ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

EPITROPI-KOINONIKIS-SYMAXIAS-KATASKEYES

VIDEO : Η Εισήγηση της Ημερίδα για την Ανεργία απο τον συν. Γ.Πάσουλα

VIDEO : Το Κλείσιμο και το Ψήφισμα της Ημερίδας για την Ανεργία

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες στον κλάδο των κατασκευών,

Eμείς, που υπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη, πήραμε την πρωτοβουλία στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με θέμα «Αντιμετώπιση της Ανεργίας και της αναδουλειάς στον κλάδο των Κατασκευών – Η πρότασή μας για την ανάπτυξη του κλάδου», να δημιουργήσουμε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

Εκτιμήσαμε, ότι υπάρχουν κοινά προβλήματα, μισθωτών – αυτοαπασχολούμενων, που  μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη κοινής δράσης.

Έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για την ανεργία, την αναδουλειά, την ασφάλιση, τη σύνταξη, γενικότερα τα προβλήματα των οικογενειών μας, για την έξοδο από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων στις κατασκευές, για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Έχουμε κοινό συμφέρον να στηρίξουμε το στήσιμο λαϊκών επιτροπών, ως μέσο συσπείρωσης όλων των λαϊκών δυνάμεων που υποφέρουν από τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου.

Η συμμαχία, εργατών – αυτοαπασχολουμένων, κάνει δυνατότερη τη φωνή μας, δυναμώνει την οργή μας ενάντια στις πολιτικές που μας συνθλίβουν, γίνεται προϋπόθεση για να είμαστε αποτελεσματικότεροι στη σύγκρουση με τις δυνάμεις του κεφαλαίου.

 

Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο των Κατασκευών,

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Κάθε μέρα που περνάει προσθέτει νέα βάσανα στη ζωή μας, στις οικογένειές μας.

Κάθε μέρα, κυβέρνηση και κεφάλαιο υλοποιούν αντιλαϊκά μέτρα και προετοιμάζουν τα επόμενα. Ετοιμάζουν νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με στόχο να απαλλάξουν το κεφάλαιο, να διευκολύνουν την κερδοφορία του. Τα νέα μέτρα θα μετατρέψουν τις ήδη χαμηλές συντάξεις σε προνοιακό επίδομα, θα φέρουν τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους αντιμέτωπους με την απόλυτη εξαθλίωση. Είναι ζητούμενο πλέον η κάλυψη και των πιο στοιχειωδών αναγκών. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

  1.    Τους τελευταίους 36 μήνες, στον κλάδο των κατασκευών, χάνονται κάθε μήνα 4.361 θέσεις εργασίας.
  2.     Οι ασφαλισμένοι οικοδόμοι το Δεκέμβρη του 2006 ήταν 188.841 και τον Ιούνη του 2012 ήταν 40.821.
  3.     Χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στις κατασκευές, λόγω της ανεργίας και της αναδουλειάς, είναι ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα.
  4.     Αυξήθηκε το όριο συνταξιοδότησης για όλους τους οικοδόμους, με αποτέλεσμα όσοι ήταν κοντά στη σύνταξη να παραμείνουν ακόμη δύο χρόνια στην ανεργία και την εξαθλίωση.
  5.     Στον αυτοαπασχολούμενο με εισόδημα ως 10.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος που φθάνει τα 3.250 ευρώ κι αν προστεθεί στο φόρο αυτό και η συμμετοχή στον ΟΑΕΕ (ώστε να έχει περίθαλψη και σύνταξη) τότε από το εισόδημα θα απομείνουν το πολύ 1.669 ευρώ ή 139 ευρώ το μήνα.
  6.     Ο αυτοαπασχολούμενος, που δηλώνει 10.000 ευρώ θα πληρώσει 225% περισσότερο φόρο και ο επιχειρηματίας με 10.000 ευρώ κέρδη θα πληρώσει 8,4% λιγότερο. Έτσι οι μικροεπιχειρήσεις τσακίζονται φορολογικά και οι ανώνυμες εταιρίες απολαμβάνουν επιπλέον φοροαπαλλαγές 12,7%.
  7.     Στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν τα προηγούμενα χαράτσια, η τρικομματική κυβέρνηση:
  • Καταργεί κάθε αφορολόγητο ποσό,
  • Φορολογεί με 26% από το πρώτο ευρώ,
  • Επιβάλλει τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ (1.000 ευρώ για τις εταιρίες από 500 ευρώ του προηγούμενου νόμου).

Την ώρα, λοιπόν, που η ανεργία, η αναδουλειά, το κλείσιμο των επιχειρήσεων χτυπάει κόκκινο, βασικές  λαϊκές ανάγκες δεν ικανοποιούνται. Η στέγη έχει γίνει άπιαστο όνειρο. Χιλιάδες οικογένειες πληρώνουν ένα μισθό στο νοίκι, χιλιάδες οικογένειες τις κυνηγάνε οι τράπεζες, χιλιάδες επαγγελματίες, βιοτέχνες κλείνουν τα μαγαζιά τους γιατί, εκτός των άλλων, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα νοίκια. Χιλιάδες μηχανικοί και άλλο επιστημονικό δυναμικό ζει σε συνθήκες ανεργίας, ανασφάλειας.

Από την άλλη, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε έργα βελτίωσης της ζωής του λαού, όπως σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών.

 

Εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι,

Αβίαστα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι φιλολαϊκή πολιτική, με οποιαδήποτε διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, δεν υπάρχει. Η κρίση βαθαίνει και μαζί βαθαίνει η φτώχεια και η εξαθλίωση για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η σχεδιαζόμενη έξοδος από την κρίση δεν μας αφορά. Αφορά τη στήριξη και ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών,  των μεγαλοκατασκευαστών, των μεγαλοεπιχειρηματιών. Για μας θα συνεχιστούν τα βάσανα.

Τέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις, Παπανδρέου – Παπαδήμου -  τρικομματική, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έχουν πάρει τα πιο ακραία αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή την κρίση, την ανάπτυξη, να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Όμως ο λαός χρεοκόπησε, δε βαστά άλλο, δεν πάει άλλο με αυτές τις πολιτικές.

Την ώρα, που τα λαϊκά νοικοκυριά αγκομαχούν, να μη τους κόψουν το ρεύμα, να μείνουν τα παιδιά τους όρθια, μόνο στις τράπεζες έχουν σπρώξει 200 δις ευρώ, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων κατασκευής στους οδικούς άξονες, που ανακοίνωσε με πανηγυρισμούς η τρικομματική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί με νέα πιο κερδοφόρα συμβόλαια που απαίτησαν και πήραν οι μεγαλοεργολάβοι που γι΄ αυτό το λόγο είχαν σταματήσει τις εργασίες στα εργοτάξια. Τα έργα θα επανεκκινηθούν πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών δικαιωμάτων και καταχτήσεων με μισθούς και μεροκάματα πείνας.

Την ίδια στιγμή, κοροϊδεύουν τους άνεργους, ξεκληρισμένους αυτοαπασχολούμενους, με τη χορήγηση επιδόματος 360 ευρώ για 3-9 μήνες με προϋποθέσεις απαγορευτικές για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.

Ακόμα και αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους το μειώνουν στα 360 ευρώ και μόνο για 100 μέρες το χρόνο. Απροκάλυπτα ενισχύουν  το κεφάλαιο, ενώ διογκώνεται η φτώχεια στα λαϊκά νοικοκυριά.

Γι΄ αυτό κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Οι καλύτερες μέρες, που παπαγαλίζει η κυβέρνηση, θα είναι για το κεφάλαιο, τους ομίλους, τους τραπεζίτες. Η ανάπτυξη, που τάζουν, θα υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου. Όσο ο σχεδιασμός της ανάπτυξης θα γίνεται με βάση το κέρδος, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι θα μετράμε απώλειες, θα βρισκόμαστε ολοένα και σε πιο δύσκολη θέση.

Καλύτερες μέρες θα έρθουν μόνο αν αποτινάξουμε από το σβέρκο μας αυτά τα παράσιτα που ζουν από το αίμα και τον ιδρώτα μας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! ΤΩΡΑ να πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τα μαγαζιά που κλείνουν, τον αριθμό των συναδέλφων που πάνε φυλακή, τους πλειστηριασμούς, τις αυτοκτονίες. Κάθε μέρα που περνά, χωρίς δράση, χωρίς αγώνα, είναι σε βάρος μας. Όσο η αμφισβήτηση, η οργή, δεν μετατρέπεται σε οργανωμένη πάλη γίνεται μοιρολατρία που οδηγεί στην υποταγή και την ηττοπάθεια.

Έχουμε κοινά συμφέροντα να παλέψουμε για ένα δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης περνάει υποχρεωτικά μέσα από τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών, που θα διαχειριστεί και θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και το εργατικό δυναμικό, θα εξασφαλίσει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα οδηγήσει τη ζωή της εργατικής, λαϊκής οικογένειας σε ένα ανώτερο επίπεδο ευημερίας.

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει, καμιά προσμονή, ότι η κρίση είναι μπόρα που θα περάσει, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες για εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους στις κατασκευές. Οι συνθήκες δουλειάς και ζωής θα χειροτερεύουν γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. ΕΜΕΙΣ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΕΧΟΥΜΕ:

Την ενιαία, κοινή πάλη εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών στις κατασκευές.

Τη συγκρότηση μιας ισχυρής συμμαχίας που θα διεκδικήσει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των οικογενειών μας που πλήττονται από την ανεργία και την καπιταλιστική κρίση, την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στη βάση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών που αυξάνονται διαρκώς.

 

Μπορούμε να ανεβάσουμε την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας με τη συσπείρωση μας γύρω από το πλαίσιο πάλης που προτείνει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.

 

1. Έργα ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών

­     Λαϊκή κατοικία με ευθύνη του κράτους.

­     Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματός του. Δάνεια στους δικαιούχους από ίδια κεφάλαια του Οργανισμού στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

­     Έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

­     Κατασκευή νοσοκομείων, σχολείων, παιδικών σταθμών. Κατάργηση των ΣΔΙΤ.

 

2. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων

­     Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους άνεργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

­     Πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες – δημόσιο – ΟΑΕΕ, των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΕΥΔΑΠ) για τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες όσο διαρκεί η κρίση.

­     Δωρεάν παροχές σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων.

­     Έκτακτο επίδομα ανεργίας 1.400 ευρώ στους εργαζόμενους του κλάδου.

­     Αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

­     Επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους αυτοαπασχολούμενους.

­     Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται σαν χρόνος ασφάλισης.

­     Επιδότηση των ανέργων για όλο το διάστημα που είναι άνεργοι.

­     Φορολογική ελάφρυνση των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων με κατάργηση κάθε είδους «αντικειμενικών κριτηρίων».

Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ κατά 2/3.

Να μη γίνουν άλλες αυξήσεις στις εισφορές. Μείωση κατά 10% των εισφορών για τους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους όσο διαρκεί η κρίση και να παύσουν οι ποινικές διώξεις για καθυστερούμενες οφειλές.

­     Αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια και 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί.

 

 

ΜΑΗΣ 2013