ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ COSCO

cosco-kinhtopoiisi

Όλοι σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της COSCO.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και φίλους του συναδέλφου που έχασε την ζωή του την ώρα που είχε πάει για το μεροκάματο. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και σε όλους τους εργαζόμενους στο κάτεργο της COSCO, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και Ασφάλεια μέσα στο χώρο δουλειάς. Για να επιστρέφουμε υγιείς στο σπίτι  και την οικογένειά μας και όχι να σταυροκοπιόμαστε που βγαίνουμε ζωντανοί μετά την βάρδια.

Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στον κλάδο μας, θρηνώντας δεκάδες νεκρούς και τραυματισμένους εργάτες. Για την εργοδοσία όλα είναι η «κακιά στιγμή», η «απροσεξία» των εργατών, δεν εργαζόταν εκείνη την ώρα, ήταν περαστικός, είχε σχολάσει. Να τελειώνει το παραμύθι. Τα συνεχή δυστυχήματα είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης, των ατελείωτων υπερωριών είτε για να βγει πιο γρήγορα η δουλειά είτε για να συμπληρωθεί το πενιχρό μεροκάματο, είναι αποτέλεσμα των ελλιπέστατων   μέτρων ασφαλείας αφού για του εργοδότες είναι περιττό κόστος, της συνεχής υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης και των μηδαμινών ελέγχων, ειδικά σε χώρους πραγματικά κάτεργα όπως τα εργοτάξια, τα λιμάνια, αποθήκες κ.α.

Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης όπως και των προηγουμένων γιατί βήμα-βήμα φτάσαμε στη διάλυση του ΣΕΠΕ και με μια σειρά νομοθετικές πράξεις γκρεμίζονται δικαιώματα όπως το 8ωρο, η Κυριακάτικη αργία, οι συλλογικές συμβάσεις.

Δεν χωράει αναμονή, δεν μπορούμε να περιμένουμε για σωτήρες. Η λύση θα δοθεί από τον δικό μας αγώνα, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη ενάντια στους εκβιασμούς και τα ψέματα της εργοδοσίας και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

 

Απαιτούμε:

Εδώ και τώρα να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος, να αποδοθούν ευθύνες και να γίνουν αποδεκτά τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων.