ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΤΑΣΙΟΥΛΑ (ΦΩΤΟ – VIDEO)

oikodomoi-apergia-08

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΑΣΙΟΥΛΑ

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ 2021

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Απεργούμε σήμερα Πανελλαδικά και διεκδικούμε με τον αγώνα μας να πετύχουμε τα δίκαια αιτήματα που έχουμε θέσει απέναντι στην εργοδοσία του κλάδου και την κυβέρνηση.

Διεκδικούμε να υπογράψουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η υπογραφή των ΣΣΕ δεν ανοίγει μονάχα το δρόμο για την κατοχύρωση των κατώτερων μεροκάματων και μισθών, των όρων δουλειάς και των συνθηκών εργασίας, αλλά θα δώσει μια στέρεη βάση για να αντιμετωπιστεί το πλιάτσικο που γίνεται με τα ένσημά μας.

Για αυτό το αίσχος, που υπάρχει σήμερα, άλλα μεροκάματα να κάνουμε και για πολύ λιγότερα να ασφαλιζόμαστε. Διαφορετικό μεροκάματο να παίρνουμε στο χέρι και στο ΙΚΑ να κολλιέται το κατώτερο μετά από εκβιασμούς για απολύσεις και ότι δεν θα ξαναέχουμε μεροκάματο αν διεκδικήσουμε την πραγματική μας ασφάλιση. Για αυτό το βιολί με τις υπεύθυνες δηλώσεις στα ΚΕΠ, που ο ΕΦΚΑ όχι μόνο τις δέχεται ανεξέλεγκτα, αλλά από πάνω συμβουλεύει τους εργοδότες να ακολουθούν αυτόν το δρόμο για να κολλιούνται τα ένσημά μας με 30 ευρώ, την αποκλειστική ευθύνη φέρνουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση που τους κάνει πλάτες.

Ρωτάμε και πρέπει να μας δώσουν συγκεκριμένη απάντηση:

-          Σε πόσους χώρους δουλειάς, σε πόσα γιαπιά, σε πόσα εργοτάξια, βγήκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας να διαπιστώσουν την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνουν οι εργοδότες για την ασφάλιση μας;

-          Σε πόσες περιπτώσεις έχουν διαπιστώσει έστω μια παράβαση;

Σε καμία περίπτωση. Και αυτό γιατί όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν επιδοθεί σε μια «κούρσα» μέτρων στήριξης της κερδοφορίας της μεγαλοεργοδοσίας και κτυπήματος της ασφάλισης της δικής μας και όλων των εργαζομένων.

Ο στόχος τους είναι να απαλλάξουν από την υποχρέωση της ασφάλισης την εργοδοσία. Οι αντεργατικοί νόμοι δίνουν το σινιάλο της επίθεσης στην εργοδοσία. Η εργοδοσία τους αξιοποιεί και δεν μένει μόνο σε αυτό. Εντείνει την επίθεση, κάνει περισσότερα βήματα και προσπαθεί να επιβάλλει ακόμη χειρότερες συνθήκες δουλειάς και ασφάλισης. Ο νόμος της εργοδοσίας προπορεύεται των αντεργατικών μέτρων.

Το παράδειγμα της κατασκευαστικής εταιρίας «ΤΕΡΝΑ», στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο του Καστελλίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, είναι χαρακτηριστικό. Προσπαθεί να αλλάξει την ασφάλιση των οικοδόμων από οικοδομική σε υπαλλήλου γραφείου! Μάλιστα επικαλείται πως έχει την έγκριση και την κατεύθυνση για κάτι τέτοιο του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.

Εδώ και βδομάδες, τόσο το υπουργείο, όσο και η «ΤΕΡΝΑ», «κάνουν τον κινέζο» και δεν απαντάνε πάνω στο ζήτημα.

Βέβαια αυτή η προσπάθεια μπλοκαρίστηκε έπειτα από την αγωνιστική παρέμβαση και απεργία στο εργοτάξιο από την Ομοσπονδία μας και το Συνδικάτο οικοδόμων Ηρακλείου.

Το «κερασάκι» στα σχέδια της εργοδοσίας στο ίδιο εργοτάξιο είναι η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη. Ζητάνε, λοιπόν, από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομική σύμβαση, να δουλεύουν 10ωρο και επιπλέον «καπέλο» τη μισή ώρα του κολατσιού. Ούτε αυτό τους πέρασε.

Αυτοί μας θέλουν ξεμοναχιασμένους για να περνάνε τα βρώμικα σχέδιά τους. Εμείς έχουμε συμφέρον να δυναμώσουμε τα συνδικάτα και τον αγώνα. Έτσι μόνο μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Η υπογραφή ΣΣΕ θα είναι η ζωντανή απόδειξη της δύναμής μας, του αγώνα μας και η απόφασή μας ότι δεν δεχόμαστε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε τα σπασμένα και στην κρίση και στην ανάκαμψη.

Δεν ξεχνάμε ότι στα χρόνια της κρίσης αυτοί που μας κόβαν μισθούς και ασφάλιση υπόσχονταν ότι τα αντεργατικά μέτρα ήταν προσωρινά. Τώρα βλέπουμε ότι η προσωρινότητα έγινε μονιμότητα και καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι μόνο με τον οργανωμένο μαζικό αγώνα μας θα επιβάλλουμε τις λύσεις που έχουμε ανάγκη.

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι,  εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων « ενσήμων».

Δεν παραιτούμαστε από τον αγώνα να ενταχθούν στα ΒΑΕ συναφή επαγγέλματα του κλάδου (ξύλο, γυψοσανίδες).

Για τα «υπέρ αγνώστων» η κοροϊδία πάει σύννεφο. Όλες οι κυβερνήσεις περιπαίζουν ένα ολόκληρο κλάδο. Μαζεύει χρήμα ο ΕΦΚΑ για τα «υπέρ αγνώστων», αλλά οι οικοδόμοι ένσημα δεν βλέπουν. Φτάνουν στο όριο συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη.

Δεν φταίμε εμείς για αυτό. Δεν φταίμε ούτε που μείναμε άνεργοι, ούτε που γίνεται πλιάτσικο στα ένσημά μας.

Αυτοί φταίνε. Ενώ υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, εμείς αγωνιούμε για το μεροκάματο και το ένσημο.

Η δικιά τους πολιτική, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, μας έφερε εδώ που μας έφερε. Να είμαστε κακοπληρωμένοι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σταθερή δουλειά. Να δουλεύουμε και να μην μπορούμε να έχουμε ένσημα για τη σύνταξη.

Οι διεκδικήσεις μας είναι δίκαιες γιατί ταυτίζονται με τις ανάγκες μας. Γιατί πατάνε πάνω στα χρόνια δουλειάς που έχουμε στην πλάτη μας.

Έχουμε όλο το δίκιο να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε και όσα θέτουμε σήμερα και ακόμα περισσότερα. Χωρίς εμάς ούτε ένα τούβλο πάνω στο άλλο δεν μπορεί να μπει, ούτε ένα έργο δεν μπορεί να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί.

Εμείς είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Όπου και αν γυρίσει το μάτι του κανείς, θα δει τη δική μας δουλειά, των εργατών. Με τη δουλειά μας, τον πλούτο που παράγουν τα χέρια μας και το μυαλό μας, θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα και να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Και είμαστε αποφασισμένοι ό,τι εμποδίζει αυτή την προοπτική να το αντιμετωπίσουμε, να το βάλουμε στην άκρη οριστικά με τον αγώνα μας.

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι,  εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Ο απεργιακός μας αγώνας έχει και μια ξεχωριστή πλευρά που θέλουμε να αναδείξουμε. Συμβάλει στην πράξη να αντιμετωπιστεί η επίθεση που δέχεται όλη η εργατική τάξη. Ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι είναι ο πυρήνας της επίθεσης που δεχόμαστε.

Θέλουν να βάλουν στο γύψο τους αγώνες μας.

Να μπορούν χωρίς εμπόδια να υλοποιούν τα αντεργατικά τους σχέδια. Να μας έχουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με απλήρωτη δουλειά, με μεροκάματα φιλοδωρήματα, με δουλειά τις Κυριακές και συνθήκες εντατικοποίησης. Χωρίς ανάσα να προσαρμοστούμε σε ό,τι θέλει να επιβάλλει η μεγαλοεργοδοσία.

Δεν θα τους περάσει! Δεν θα αφήσουμε να μπουν οι αγώνες μας στο γύψο, ο χωροφύλακας μέσα στα συνδικάτα και οι ανάγκες μας να παραμένουν ανικανοποίητες.

Η απεργία μας συμβάλλει ώστε να εκφραστεί άμεσα η κλιμάκωση της πάλης όλων των εργαζομένων ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Συμβάλλει στη δημιουργία Πανελλαδικού Απεργιακού Μετώπου εργαζόμενων και συνδικάτων που θα ακυρώσουν στην πράξη το νόμο Χατζηδάκη, που μας θέλει «μουγκούς», «φρόνιμους και φακελωμένους».

Συμβάλλει να ενισχυθεί η αντιπαράθεση με το σύνολο του αντεργατικού οπλοστασίου, την πολιτική του κεφαλαίου και τον αγώνα για την ανατροπή τους.

 

Συνάδελφοι οικοδόμοι,  εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα,

Έχουμε τεράστια πείρα, έχουμε μελετήσει πολύ καλά τα ζητήματα και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι μόνο μέσα από τον προσανατολισμένο, μαζικό αγώνα, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και των μηχανισμών της, μπορούμε να μετρήσουμε αποτελέσματα.

Δεν περιμένουμε Μεσσίες, δεν εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε καμία κυβέρνηση, ούτε σε κανέναν εργοδότη, ότι θα μας λυπηθούν. Αυτοί αγωνιούν για τα δικά τους συμφέροντα.

Η κυβέρνηση δίνει δισεκατομμύρια σε συνδρομές στο ΝΑΤΟ και σε εξοπλισμούς, στέλνει τα παιδιά μας σε ένα σωρό στρατιωτικές αποστολές ανά τον κόσμο για να στηριχτούν και να υλοποιηθούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και για τους εργαζόμενους ανακοινώνει 52 λεπτά μεικτά αύξηση – παρωδία.

Για εμάς τους οικοδόμους δεν δίνει τα «υπέρ αγνώστων» για να μη τυχόν και πάρει σύνταξη κανένας βασανισμένος της ζωής. Δε δίνει τα «υπέρ αγνώστων» που τα εισέπραξε και δε στοιχίζει ούτε μία δεκάρα η άμεση αναγνώριση και διανομή τους.

Αυτός είναι ο σκληρός χαρακτήρας της σημερινής, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Για τους εργάτες κτυπήματα και περικοπές, για τη μεγαλοεργοδοσία προνόμια, δώρα και παροχές.

Μόνο μέσα στην πανδημία του κορονοϊού το κεφάλαιο έχει πάρει πολλά δωράκια. Ετοιμάζεται να ξεκοκαλίσει το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης πάνω στις στάχτες των εργατικών μας δικαιωμάτων και των αναγκών μας.

 

Ξέρουμε λοιπόν ότι, όσα πετύχαμε και όσα θα πετύχουμε θα έρθουν μόνο με τον αγώνα μας. Με το δυνάμωμα των συνδικάτων μας, τη συμμετοχή στην πάλη περισσότερων εργαζομένων του κλάδου. Εδώ βρίσκεται το σημείο κλειδί για την αποτελεσματικότητα της πάλης μας, στη συμμετοχή και την ενίσχυση της γραμμής πάλης που έχουμε καθορίσει και επιβεβαιώνεται καθημερινά στη ζωή.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ξέρουμε ότι στη συνέχεια θα γίνουμε πιο πολλοί και πιο δυνατοί.

Γνωρίζουμε τα όπλα που διαθέτουμε και τα σφυρηλατούμε καθημερινά με την παρέμβαση και τον αγώνα μας.

Η αλληλεγγύη είναι ένα μεγάλο όπλο. Για αυτό στεκόμαστε δίπλα σε όσους αγωνίζονται για τη δουλειά, τη ζωή, το μέλλον και τις ανάγκες τους.

Ο αγώνας των λιμενεργατών στην COSCO είναι σπουδαίος και παλικαρίσιος, γιατί είναι αγώνας για τη ζωή. Το ίδιο και ο αγώνας, πριν λίγο καιρό, των εργαζομένων στην efood. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους αγώνες γιατί με τέτοιους αγώνες σε κάθε κλάδο η εργατιά μπορεί να σηκώσει κεφάλι και να δημιουργήσει νέους ελπιδοφόρους όρους στον πόλεμο και τη σύγκρουση με τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας που «όλα τα κόβει και τα ράβει» σύμφωνα με την κερδοφορία της.

Γι΄ αυτό λοιπόν:

Οι οικοδόμοι δίπλα στους λιμενεργάτες και τους «ντελιβεράδες».

Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι δίπλα στο λαό στη μάχη της πανδημίας.

Οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους δίπλα στους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Ο μισθωτός δίπλα στον φτωχό αγρότη και τον αυτοαπασχολούμενο.

Όλοι δίπλα στα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς για ένα σχολείο που πραγματικά να προσφέρει μόρφωση και όχι ενταγμένο στα σχέδια και τις μπίζνες των επιχειρηματιών.

Αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουμε πολλά. Εδώ πρέπει να καταθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

Σήμερα είναι η αρχή του απεργιακού αγώνα για ΣΣΕ, ασφάλιση, για τα δικαιώματά μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε.

Όλοι στον αγώνα, όλοι στη μάχη.