ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί όλους τους συναδέλφους να παλέψουμε οργανωμένα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας μέσα στους χώρους δουλειάς, τη διασφάλιση του νόμιμου ωραρίου, την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας.

Κανείς να μην πιστέψει τις νέες κούφιες υποσχέσεις του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα προς τους εργαζόμενους, ο οποίος κατά την επίσκεψή του χτες στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δήλωσε ότι “επέλεξα να βρίσκομαι μαζί με όσους δίνουν την καθημερινή μάχη για να επανέλθει η κανονικότητα και η αξιοπρέπεια στους χώρους δουλειάς”. Δηλαδή, θέλει να ξεχάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, να ξεχάσουμε ότι διατήρησε και εμπλούτισε όλο το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο, όπως με το νόμο που ψήφισε που βάζει εμπόδια στην απεργία.

Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός δηλώνει πως “δεν είναι εμπόδιο στην επιχειρηματικότητα το να τηρείται ο νόμος, να τηρείται το οκτάωρο και το πενθήμερο”, η πραγματικότητα μέσα στα εργοτάξια δείχνει ποια είναι η κανονικότητα της «δίκαιης ανάπτυξης» που επιδιώκει η κυβέρνησή του: ξεχαρβαλωμένα ωράρια, εντατικοποίηση της δουλειάς με Σάββατα και Κυριακές, ατέλειωτες υπερωρίες, κλεμμένα ένσημα κ.ά. Ίσα-ίσα, οι νόμοι της κυβέρνησης είναι που φουντώνουν την εργοδοτική αυθαιρεσία μέσα στους χώρους δουλειάς, που λύνουν τα χέρια της εργοδοσίας για να αυξάνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ένα κραυγαλέο παράδειγμα – αλλά όχι το μοναδικό – είναι η υποχρέωση των εργοδοτών που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους να έχουν ιατρό εργασίας στο χώρο δουλειάς. Αυτός ο νόμος, στα εργοτάξια του κλάδου,  που δεν απασχολούν κάθε μέρα τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, που έχουν ένα σωρό υπεργολάβους, δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να μην έχει ιατρό και να είναι «νόμιμη».

Λέξη δεν είπε ο Πρωθυπουργός για τους νεκρούς και σακατεμένους εργάτες από τα εργατικά «ατυχήματα» που είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς και των ελλιπών έως ανύπαρκτων μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Οι αλλεπάλληλες και πολύμορφες παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας έχουν αναγκάσει τους μηχανισμούς του ΣΕΠΕ να διενεργήσουν ελέγχους σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς. Χωρίς τη συστηματική παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, δε θα είχαμε ορισμένα, έστω και μικρά, αποτελέσματα που αφορούν την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των συναδέλφων μας.

Δεν είναι τυχαίο π.χ. ότι το 2017 σημειώθηκε ξανά μείωση των ελέγχων του ΣΕΠΕ  για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία, φτάνοντας στο μικρότερο αριθμό από το 2001.

Η ανεπάρκεια του ΣΕΠΕ φάνηκε καθαρά και στο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που συνέβη πριν από λίγους μήνες στο εργοτάξιο κατασκευής του Γηπέδου της ΑΕΚ, όπου 3 ώρες μετά τη γνωστοποίηση του ατυχήματος και μετά την παρέμβαση του Συνδικάτου μας, ενώ είχε βουίξει ο τόπος, οι Επιθεωρητές έφτασαν στο χώρο του ατυχήματος. Επίσης, ακόμα περιμένουμε το επίσημο πόρισμα για τα αίτιά του.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σταθερά διεκδικεί τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη στελέχωση των κατά τόπους ελεγκτικών μηχανισμών του ΣΕΠΕ και του ΕΦΚΑ, ώστε να είναι δυνατή η συχνότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια ελέγχων στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν το παρών στον αγώνα με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες.

Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.