ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ & ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ (ΦΩΤΟ)

syskepsi-16-3-2017

Το απόγευμα της 16 Μάρτη, το Συνδικάτο μας, μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων, διοργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή Συνδικάτων και Επιτροπών Αγώνα από τον κλάδο των κατασκευών.

Ο σκοπός της σύσκεψης είναι η οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο, με εργαλείο την πείρα από την παρέμβαση που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός των οικοδόμων, τα Σωματεία των Ηλεκτρολόγων, των Μισθωτών Τεχνικών, των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ, των Ξυλουργών.

Στην ανάγκη να οξυνθεί και να δυναμώσει η κλαδική παρέμβαση, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Τασιούλας, στην εισηγητική του ομιλία. Όπως εξήγησε, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πρωτοβουλιών στους εργαζόμενους του κλάδου, οικοδόμους, μηχανικούς, ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, χειριστές και ξυλουργούς, είναι ο δρόμος μέσα από τον οποίο τα σωματεία θα καταφέρουν να βρεθούν σε ετοιμότητα, με διευρυμένες δυνάμεις, να απαντήσουν στα νέα μέτρα που θα συνοδεύσουν το κλείσιμο της αξιολόγησης, όποτε δρομολογηθούν αυτά. «Μέτρα και αντίμετρα συνιστούν ένα ενιαίο πλαίσιο για να εκφραστεί η αντιλαϊκή πολιτική», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως η απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και στην επίθεση στη ζωή των εργαζομένων, χρειάζεται να δοθεί και με απεργία. Ο Γ. Τασιούλας αναφέρθηκε ακόμα στον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, που φέτος θα είναι αφιερωμένος στο ζήτημα του πολέμου, ζήτημα που φέρνουν στην επικαιρότητα οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Συλλογικές Συμβάσεις, προστασία των ανέργων, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται η δραστηριότητα του επόμενου διαστήματος. Παράλληλα, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η ανάγκη να δυναμώσουν τα «πόδια» των σωματείων στους χώρους δουλειάς, αφού, όπως τονίστηκε, «ένα κλαδικό συνδικάτο δεν αρκεί», αλλά χρειάζονται Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και Παραρτήματα στους χώρους δουλειάς και τις εργατογειτονιές.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το κάλεσμα που απευθύνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Μάρτη, στις 12.00, στο Υπουργείο Εργασίας, όπου διεκδικούμε άμεσα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, για την προστασία των ανέργων, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις ΣΣΕ.

Ανάλογο σχέδιο βάζουν τα σωματεία. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας θα προχωρήσει σε Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα Παραρτήματά του, για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τη δράση μας. Στο πρόγραμμά του έχει εντάξει να απευθυνθεί στους οικοδόμους που δουλεύουν στους Δήμους μέσα από τα 8μηνα προγράμματα της «κοινωφελούς εργασίας». Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλούμε τους εργαζόμενους στα διάφορα προγράμματα στο Δήμο Αχαρνών σε συνέλευση, την Τρίτη 21 Μάρτη, στις 8 π.μ. σε αίθουσα του Δημαρχείου Αχαρνών, για να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

Καμπάνια εγγράφων νέων μελών, με βάρος στους νέους εργαζόμενους, οργανώνει το Σωματείο των Ηλεκτρολόγων, δίνοντας συνέχεια στη θετική πείρα που έχει από την αυξημένη συμμετοχή νέων στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του.

Την πείρα από τις κινητοποιήσεις γύρω από το οξυμένο πρόβλημα της ασφάλισης για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» μετέφεραν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Μηχανικών.