Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΣΤΙΣ 27/9/2020

gen-syneleysi-sep-2020-09

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιούμε τη σημερινή Γ.Σ. για να εκτιμήσουμε τη δράση μας, το πού βρισκόμαστε μετά και τις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, αλλά και να συζητήσουμε το πώς καλύτερα θα οργανώσουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα, έχοντας πλέον περάσει σε ένα δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης γίνονται πιο ορατά και στον κλάδο, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις στην περιοχή μας, με νέους κινδύνους για το λαό.

Στόχος είναι να σχεδιάσουμε την παρέμβασή μας στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, ούτως ώστε να ανέβει η διεκδίκηση, να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η αντεπίθεση των εργαζομένων, όχι μόνο για να υπερασπιστούμε δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά να έχουμε νέα.

Με τις πετυχημένες στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις που έγιναν τον Ιούνη και τον Ιούλη σε πολλά μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, δώσαμε μια πρώτη απάντηση στις κατασκευαστικές εταιρείες και τους εργολάβους που έχουν ξεσαλώσει, διαλύοντας ωράρια, καταπατώντας το 5ήμερο, κλέβοντας ένσημα, με τα μεροκάματα ίσα για να τη βγάζουμε.

Η επιτυχία τους φάνηκε από την καθολική συμμετοχή των συναδέλφων, τη συμφωνία με τη γραμμή και το πλαίσιο πάλης του Συνδικάτου μας. Σπάσαμε ως ένα βαθμό την αδιαλλαξία των εργοδοτών και της κυβέρνησης, που αρνούνταν ακόμη και να μας συναντήσουν για να τους θέσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Αναγκάσαμε την εργοδοσία και τους μεγαλοεργολάβους να συναντήσει εκπροσώπους του Συνδικάτου μας μέσα στα έργα, τέθηκαν οι διεκδικήσεις μας, έγιναν συναντήσεις με τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, όπως και με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, που αναγκάστηκε να μας συναντήσει κάτω από τη συνεχόμενη πίεση και την παρέμβασή μας και θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα.

Δε σταματάμε εδώ τη μάχη, συνεχίζουμε. Με εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο μας, τον οργανωμένο συλλογικό αγώνα, να μπει φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Το 2ο κύμα της πανδημίας αποκάλυψε τη σαπίλα του συστήματος, τη γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, αλλά και παγκόσμια. Τα νοσοκομεία πλέον έχουν κρασάρει, ουρές ατελείωτες στον Ευαγγελισμό, νοσοκομεία που αρνούνται να δεχθούν άλλους ασθενείς γιατί είναι τίγκα και οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό προσωπικό παραμένουν, παρά το χρόνο που είχε μπροστά της η κυβέρνηση για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η λαϊκή οικογένεια.

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να συσκοτίσει την πραγματικότητα πετώντας συνεχώς το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης, πως δήθεν δεν τηρούνται τα μέτρα που έχει αναγγείλει και πως φταίνε τώρα οι νέοι γιατί δεν προσέχουν. Κουβέντα δε λένε όμως οι κυβερνώντες για πώς άνοιξαν τον τουρισμό. Τι μέτρα πάρθηκαν στα αεροπλάνα και στα καράβια των εφοπλιστών, με πληρότητα 100% και ο ένας πάνω στον άλλο, για να μην έχουν χασούρα οι μεταφορικές εταιρείες. Κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους για να μη συνωστίζονται στα Μ.Μ.Μ. αλλά δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη, δε βγήκε ούτε ένα λεωφορείο παραπάνω στο δρόμο, ούτε ένα βαγόνι σε ΜΕΤΡΟ και ηλεκτρικό.

Αντίστοιχα τραγική είναι η κατάσταση στα σχολεία, που κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο μετά τα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενώ γνώριζαν την κατάσταση και είχαν άπλετο χρόνο για να εξασφαλίσουν νέους χώρους για να μη στοιβάζονται τα παιδιά σε τάξεις των 25 και 30 ατόμων, να προσλάβουν εκπαιδευτικούς, που χιλιάδες είναι οι άνεργοι και αναπληρωτές, μόνιμο προσωπικό για να καθαρίζονται επαρκώς τα σχολεία, προτίμησε να ρισκάρει την υγεία νηπίων, μαθητών και εκπαιδευτικών για να προστατεύσει την οικονομία του κεφαλαίου. Οι δηλώσεις της Υπ. Παιδείας Κεραμέως πριν ανοίξουν τα σχολεία ήταν χαρακτηριστικές: “οι προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι δημοσιονομικό κόστος, όπως και η δημιουργία υποδομών θα επιβαρύνουν το κράτος”. Λες και τα χρήματα βγαίνουν από την τσέπη τους. Από τον κόπο και τη φοροληστεία των εργαζομένων υπάρχουν και λειτουργούν τα δημόσια σχολεία και νοσοκομεία και έχουμε την απαίτηση να γίνουν κι άλλα.

Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λες και δε γνώριζε για τα κενά και τις ελλείψεις που υπάρχουν και ζητά να κλείσουν τα πάντα και να κάτσουμε στα αβγά μας. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια εκπαίδευση και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Εξάλλου αυτή η πολιτική απορρέει από τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την κρίση του συστήματος. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση κάνει προσπάθεια να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους για να αποδεχθούν «αμαχητί» τα νέα αντεργατικά μέτρα ως αναγκαίο κακό και καλλιεργεί μια λογική «εθνικής ομοψυχίας και ενότητας όλων» για να βγάλει λάδι την πολιτική της, που είναι βέβαια προς όφελος των μονοπωλίων.

Πριν από 2 εβδομάδες πέρασε νομοσχέδιο που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την κατάργηση της αποζημίωσης των υπερωριών και το πετσόκομμα του Δώρου Χριστουγέννων σε χιλιάδες εργαζόμενους. Και μπορεί σήμερα να μην ακουμπά τους οικοδόμους, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως αν πάρει φωτιά το σπίτι του γείτονα θα καεί και το δικό μας.

Για το επόμενο και κοντινό διάστημα, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου Βρούτση-Κατρούγκαλου, δηλαδή το πετσόκομμα της επικουρικής ασφάλισης και το άνοιγμα του δρόμου για την κύρια ασφάλιση. Η κατάργηση της πληρωμής των υπερωριών, ουσιαστικά δηλαδή κατάργηση του νόμιμου ωραρίου αυτή τη στιγμή και νέα εμπόδια για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αφού πλέον θα χρειάζεται ο σύνδεσμος των εργοδοτών να καλύπτει το 70% του κλάδου από το 50% που ισχύει σήμερα.

Ταυτόχρονα, κάνει και νέα παρέμβαση στις εργατικές συνδικαλιστικές ελευθερίες, ήδη κάνει προσπάθεια να εφαρμόσει το νόμο Βρούτση για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Το ζήσαμε και στην κινητοποίηση έξω από τα γραφεία του Άκτωρα, όπου εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των μισθωτών τεχνικών του ομίλου που βρέθηκαν είτε άνεργοι είτε με πετσοκομμένους μισθούς μετά τους εκβιασμούς και την πίεση που δέχθηκαν από την εργοδοσία. Εκεί η αστυνομία με τη στάση της έδειξε ότι έχει πάρει «ζεστά» την εφαρμογή του πρόσφατου απαράδεκτου νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση κατά των διαδηλώσεων. Αποδεικνύεται ότι ούτε «μπαχαλάκηδες» αφορούσε ούτε τα μαγαζιά και την κίνηση στο κέντρο της Αθήνας. Στο στόχαστρο είχε την οργανωμένη και συλλογική πάλη των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Είναι σε ισχύ, νομικά τουλάχιστον, ο νόμος Αχτσιόγλου για τις απεργίες που χρειάζεται το 50% + 1 των μελών για να παρθεί απόφαση.

Μπορεί σήμερα το εργατικό κίνημα να έχει κάνει βήματα πίσω, γνωρίζει όμως πολύ καλά η κυβέρνηση πως δεν έχουμε πει την τελευταία μας λέξη. Γι’ αυτό και παίρνει μια σειρά μέτρα, υπό το φόβο του οργανωμένου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Ξέρουν πολύ καλά πως θα υπάρξει αντίδραση.

Αυτά τα σχέδια δεν περνάνε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εργάτες οργανωμένοι στο Συνδικάτο τους και με την πάλη τους θα τα σπάσουν στην πράξη. Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο.

Ειδικά οι οικοδόμοι έχουμε πείρα από αγώνες και συγκρούσεις με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Ό,τι κατακτήσεις έχουμε τις κερδίσαμε με την πάλη μας, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, δώσαμε μάχες και πετύχαμε νίκες, από παλιότερα μέχρι σήμερα. Με το Συνδικάτο μας βρεθήκαμε στους χώρους δουλειάς, διεκδικήσαμε μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία που επικρατούσε ένα μπάχαλο, διεκδικήσαμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση και καταφέραμε να ενταχτούν χιλιάδες οικοδόμοι. Τώρα όμως είναι ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δυναμώσει η πίεση για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής.

Διεκδικούμε:

 • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.
 • Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμιά υποχώρηση από το 5ήμερο, 7ωρο.
 • Να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών. Έχει γίνει πλέον μόνιμο φαινόμενο στους περισσότερους εργασιακούς χώρους.
 • Αύξηση στα μεροκάματα. Κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.
 • Να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης.
 • Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Πρέπει να έχουμε σαν δεδομένο ότι το χειμώνα θα προκύψουν κι άλλες ανάγκες διεκδίκησης, π.χ. για την προστασία των ανέργων, που διαχρονικά το ποσοστό τους αυξάνεται έτσι κι αλλιώς την περίοδο εκείνη στον κλάδο, όπως:

 • Δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι πολλοί οικοδόμοι που δε συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 • Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 €, με μόνη προϋπόθεση να έχει το προηγούμενο έτος 50 ένσημα με την προσαύξηση. Οι όροι και προϋποθέσεις που απαιτούνται τώρα είναι απαγορευτικές για την συντριπτική πλειοψηφία των οικοδόμων.
 • Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου.
 • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Τα «υπέρ αγνώστων» είναι ένσημα που έχουν πληρωθεί και δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους οικοδόμους. Δε μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί τους εργοδότες για τους μισθούς και την ασφάλιση των εργαζομένων, αλλά για τα πληρωμένα ένσημα των οικοδόμων να λέει ότι έχει οικονομικό πρόβλημα.

Συνάδελφοι,

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Έχουμε ήδη πληρώσει πολλά οι οικοδόμοι, με την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση, δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τους όρους της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Με τη λογική του «ρίχτε τώρα το μεροκάματο και λιγότερα ένσημα για να ανασάνει η εταιρεία ή ο μεγαλοεργολάβος. Δε θα πληρώσουμε ξανά.

Καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουμε στα παχιά λόγια της κυβέρνησης για δήθεν ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και ζωής στο μέλλον. Η νέα κρίση μπορεί να μην έχει το βάθος και την έκταση των προηγούμενων ετών στον κλάδο, λόγω της συρρίκνωσης, θα ενταθεί όμως η εκμετάλλευση, η εντατικοποίηση της εργασίας, θα αξιοποιηθούν όλα τα αντεργατικά νομοθετήματα (ιδιωτική ασφάλιση κ.τ.λ.).

Η ανάπτυξη που υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση είναι ακριβώς η ίδια που υποσχόταν και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρατικές επιδοτήσεις στους κατασκευαστικούς ομίλους, πακτωλός χρημάτων απ’ την τσέπη του λαού, μεροκάματα στον πάτο και ωράρια λάστιχο για τους οικοδόμους. Το ζήσαμε το προηγούμενο δίχρονο με τη σχετική ανάκαμψη που υπήρξε στον κλάδο.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, αυτό που πρέπει εμείς να προτάξουμε είναι ανάπτυξη με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να μην ξαναζήσουμε πάλι τα ίδια όπως πρόσφατα σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ιόνιο κ.ά. όπως το καλοκαίρι στην Εύβοια και πέρυσι στην Αττική, με κάθε βροχή να θρηνούμε και νεκρούς. Έργα αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, σε μια χώρα που φωτιές και σεισμοί είναι μόνιμο φαινόμενο. Λαϊκές κατοικίες για τους εργαζόμενους και υποδομές που θα έχουν πρόσβαση οι λαϊκές οικογένειες σε αθλητισμό, πολιτισμό κ.τ.λ. Σχολεία και νοσοκομεία για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα.

Μοναδικό εμπόδιο στις διεκδικήσεις μας είναι τα κέρδη των αφεντικών, συνολικότερα των επιχειρηματικών ομίλων.

Γι’ αυτό το δικό μας συμφέρον είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από αυτή την πολιτική, με τους μικρούς επαγγελματίες, τους άλλους εργαζόμενους στον κλάδο ηλεκτρολόγους, ξυλουργούς, μισθωτούς μηχανικούς, αλλά και με τους αγωνιστές υγειονομικούς για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, μέτρα ατομικής προστασίας για όλους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας στα σχολεία και την ουσιαστική λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με εξασφάλιση νέων χώρων, με μειωμένο αριθμό μαθητών έως τα 15 άτομα ανά τμήμα, με προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα. Μαζί με τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΜ.

 

Διεκδικούμε:

 • Κατάργηση των  Π.Ν.Π. και όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
 • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.
 • Δημόσιο και δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας-Πρόνοιας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
 • Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
 • Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Αν για οποιοδήποτε λόγο ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει στο χώρο δουλειάς με εξασφαλισμένες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να παίρνει άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση.
 • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
 • Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική.
 • Όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου στα Β.Α.Ε.

Σαν πρώτο σταθμό ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους και τα ταξικά συνδικάτα, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στην Αθήνα, απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας και προετοιμαζόμαστε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ήδη τους προηγούμενους μήνες προχώρησε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου μας η κοινή δράση εργατικών σωματείων, συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων εδώ στο Δήμο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες γειτονιές, για το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Είναι σημαντικό αυτή η δουλειά να απλωθεί και να δοθεί συνέχεια, να δυναμώσει η κοινή δράση σωματείων και φορέων για μια σειρά ζητήματα που μας αφορούν όλους, όπως είναι η υγεία, η κατάσταση που επικρατεί στην παιδεία, το ζήτημα με τους πλειστηριασμούς κατοικιών και της έκτασης που θα πάρει το επόμενο διάστημα με τον «πτωχευτικό κώδικα» που φέρνει η κυβέρνηση, κάνοντάς μας νοικάρηδες στο σπίτι που χρυσοπληρώσαμε.

Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε, όσο πιο γρήγορα οργανώσουμε την αντίσταση μας, τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας. Ισχυροποιούμε το Συνδικάτο μας, για να πολλαπλασιάσουμε τη δύναμή μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για  να ανοίξουμε το δρόμο για μια καλύτερη ζωή για μας και τις οικογένειές μας.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη προσφύγων και μεταναστών, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, αλλά και να απεγκλωβιστούν από τη χώρα όσοι θέλουν να μετακινηθούν σε άλλο προορισμό. Σπάμε στην πράξη το κλίμα ρατσισμού που καλλιεργούν διάφορα φασιστοειδή και ακροδεξιές δυνάμεις.

Δίνουμε μαζικά το παρών στο συλλαλητήριο στις 7 Οκτώβρη στις 10 π.μ., στο ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων, για να καταδικαστούν οι εγκληματίες δολοφόνοι, οι ναζιστές της ΧΑ, απαιτώντας τις ανώτατες ποινές. Απομονώνουμε τους φασίστες, γυρνώντας την πλάτη στο ίδιο το σύστημα που γεννάει και θρέφει τον φασισμό, δυναμώνοντας την πάλη για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά.

Οι οικοδόμοι Έλληνες και μετανάστες είμαστε κάθε μέρα δίπλα-δίπλα στο γιαπί, νιώθουμε στο πετσί μας την ίδια εκμετάλλευση από τα αφεντικά. Έχουμε χρέος και καθήκον να υπερασπιστούμε την τάξη μας, τα συμφέροντά μας απέναντι σ’ αυτούς που μας θέλουν διαιρεμένους για να μας γονατίσουν. Σήμερα μας ζητάνε θυσίες στα δικαιώματά μας, αύριο θα μας ζητήσουν να χύσουμε το αίμα μας για τους δικούς τους ανταγωνισμούς, για το ποιος θα βγει περισσότερο κερδισμένος από τη νέα κρίση.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, οξύνονται ακόμη περισσότερο οι ανταγωνισμοί κι οι αντιθέσεις. Και εδώ στη γειτονιά μας η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι εδώ και χρόνια, πολύ περισσότερο σήμερα που η τούρκικη αστική τάξη κλιμακώνει την επιθετικότητά της και διεκδικεί την εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών που υπάρχουν στο Αιγαίο. Το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση «συμβιβασμός ή πόλεμος» είναι ψεύτικο. Ακόμη και συνεκμετάλλευση να υπάρξει, αυτή θα είναι προς όφελος των μεγάλων ενεργειακών κολοσσών και αντικειμενικά κάποια στιγμή θα οδηγήσει σε νέα όξυνση, αφού παίζονται δισεκατομμύρια κέρδη.

Ενώ ταυτόχρονα η παρουσία του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των Γάλλων κ.ά. στην περιοχή μπλέκουν ακόμη περισσότερο το κουβάρι. Η δήθεν στήριξη της Γαλλίας, μέλος του ΝΑΤΟ, στην Ελλάδα είναι στάχτη στα μάτια του λαού, αφού εξοπλίζει με μαχητικά αεροσκάφη την Ελλάδα έναντι βέβαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να αμυνθεί απέναντι στην Τουρκία, που είναι επίσης χώρα μέλος του ΝΑΤΟ. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους.

Έχει αποδειχθεί ότι η ιμπεριαλιστική ειρήνη και η διπλωματία δεν αποτρέπουν, αλλά προετοιμάζουν τον πόλεμο και το αντίστροφο.

Λύση για τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί, η εμπλοκή της χώρας σ” αυτούς.

Καμία εμπιστοσύνη στην αστική τάξη, στους στόχους στις συμμαχίες της, στην πολιτική της κυβέρνησης που ντύνεται με το μανδύα των εθνικών στόχων. Απορρίπτουμε όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, δεν δεχόμαστε καμιά υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα. Σε όλες χώρες, οι λαοί πρέπει να βαδίσουμε σε ένα δρόμο που κουμάντο θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Η επίλυση των ζητημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, με κριτήριο τα συμφέροντα των λαών και όχι της αστικής τάξης, περνάει μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Χρειάζεται καλή παρακολούθηση, ενημέρωση του κλάδου και αποκάλυψη του ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα των ενώσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Αγώνας ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τις προηγούμενες που μετέτρεψαν τη χώρα σε ένα τεράστιο αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις. Καμία αλλαγή και επαναχάραξη συνόρων.

Μόνο με το δικό μας οργανωμένο αγώνα, με ένα μαζικό Συνδικάτο μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να υπερασπιστούμε τη ζωή και τα δικαιώματά μας, για να πάρουμε ανάσα εμείς κι όχι τα αφεντικά. Εμπιστευόμαστε τη δική μας δύναμη, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο, εμείς χτίζουμε μεγαθήρια, εμείς θα χτίσουμε και το μέλλον που έχουμε ανάγκη.

Ενισχύουμε το Συνδικάτο μας με νέες εγγραφές, να μπουν κι άλλοι εργάτες στη μάχη ενεργά. Είναι στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, μέχρι τις αρχαιρεσίες να έχουμε τουλάχιστον 1000 νέα μέλη, με καμπάνια εγγραφών, έξω και μέσα από κάθε εργοτάξιο και γιαπί, με πλάνο που θα ελέγχεται κατά Παράρτημα με ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης. Αυτό απαιτεί δουλειά άνθρωπο τον άνθρωπο, χώρο το χώρο δουλειάς, γειτονιά τη γειτονιά.

Οι Γ.Σ. που θα ακολουθήσουν στα Παραρτήματα πρέπει να είναι μαζικές, παίρνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης της εφημερίδας του Συνδικάτου, ώστε να ενημερώνονται οι συνάδελφοι, να φτάνουμε σε χιλιάδες οικοδόμους.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η δουλειά του επόμενου διαστήματος να καρπίσει, να ενεργοποιηθούν περισσότεροι συνάδελφοι, να έχουμε νίκες και να αποτελέσει τη βάση για αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες. Η μαζικοποίηση του Συνδικάτου αποτελεί συμβολή στον κεντρικό στόχο για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, στη συνολική προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών, το ανέβασμα του βαθμού οργάνωσης των εργατών, το δυνάμωμα της Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ, στην αναμέτρηση με τη γραμμή υποταγής της ΓΣΕΕ.

Δυνατό Συνδικάτο σημαίνει όπλο στα χέρια μας για να περάσουμε στην αντεπίθεση. Με πίστη στον οργανωμένο αγώνα και αποφασιστικότητα θα πετύχουμε τους στόχους μας.