ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ – ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ & ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ (ΦΩΤΟ)

gen-syneleysi-sep-2020-00

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 27/9/2020, παρά τις πρωτόγνωρες και δυσμενείς συνθήκες. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η στάση που κρατά η εργοδοσία και πώς τα νέα αντεργατικά μέτρα που πέρασε και άλλα που ετοιμάζει η κυβέρνηση ακουμπάνε στον κλάδο.

Έγινε κουβέντα για την παρέμβαση του Συνδικάτου μας στα εργοτάξια και τη συμβατική οικοδομή, με το πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων, που θέσαμε τον Ιούνη στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση και που δώσαμε μια σειρά μάχες με στάσεις εργασίας και Γ.Σ. στους χώρους δουλειάς, με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Σ’ αυτά τα πλαίσια, εκφράστηκε η συμφωνία με την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή Σ.Σ.Ε.

Τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει η κοινή δράση και παρέμβαση των σωματείων του κλάδου, αλλά και ο συντονισμός σωματείων και φορέων για μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν όλους, την κάθε λαϊκή οικογένεια. Για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μας, μαζί με τους αγωνιστές υγειονομικούς, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία, αλλά και για την ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Η συζήτηση επίσης στάθηκε και στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στην εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι εργάτες απέναντί τους. Δεν δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στις συμμαχίες της, στην πολιτική της κυβέρνησης που ντύνεται με το μανδύα των εθνικών στόχων. Απορρίπτουμε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, δεν δεχόμαστε καμιά υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε όλες χώρες, οι λαοί πρέπει να βαδίσουμε σε ένα δρόμο που κουμάντο θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Η Γ.Σ. επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση του Δ.Σ. για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στο ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων, με στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Να δοθεί μαχητική απάντηση από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πως ο φασισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση μέσα στους χώρους δουλειάς, ούτε σε σχολεία ούτε πουθενά. Άλλωστε οι οικοδόμοι δουλεύουμε καθημερινά πλάι-πλάι Έλληνες και μετανάστες και έχουμε σπάσει στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια έγινε να σπαρθεί το ρατσιστικό δηλητήριο ανάμεσα στους εργαζόμενους. Έγινε επίσης αναφορά για την παρέμβαση των οικοδόμων όταν φασιστοειδή προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία των εργατών στην COSCO.

Ομόφωνα αποφασίστηκε και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, μαζί με άλλα συνδικάτα και ομοσπονδίες, ενάντια στα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Αντίδοτο στη νέα καπιταλιστική κρίση είναι ο οργανωμένος αγώνας. Με τη μαζικοποίηση του Συνδικάτου μας και την ενεργή συμπόρευση μέσα από τις γραμμές του, θα επιβάλλουμε το δίκιο μας, θα ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας.

Το επόμενο διάστημα προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις στα Παραρτήματα του Συνδικάτου, αλλά και σε χώρους δουλειάς, περιοδείες στις μικρές οικοδομές και συσκέψεις στις γειτονιές. Αξιοποιούμε το χρόνο που κερδίζουμε από τη χρονική μετάθεση των αρχαιρεσιών του Συνδικάτου για να διαμορφώσουμε πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επιτυχία τους, να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρό το Συνδικάτο μας.

Να φτάσει το κάλεσμα του Συνδικάτου μας παντού, να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση, να μπουν κι άλλες δυνάμεις στη μάχη, για να υπερασπιστούμε δικαιώματα και κατακτήσεις και να περάσουμε στην αντεπίθεση.