ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μα αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους οικοδόμους και εργαζομένους στις κατασκευές παραμένει στη πρώτη γραμμή του αγώνα. Πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα μια σειρά περιοδείες και εξορμήσεις, από κοινού με το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων, σε εργοτάξια και μικρότερα γιαπιά. Έγινε κουβέντα με τους συναδέλφους για τα νέα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με πρόσχημα τον κορονοϊό. Σε πολλές των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν ελλειπή μέτρα όσο αφορά την υγιεινή στους κοινόχρηστους χώρους δουλειάς (αποδυτήρια – τουαλέτες) αλλά και μέτρα για την υγεία και ασφάλεια, όπως να συγχρωτίζονται δεκάδες εργαζόμενοι σε ένα σημείο, να μην υπάρχουν καν σαπούνια, αντισηπτικά, γάντια κτλ.

Μετά τη παρέμβαση του Συνδικάτου μας, πάρθηκαν κάποια μέτρα στα μεγαλύτερα έργα της Αττικής που διασφαλίζουν, ως ένα βαθμό, την υγεία των συναδέλφων.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, για να εξασφαλιστεί ότι παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα από την εργοδοσία, για την προστασία της υγείας , της ασφάλειας αλλά και για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια και πολύ περισσότερο την δεκαετία της καπιταλιστικής κρίσης, οι οικοδόμοι και συνολικότερα οι εργαζόμενοι στις κατασκευές πληρώσαμε το μάρμαρο για να θησαυρίζουν, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι κατασκευαστικές εταιρίες και οι μεγαλοεργολάβοι, ενώ χιλιάδες εργάτες στάλθηκαν στις ουρές τους ΟΑΕΔ.

Σήμερα η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία με συνεχόμενες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες για να εντείνουν την επίθεση πάνω στα δικαιώματα μας (αναστολή υποχρέωσης του εργοδότη να δηλώνει την υπερεργασία και την υπερωριακή απασχόληση, ενεργοποίηση πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης απεργών) ενώ οι εξαγγελίες ότι και οι οικοδόμοι θα πάρουν έστω  και αυτό το πενιχρό επίδομα των 800 € είναι ένα ακόμα προπαγανδιστικό τερτίπι, αφού δεν καλύπτεται  το μεγαλύτερο κομμάτι του κλάδου που απασχολείται με τη μορφή του μεροκάματου στην απλή ιδιωτική οικοδομή.

ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Απαιτούμε :

  • Την άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ
  • Καμία αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς, στα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα
  • Συνεχείς και αυστηρότερους ελέγχους από το ΣΕΠΕ
  • Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Να δοθούν τα 800 ευρώ στους οικοδόμους που σταμάτησαν την δουλειά τους στις ιδιωτικές οικοδομές και στους άνεργους που δεν έχουν καμιά επιδότηση από τον ΟΑΕΔ.