ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2022 (VIDEO – PHOTO)

%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1-2022-07

Τιμάμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας που έδωσαν την ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για εμάς και τις οικογένειές μας. Δίνουμε υπόσχεση να συνεχίσουμε πιο δυναμικά, στον δρόμο του αγώνα, μέχρι την τελική νίκη, μέχρι να πάψει η εκμετάλλευση, για έναν κόσμο δίκαιο, χωρίς φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά.

Οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα όλων των ειδικοτήτων μπορούμε σήμερα να είμαστε ακόμη πιο υπερήφανοι, γιατί παρά την παρατεταμένη ανεργία τα προηγούμενα χρόνια, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά ανασκουμπωθήκαμε, με το κεφάλι ψηλά, οργανώσαμε την πάλη με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, με σταθερή παρέμβαση στα εργοτάξια και τα γιαπιά διεκδικώντας εδώ και χρόνια την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο. Σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, την ημέρα της Παγκόσμιας Εργατιάς είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι τα καταφέραμε.

Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι μια μεγάλη νίκη του κλάδου, της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων σε όλη την χώρα, των χιλιάδων εργαζομένων που πήραν μέρος στον αγώνα, που στις προηγούμενες κλαδικές και γενικές απεργίες νέκρωσαν κάθε χώρο δουλειάς. Αποδεικνύεται πως η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια, όταν εμείς αποφασίζουμε συλλογικά και οργανωμένα να κάνουμε στην μπάντα καλέσματα υποταγής στους εθνικούς στόχους, καλέσματα από διάφορους σωτήρες, καλέσματα αναμονής από ξεπουλημένες ηγεσίες γιατί τώρα έχει κρίση, γιατί τώρα έχει πανδημία και θα λογαριαστούμε μετά, γιατί τώρα έχει πόλεμο και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, να μοιραστούν δηλαδή δισεκατομμύρια  για εξοπλισμούς, την ώρα που ο λαός κόβει ακόμη και από το φαΐ για τα να βγάλει πέρα.

Ούτε στιγμή δεν τα διπλώσαμε, ούτε μια φορά δεν πέρασε από το μυαλό μας ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Πραγματοποιώντας Γ.Σ., δεκάδες απεργίες κυρίως τα τελευταία 4 χρόνια, άλλοτε σε παναττικό επίπεδο, άλλοτε ανά κατασκευαστική εταιρεία, άλλοτε ανά εργοτάξιο, καταφέραμε προηγούμενα να υπογράψουμε διμερείς εργοταξιακές συμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ το επιχειρησιακό σωματείο της κατασκευής του ΜΕΤΡΟ υπόγραψε νέα σύμβαση με επιπλέον αυξήσεις. Λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα στήσαμε εργοταξιακή επιτροπή στην νέα υπό κατασκευή γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ, ένα από τα μεγαλύτερα έργα της χώρας.

Όλη αυτή η διαδικασία είναι που άσκησε σημαντική πίεση στην μεγαλοεργοδοσία του κλάδου που ήθελε-δεν ήθελε έκατσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ζητά πλέον να σταματήσουν τα τζαρτζαρίσματα στους χώρους δουλειάς. Έπειτα από 13 χρόνια συνάδελφοι υπογράφτηκε μια κλαδική σύμβαση κόντρα σε θεούς και δαίμονες, κόντρα στα εμπόδια των κυβερνήσεων και των εργοδοτών, απέναντι σε όλους αυτούς που νομοθετούν και επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που θέλουν το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα ανοργάνωτο ή πιόνι των επιχειρηματικών ομίλων, κόντρα στα αφεντικά που συνεχώς μυξοκλαίγονται ότι δεν αντέχει η οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται συνεχώς τα κέρδη τους χρόνο με το χρόνο.

[ Η σύμβαση που υπογράψαμε προβλέπει αυξήσεις 18,3% για τους νέους εργαζόμενους που μπαίνουν σήμερα στην οικοδομή, 28,4% για τους βοηθούς και ειδικευόμενους εργάτες, 38,5% στους τεχνίτες. Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται: 10% επίδομα γάμου, 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες, 10% επίδομα σπουδών, 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων. Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα. ]

Δεν σταματάμε εδώ, ανοίγουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις, για να κατοχυρωθεί το 7ωρο που σε ένα μεγάλο κομμάτι εργαζομένων το έχουμε κατακτήσει, για να σταματήσει το παζάρι ενσήμων, να βελτιωθούν συνολικά οι όροι και οι συνθήκες εργασίας. Ανοίγει ο δρόμος για να υπογραφούν συμβάσεις και σε άλλους κλάδους, να ενισχυθεί ο αγώνας για ΕΓΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις και όχι τα ψίχουλα του 1,5€ την ημέρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Τώρα πρέπει να μπουν μπροστά τα δικά μας συμφέροντα.

Με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη κλιμακώνουμε τον αγώνα, ενισχύουμε  έμπρακτα και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους εργαζόμενους δίνουν την μάχη για καλυτέρευση των όρων και συνθηκών εργασίας, όπως οι λιμενεργάτες στην COSCO, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, στον επισιτισμό – τουρισμό, στη Ν/Ε ζώνη, στη ΛΑΡΚΟ και αλλού.

Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα πιο μαχητικά, αποφασισμένοι να φέρουμε τούμπα ό,τι βρεθεί στο διάβα μας, ενάντια σε κυβερνήσεις και νόμους, σε σύγκρουση με αυτούς που θησαυρίζουν από τον δικό μας κόπο και ιδρώτα σε καιρούς ειρήνης, αυτούς που θέλουν να δώσουμε την ζωή μας σε άδικους πολέμους, για να αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους.

Δεν χαρίζουμε τίποτα από όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες, γνωρίζουμε πολύ καλά πως κι αυτοί δεν θα μας χαρίσουν τίποτα. Όταν όμως η εργατιά το αποφασίσει να πάρει την υπόθεση στα χέρια της, τίποτα δεν θα μπορεί να την σταματήσει.