Συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ (SPOT)

souper-market

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στηρίζει τη δράση των σωματείων εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων να πραγματοποιήσουν σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 15 Απρίλη παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ, με σύνθημα «Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι. Διεκδικούμε άμεσα μέτρα προστασίας και υγείας».

Οι εργαζόμενοι των Σούπερ Μάρκετ είναι άμεσα εκτεθειμένοι σε κινδύνους αφού εργάζονται χωρίς μέτρα προστασίας, με εξαντλητικά ωράρια, με εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργοδότες εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους παρέχει η κυβέρνηση καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων. Μένουν μόνο οι υποσχέσεις ότι θα δώσουν κάτι ψίχουλα από τα εκατομμύρια που κονομάνε αυτή τη περίοδο.

Ούτε αυτά φτάνουν, για να αναπληρωθούν οι τόσες πολλές ώρες εργασίας και η εντατικοποίηση, ούτε όλα τα διαφημιστικά σπότ με τα ψεύτικα χαμόγελα και της δήθεν μεγάλης οικογένειας (αφεντικά και εργάτες παρέα!). Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι εργάτες που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες για το μεροκάματο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγιεινή, την υγεία και ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών τους.

Δίπλα στους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των Σούπερ Μάρκετ που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα
  • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.
  • Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5μερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.
  • Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.
  • Να τοποθετηθούν στα ταμεία όλων των καταστημάτων τζάμια προστασίας.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των Σούπερ Μάρκετ.
  • Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των Σούπερ Μάρκετ, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.