
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
(Το δελτίο τύπου σε μορφή .pdf)
Την ώρα που η κυβέρνηση κατεδαφίζει ό,τι έχει απομείνει από τη Κοινωνική Ασφάλιση, την ώρα που οι εργάτες έχουν φορτωθεί στις πλάτες τους την αύξηση 2 χρόνων στα όρια ηλικίας για σύνταξη, την ώρα που προωθούν την αύξηση των κατώτερων ημερομισθίων για συνταξιοδότηση στα 6000 ένσημα, την ίδια στιγμή οι εργοδότες – κατασκευαστές κλέβουν την ασφάλιση από τους οικοδόμους στα λιγοστά έργα, που εκτελούνται αυτή τη περίοδο.
Οι εργοδότες, αποθρασυμένοι, με όπλο το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις, πατάνε στον σβέρκο τους εργάτες, στα μεροκάματα και στην ασφάλιση εκμεταλλευόμενοι την ανεργία. Η “μαύρη εργασία” στο χώρο των κατασκευών παίρνει την μορφή μάστιγας τόσο στα μικρά ιδιωτικά έργα όσο και στα μεγάλα, ακόμα και σ’ αυτά που εκτελούνται υπό την εποπτεία κρατικών οργανισμών.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο νέο κτίριο του ΟΠΑΠ στη Λεωφ. Καβάλας, όπου για τον ίδιο μήνα η κατασκευάστρια εταιρεία ασφάλιζε τους εργαζόμενους για 12 ημέρες εργασίας και λιγότερες, προ ελέγχου και 21 ημέρες μετά τον έλεγχο.
Ο έλεγχος προκλήθηκε μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου και καταγγελίες εργαζομένων.
Το ίδιο φαινόμενο της μαύρης εργασίας είναι σε όλη την κλίμακα των μεγάλων έργων σε Αττική και επαρχία ακόμα και στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι λεγόμενοι “ΡΑΜΠΟ”, στο όνομα της έλλειψης προσωπικού αρκούνται σε δειγματοληπτικούς ελέγχους ή σε ελέγχους κατόπιν καταγγελίας των εργαζομένων. Ο έλεγχος ακόμα και όταν γίνεται, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων ανεπαρκής και αποτελεί άλλοθι της διοίκησης του ΙΚΑ, για τις πλάτες που κάνει στην εργοδοσία. Ακόμα και αν το οικοδομοτεχνικό έργο βρίσκεται κάτω από τη μύτη των ελεγκτικών μηχανισμών, η ασφάλιση των οικοδόμων δεν βελτιώνεται.
Η ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την έλλειψη προσωπικού. Είναι συγκεκριμένη πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΙΚΑ.
Απαιτούμε άμεσα μέτρα πάταξης της “μαύρης εργασίας”.