ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΠΕΜΠΤΗ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΣΤΙΣ 10.30 Π.Μ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Η κυβέρνηση της ΝΔ με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει, κάνει για άλλη μια φορά το χατίρι της εργοδοσίας για να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, με βάση αυτά που προστάζουν τα συμφέροντά τους. Ο νέος νόμος ορίζει ότι «μπορούμε» να δουλεύουμε 5 ώρες επιπλέον τη μέρα σε άλλο εργοδότη και αυτό να είναι «κατοχυρωμένο».

Θέλει, επίσης, να θεσπίσει ότι μπορεί ο κάθε εργοδότης να μας ενημερώνει με μηνύματα στο κινητό, που και τι ώρες θα δουλεύουμε. Στο τέλος του νομοσχεδίου, επίσης, αυτό που επιδιώκει είναι να μετατρέπει το δικαίωμα της περιφρούρησης της Απεργίας και κάθε μορφή  διεκδίκησης, σε ποινικό αδίκημα με εξοντωτικές ποινές.

Δεν είναι για το «δικό μας καλό», όπως προσπαθούν να μας πείσουν, είναι για τους μεγαλοεργοδότες που τρίβουν τα χέρια τους. Αυτό που επιδιώκουν κυβέρνηση και εργοδοσία είναι να  έχουν περισσότερα όπλα  για να ξεζουμίζουν το κόπο μας και να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Για αυτά τα κέρδη η κυβέρνηση άφησε απροστάτευτο το λαό της Θεσσαλίας χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και συνεχίζει να το κάνει 10 μέρες μετά τις πλημμύρες αφήνοντάς τον στη μοίρα του. Έχει εγκληματικές πολιτικές ευθύνες όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η δική μας καταστροφή είναι ευκαιρία για περισσότερα κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Το χρήμα που θα πέσει στη Θεσσαλία δεν θα πάει στις τσέπες του απλού λαού, θα τα μασουλήσουν μέχρι τελευταίας δεκάρας οι μεγάλοι όμιλοι που θα αναλάβουν να φτιάξουν σπίτια, υποδομές και δρόμους. Σπίτια που θα τα χρυσοπληρώσουν με τις θηλιές δανείων από τις τράπεζες και υποδομές οι οποίες θα γίνουν με κριτήριο το κέρδος των εταιρειών και των λίγων και όχι για την προστασία του λαού.

Η επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας για φθηνή, ασφαλή λαϊκή στέγη και υποδομές, χωρίς τη συμμετοχή εργολάβων, επιχειρηματιών, τραπεζών και άλλων τρωκτικών, αλλά με ευθύνη του Κράτους είναι ένα αίτημα που πρέπει να αγκαλιαστεί και να διεκδικηθεί από όλη την εργατική τάξη.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι το μεροκάματο δεν φτάνει και μας λέει, τραβάτε να δουλέψετε παραπάνω για να τα βγάλετε πέρα. Εκεί δηλαδή που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι, που λέει ο λαός μας. Αυτή είναι η πρότασή τους στην ακρίβεια και την φτώχεια. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε.

Όλα τα παραπάνω ντύνονται με το μανδύα της πάταξης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας με παχιά λόγια που τα έχουμε ξανακούσει και την ίδια ώρα να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Με τη κατοχύρωση του 13ωρου αυτό που επιδιώκει ο νόμος, έστω και αν μας λένε ότι αυτό θα έχει όρια σε ότι αφορά τη συχνότητα, είναι να δουλεύουμε  σαν σκλάβοι. Όλοι το ξέρουμε ότι με τέτοια ωράρια δεν μένει χρόνος για ψυχαγωγία , ούτε για αναψυχή, ούτε χρόνος για την οικογένεια, ούτε για ανάπαυση.

Επιπλέον, οι φθορές στην υγεία μας είναι ανεπανόρθωτες αλλά και ο κίνδυνος για ατυχήματα μεγαλώνει επικίνδυνα και το σίγουρο είναι ότι αν περάσει θα αυξήσει τον αριθμό των νεκρών και των σακατεμένων, που ήδη είναι πολλοί και στην οικοδομή και παντού.

Στον κλάδο ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς, ακόμα και αν τηρηθούν οι «κανόνες» τους, είναι π.χ.  στα εργοτάξια όπου μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι  και μεγαλοκατασκευαστές έχουν στο ίδιο έργο, αλλά και σε άλλα, θυγατρικές και έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να μας δανείζουν για έξτρα χρόνο δουλειάς όταν τους κάνει κέφι, με βάση τις επιδιώξεις τους για περισσότερα κέρδη, με ότι αυτό σημαίνει για την ίδια μας τη ζωή. Με αυτό τον τρόπο, πλέον όλων των άλλων θα γλιτώνουν και την προσαύξηση της υπερωρίας.

Για το θέμα της ενημέρωσης με ηλεκτρονικά μηνύματα, θα μπορούν οι εταιρείες να μας τριγυρνούν από έργο σε έργο και ώρες που αυτοί θα επιλέγουν με ένα μήνυμα τη προηγούμενη μέρα. Η ζωή μας δηλαδή θα γίνει λάστιχο με βάση τις ορέξεις τους για να γεμίζουν τα ταμεία τους.

Τονίζουμε, συνάδελφοι, ότι όλα αυτά συμβαίνουν ήδη λίγο πολύ στον κλάδο άτυπα, ιδιαίτερα όταν ανεβαίνει η δουλειά. Τώρα θέλουν να βάλουν και την τζίφρα του νόμου για να γίνουν όλα ξέφραγο αμπέλι, να επεκταθεί αυτή η κατάσταση παντού και όχι να υπάρχουν «κανόνες» όπως λένε οι κυβερνώντες.

Επειδή ξέρουν ότι αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις θέλουν να προλάβουν τα χειρότερα για αυτούς και προσπαθούν να μας φοβίσουν. Είναι βαθιά γελασμένοι γιατί η ιστορία του συνδικάτου μας έχει αποδείξει ότι δεν την σκιάζουν ούτε οι νόμοι τους, ούτε οι φοβέρες τους και το έχουμε αποδείξει στην πράξη όταν χρειάζεται.

Συνάδελφοι, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω από τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής μας, της δουλειάς και των δικαιωμάτων μας.

Δεν πρέπει να μας πείσουν ότι αυτό είναι η κανονικότητα. Δεν είναι κανονικότητα νύχτα μέρα στη δουλειά, δεν είναι κανονικότητα το μεροκάματο να μη φτάνει, δεν είναι κανονικότητα τα διαρκή ατυχήματα στις οικοδομές και τα εργοτάξια.

Το φυσιολογικό με το πλούτο που παράγουμε, είναι να παίρνουμε μεροκάματα με τα οποία θα ζούμε άνετα, θα έχουμε υγεία, παιδεία, θα είμαστε ασφαλείς στη δουλειά μας. Η απάντησή μας, συνάδελφοι, δεν είναι το να υποχωρούμε και να δουλεύουμε όλη μέρα επειδή δεν φτάνει το μεροκάματο, αλλά να διεκδικήσουμε παντού αυξήσεις στα μεροκάματα για να μην εξαναγκαζόμαστε να δουλεύουμε υπερωρίες και να μας λένε κι από πάνω οι εργοδότες ότι το ζητάμε εμείς.

Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι.

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας.

Αργά ή γρήγορα θα νικήσουμε

Ετοιμαζόμαστε και επαγρυπνούμε να δώσουμε αγώνα αυτές οι επιδιώξεις να μείνουν στα χαρτιά. Δεν υποχωρούμε, συνεχίζουμε δυναμικά και θα τα καταφέρουμε συσπειρωμένοι στην ταξική γραμμή μας, μαζικοποιώντας το Συνδικάτο μας.

 

Σεπτέμβριος   2023