα όρια του το Δημόσιο Σύστημα Υγείας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν, με την έξαρση των τελευταίων ημερών σε κρούσματα και διασωληνωμένους ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 22.000.

Σε αυτά τα πλαίσια, συνεχίζουμε και διεκδικούμε άμεσα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, οι επιλογές της κυβέρνησης, καθώς και το ότι τα πρωτόκολλα για την υγεία των εργαζομένων έχουν γίνει λάστιχο και προσαρμόζονται ανάλογα με το πώς θα διασφαλιστεί η λειτουργία των επιχειρήσεων, έχουν αυξήσει τη διασπορά του κορονοϊού μέσα στους χώρους δουλειάς. Πολλοί εργαζόμενοι βγαίνουν καθημερινά θετικοί ή έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα, μέσα από τα σχολεία που πάνε τα παιδιά τους, σε άλλους χώρους κ.τ.λ. με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα και στην άσκηση της εργασίας τους, να χάνουν μεροκάματα ή μέρες από την κανονική τους άδεια.

Η τελευταία ρύθμιση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται τηλεργασία για νοσήσαντες έως 5 μέρες ή ακόμη και περικοπή μεροκάματων και μισθών στο 50% αν νοσήσει κάποιο από τα παιδιά της οικογένειας και χρειάζεται να μείνει ο γονιός στο σπίτι για την φροντίδα το, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Αφενός γιατί δε σταματά τη μετάδοση του ιού και αφετέρου πώς μπορεί να είναι αποδοτικός ένας εργαζόμενος που νοσεί ή που προσέχει τα άρρωστα παιδιά του;

Ξέχωρα από τα παραπάνω  χιλιάδες οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους για rapid test ή PCR ή να χάνουν μεροκάματο για να το κάνουν σε συνεργείο του ΕΟΔΥ,  εξανεμίζοντας κι άλλο το εισόδημά τους. Πληρώνουν ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη, για μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.

Από παρεμβάσεις που έχει πραγματοποιήσει το Συνδικάτο μας, έχουμε διαπιστώσει πως τα μέτρα στους χώρους δουλειάς, είναι ελλιπέστατα. Χωρίς τις απαιτούμενες τουαλέτες, στις περισσότερες των περιπτώσεων, χωρίς να γίνονται απαιτούμενες απολυμάνσεις σε χώρους αποδυτηρίων (αν υπάρχουν και πουθενά), χωρίς καν αντισηπτικά και σαπούνια για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους, για να εξασφαλίζεται η ομαλή και υγιής εργασία, διεκδικούμε τα εξής μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, σε κάθε χώρο δουλειάς, μικρό και μεγάλο εργοτάξιο, ανοιχτό ή κλειστό:

  • Παροχή όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια κτλ.)
  • Καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων (τουαλέτες – αποδυτήρια)
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους
  • Για τα εργοτάξια άνω των 50 εργαζομένων να υπάρχει ιατρός εργασίας σε μόνιμη καθημερινή βάση
  • Να εξασφαλιστούν άδειες ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με διασφάλιση του εισοδήματος, της ασφάλισης και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων για όσο διάστημα δεν εργάζονται.