Για το ποινολόγιο των ανέργων και την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Ανακοίνωση εξέδωσε του Υπουργείο Εργασίας για την χθεσινή παρέμβαση σωματείων στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) που λίγο έως πολύ ρίχνει ξανά ευθύνες σε εργαζόμενους και ανέργους, στα σωματεία που  διατρανώνουν την αντίθεσή τους ενάντια στο νόμο – ποινολόγιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση και απειλεί μάλιστα πως «όσοι προέβησαν σε αυτή την παράνομη  πράξη να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες»

Τους απαντάμε λοιπόν:

Ο πρώην ΟΑΕΔ ήταν οργανισμός που φτιάχτηκε με χρήματα των εργαζομένων από τις εισφορές τους, από την εκμετάλλευση της εργασίας τους και με κρατική χρηματοδότηση που βγαίνει από την φοροληστεία μας. Ως εκ τούτου δημιουργήθηκε ως ένα πλέγμα προστασίας για όσους μένουν άνεργοι, αντ’ αυτού δικαιούται ταμείο ανεργίας στη καλύτερη των περιπτώσεων για 12 μήνες και με το «παχυλό» επίδομα των λίγο πάνω από 400€, περίπου το 10%-12% των ανέργων, ενώ για τους μακροχρόνια άνεργους το επίδομα φτάνει το αστρονομικό ποσό των 200€ και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια.

Πάει πολύ να αντιμετωπίζονται οι 1.100.000 άνεργοι ως υπεύθυνοι που δεν έχουν δουλειά και να μας κουνάνε το δάχτυλο κυβέρνηση και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΥΠΑ ότι μας βρίσκουν εργασία και δεν την δεχόμαστε, όταν η ΔΥΠΑ έχει καταντήσει μηχανισμός παραγωγής φθηνής εργασίας με τα 8μηνα ή 12μηνα ψευτοπρογράμματα φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας, με επιδοτούμενες εισφορές ή και μισθούς που είναι δικά μας χρήματα, μας στέλνει για τζάμπα δουλειά στα αφεντικά. Πάει πολύ οι ίδιοι που διέλυσαν τον ΟΕΚ να μας λένε να φύγουμε από την συνεδρίαση του Δ.Σ. γιατί έχουν να συζητήσουν για τις εργατικές κατοικίες. Όταν όλες οι κυβερνήσεις τουλάχιστον από το 2011 και μετά που παρέλαβαν 2,5 δις αποθεματικά από τον ΟΕΚ, χρήματα καθαρά μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων και τα κουτσούρεψαν στο 1,5 δις για να σωθούν οι τράπεζες την περίοδο των 3 μνημονίων, να βγαίνουν κι από πάνω τάζοντας λύσεις στο στεγαστικό  πρόβλημα στέλνοντας μας στα κοράκια τους τραπεζίτες και χωρίς στη πραγματικότητα να αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το ζήτημα της κατοικίας της λαϊκής οικογένειας.

Φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να καμφθεί το εργατικό κίνημα που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για σύγχρονους όρους και συνθήκες εργασίας και ζωής, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η καταστολή και ο αυταρχισμός. Επιβεβαιώνεται αυτό καθημερινά και παντού από την ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, την COSCO, τα Πετρέλαια Καβάλας, το χτύπημα των φοιτητικών κινητοποιήσεων, απολύσεις και δικαστήρια εργατών – συνδικαλιστών και δεν φτάνει μια σελίδα για να τα χωρέσουμε όλα. Κάνουμε ξεκάθαρο  πως τέτοιες πρακτικές δεν πιάνουν σε εμάς, αντίθετα μας δυναμώνουν, μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε πιο μαχητικά για το δίκιο μας.

Όσο για την ΔΥΠΑ και συνολικά τα δημόσια κτίρια, αυτά ανήκουν στο λαό, φτιάχτηκαν με δικά μας χρήματα και δεν είναι τσιφλίκι καμιάς κυβέρνησης και κανενός Δ.Σ. για αυτό και θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε και να διεκδικούμε ενάντια στην πολιτική που ακολουθείται από την σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν δημιουργήσει στρατιά ανέργων και μισθούς πείνας για τους εργαζόμενους.

Όπως επίσης για το ότι ακολουθείται η ίδια πολιτική σε όλη την Ευρώπη όπως μας αναφέρεται, είναι πραγματικότητα και  αυτό είναι που έχει οδηγήσει σε μαζικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες.

Σας το ξαναλέμε ότι στην πρώτη διαγραφή ανέργου θα μας βρείτε απέναντί σας.

Η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη θα είναι μια μεγάλη, μαζική, μαχητική απάντηση απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές.