ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020 ΣΤΙΣ 6.30 μ.μ. ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

logo-sse

(Η ανακοίνωση σε μορφή .pdf)

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές,

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, ενώνουμε τη φωνή μας, με δεκάδες κλάδους, με σωματεία και ομοσπονδίες, για να υπερασπιστούμε την υγεία και τα δικαιώματα μας. Περνάμε στην αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις.

Συνάδελφοι, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, εν μέσω οικονομικής κρίσης του συστήματος, καμία κυβέρνηση, όποιας απόχρωσης κι αν είναι δε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ό,τι κατακτήσεις έχουμε σήμερα κερδήθηκαν από τη διαρκή σύγκρουση και τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων και των εργαζομένων με τα μονοπώλια και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενάντια στην πολιτική που απορρέει από τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Κόντρα στη λογική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι όλο αυτό το διάστημα, αντίθετα προωθεί την ταξική συνεργασία, πως όλοι πληττόμαστε από αυτή την κατάσταση, εργοδότες και εργαζόμενοι και ζητάει να βάλουμε πλάτη, να ρίξουμε απαιτήσεις και μεροκάματα δήθεν για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Έχουμε γνώση όμως και πείρα από την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση πως όποια οπισθοχώρηση γίνεται από τους εργαζόμενους, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα.

Ο δρόμος του αγώνα είναι η λύση για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, με νέες εγγραφές. Παίρνουμε μέρος στη δράση του. Συνεχίζουμε την πάλη για:

 • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.
 • Κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.
 • Να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών.
 • Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμιά υποχώρηση από το 5ήμερο, 7ωρο.
 • Να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης.
 • Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

 

Τώρα πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης που ακολουθεί πιστά τη γραμμή της ΕΕ και φέρνει σωρηδόν αντεργατικά-αντιλαϊκά νομοσχέδια με πρόσχημα την πανδημία. Με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται πως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να στηριχτεί η οικονομία των επιχειρηματικών ομίλων και απαραίτητη προϋπόθεση είναι νέες θυσίες και βάρη για τους εργαζόμενους.

Την ώρα που μοιράζονται απλόχερα εκατομμύρια ευρώ σε κλινικάρχες για εκχώρηση ΜΕΘ, δεν έδωσε ούτε πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία. Αντίστοιχα, στο χώρο της παιδείας δεν έγινε ούτε μία νέα πρόσληψη εκπαιδευτικού και προσωπικού καθαριότητας για το σχολεία, δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών, βρίσκονται όμως 4 δις ευρώ για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και δεκάδες εκατομμύρια για να αγοραστούν τα στρατιωτικά αεροπλάνα από τη Γαλλία.

Ίδια η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο με τα σημάδια της κρίσης να γίνονται πιο ορατά, με αναδουλειά σε ένα κομμάτι των συναδέλφων, με την ανασφάλιστη εργασία να οργιάζει και ατέλειωτες υπερωρίες σε πολλά εργοτάξια της Αττικής, που τώρα και με νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση δεν θα πληρώνονται.

Ταυτόχρονα, πακτωλός χρημάτων μοιράστηκε το προηγούμενο διάστημα σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους για τη «χασούρα» που είχαν από την εκμετάλλευση των αυτοκινητόδρομων. Ενώ προχωρά με γοργούς ρυθμούς η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ξεκινώντας από το πετσόκομμα της επικουρικής σύνταξης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την κύρια.

Την ίδια στιγμή , η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, κάνοντας νέα παρέμβαση σε εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, αφού δεν φαίνεται να αρκούν ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που ψήφισε η ΝΔ και ο απεργοκτόνος νόμος Αχτσιόγλου του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στις επόμενες μέρες έρχεται προς ψήφιση και ο «πτωχευτικός κώδικάς» που καταργεί πλήρως την όποια προστασία είχε απομείνει για την πρώτη κατοικία.

Έχουμε ήδη πληρώσει πολλά, δεν πρόκειται να πληρώσουμε ξανά την νέα κρίση τους. Όσο πιο γρήγορα οργανώσουμε την αντίσταση στα σχέδιά τους, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας.

Δίνουμε μαζικά το παρών στο συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων την Τρίτη 13 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, για να δώσουμε την απάντηση που πρέπει.

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση των  Π.Ν.Π. και όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
 • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.
 • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.
 • Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 και τα 50 για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στα Β.Α.Ε.