Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη σήραγγα των Σεπολίων (εργοτάξιο ΙΝΤΡΑΚΑΤ)

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Στάση εργασίας 1100 με 1300 και Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη σήραγγα των Σεπολίων (εργοτάξιο ΙΝΤΡΑΚΑΤ) πραγματοποιήθηκε χθες έπειτα από συνάντηση μεταξύ του Συνδικάτου μας, της εργοταξιακής επιτροπής του έργου και της διοίκησης της εταιρείας.

Κατατέθηκαν όλα τα αιτήματα και διεκδικήσεις των εργαζομένων που αφορούν συγκεκριμένα μέτρα για την υγεία – ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς και τις συνθήκες εργασίας, για τα ξεχειλωμένα ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, την 6ήμερη εργασία όταν οι συμβάσεις όλων είναι πενθήμερη κλέβοντας με αυτόν τον τρόπο τις εισφορές που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ και δίνοντας απλά ένα μεροκάματο επιπλέον, που ουσιαστικά ξαναβγαίνει από τις δικές μας τσέπες. Ειδικότερα για τους οικοδόμους απαγορεύεται ρητά η 6ήμερη εργασία, αφού υπάρχει και προσαύξηση 20% στο ένσημο άρα στις 7 ημέρες που έχει η εβδομάδα θα κολλιούνται 7,2 ένσημα.

Η διοίκηση της ΙΝΤΡΑΚΑΤ παραδέχτηκε τις «παραποντιές» προσπαθώντας να πετάξει εκβιαστικά το «μπαλάκι» στο Συνδικάτο ότι τους κόβει από τον μισθό και στους εργαζόμενους ότι θέλουν να δουλεύουν περισσότερο για να αυξήσουν το μηνιάτικο εισόδημα.

Έγινε ξεκάθαρο στην εργοδοσία ότι δεν τρώμε κουτόχορτο. Λύση υπάρχει με 5ήμερο στο νόμιμο ωράριο και αυξήσεις 35% σε μεροκάματα και μισθούς και αν πραγματικά υπάρχει πίεση για να προχωρήσει το έργο να προσλάβουν επιπλέον προσωπικό.

Έχουμε ήδη πληρώσει πολλά και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε τα κορμιά μας μέσα στο έργο για να αυξάνει τα κέρδη της η εταιρεία, ούτε και μας απασχολεί αν «μπαίνει μέσα» όπως για ακόμη μια φορά ειπώθηκε σε συνάντηση με την κατασκευαστική. Τα τελευταία χρόνια το έχουν κάνει καραμέλα όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι και όμως εμφανίζουν συνολικά εκατομμύρια κέρδη στους ισολογισμούς τους.

Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να προχωρήσουμε με κινητοποιήσεις, με όλες τις μορφές πάλης αν η εταιρεία δεν υλοποιήσει άμεσα όσα δεσμεύτηκε για να γίνεται η πληρωμή μέχρι τις 5 του μήνα, να τηρείται το νόμιμο ωράριο, το 5ήμερο, να καταβάλλονται όπως ορίζει ο νόμος οι υπερωρίες, να αλλάξουν οι συμβάσεις των οικοδόμων όπως προκύπτει από την κλαδική μας σύμβαση (είναι δηλωμένοι όλοι ανειδίκευτοι) και να δοθούν αναδρομικά όλα τα χρωστούμενα.

Επίσης η εταιρεία δεσμεύτηκε να απαντήσει με πρόταση για αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση προετοιμάζουμε απεργιακό ξεσηκωμό μέσα στον Οκτώνρη για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των τεράστιων αυξήσεων στην ενέργεια, δεν συμβιβαζόμαστε με την παροχολογία και τα ψίχουλα.

Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια και τον οργανωμένο αγώνα.