Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ & ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

syaskepsi-ygeia-069

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πήρε τη σημερινή πρωτοβουλία για να ενώσουμε τις δυνάμεις, να συντονίσουμε τη δράση μας, για να δυναμώσουμε τη φωνή και την πάλη μας για την προστασία της υγείας της δικής μας και των οικογενειών μας, όπως και των δικαιωμάτων μας. Απευθυνθήκαμε σε δεκάδες φορείς και σωματεία που έχουν έδρα στην Αθήνα και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και Παραρτήματα του Συνδικάτου σε άλλες γειτονιές της Αττικής.

Η εμπειρία μας τη περίοδο της πανδημίας, οι εικόνες από όλο τον κόσμο με τα δημόσια νοσοκομεία να κρασάρουν, με τους χιλιάδες νεκρούς , με τους γιατρούς να αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, τις τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ και χιλιάδες εργαζόμενους να μην έχουν καν πρόσβαση στα νοσοκομεία. Αυτή είναι η κατάντια των δομών Υγείας παγκόσμια.

Εδώ η ομολογία της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας, ήταν ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει και αντί να πάρει μέτρα για να το ενισχύσει, μας έκλεισε στο σπίτι μην έχοντας πρόσβαση σε γιατρό, εξετάσεις και θεραπεία. Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα των αγωνιστών υγειονομικών για αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Στους  υγειονομικούς που  δίνουν μάχη και με τον ιό και με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική συμβολή του λαού με το δίμηνο αποκλεισμό, δεν αξιοποιήθηκε και δεν αξιοποιείται από την κυβέρνηση, για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας. Αξιοποιήθηκε  όμως για να μπουκώσει με χρήμα τους κλινικάρχες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Σήμερα όλα αυτά μαζί με την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, εδώ που ζούμε και μεγαλώνουμε χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μετανάστες, λαϊκές οικογένειες δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο να περιμένουμε, δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

Είναι τραγικό ότι την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας εξήγγειλαν πως υπάρχει σχέδιο για την Π.Φ.Υ. εννοώντας ως μέτρο καλυτέρευσης της κατάστασης τις μετακινήσεις προσωπικού από κέντρα υγείας, που είναι ήδη υποστελεχωμένα, αφού το δίμηνο που πέρασε δεν έγινε ουσιαστικά ούτε μία πρόσληψη για την ενίσχυση της ΠΦΥ. Αντίθετα η ταλαιπωρία χιλιάδων Αθηναίων συνεχίζεται για την εξασφάλιση συνταγογράφησης φαρμάκων, αλλά και για διάγνωση, νοσηλεία, θεραπεία, που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις.

Σε αυτή την άσχημη κατάσταση δεν μπορεί καν να γίνει λόγος για πρόληψη. Τα νοσοκομεία και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο την αναλογία δομών σε σχέση με τον πληθυσμό, που υποτίθεται ότι εξυπηρετούν. Ιδιαίτερα εδώ στο Δήμος Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας. Ο πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός των δαπανών για την υγεία όξυνε την υποστελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικά μηχανήματα και υλικά που είναι αναγκαία για να λειτουργήσουν οι δομές υγείας.

Ενδεικτικά, εδώ στο Δήμο Αθήνας αναφέρουμε:

 • Στο 1ο Διαμέρισμα, τα Δημοτικό Ιατρεία (Καλφοπούλειο) είναι υποστελεχωμένα , με μεγάλο κομμάτι εργαζομένων με ετήσιες συμβάσεις.
 • Στο 2ο Διαμέρισμα, υπάρχει η ΤΟΜΥ Παγκρατίου που εξυπηρετεί τέσσερις συνοικίες με μεγάλο όγκο πληθυσμού (Παγκράτι, Γούβα, Βύρωνας, Καισαριανή) ενώ η ΤΟΜΥ Νέου Κόσμου εξυπηρετεί και τμήμα της Νέας Σμύρνης. Το Δημοτικό Ιατρείο Ν. Κόσμου υπολειτουργεί.
 • Στο 3ο Διαμέρισμα, υπάρχει η ΤΟΜΥ Πετραλώνων με μόνο έναν οικογενειακό γιατρό, ενώ δεν υπάρχουν νοσηλευτές.
 • Στο 4ο Διαμέρισμα, η ΤΟΜΥ στα Θυμαράκια, καλείται να καλύψει τις ανάγκες περίπου 90.000 κατοίκων!
 • Στο 5ο Διαμέρισμα, έχει κλείσει το Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο συγχωνεύτηκε με το Αγία Όλγα, ενώ η Παμμακάριστος μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό, όπως και τα Δημοτικά Ιατρεία. Όλο το 5ο διαμέρισμα καλείται να εξυπηρετηθεί από το υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας στα Πατήσια, όπου πηγαίνουν και ένα μεγάλο μέρος κατοίκων από την Κυψέλη.
 • Στο 6ο Διαμέρισμα, τα ανεπαρκέστατα Δημοτικά Ιατρεία καλούνται να καλύψουν πάνω από 130.000 κατοίκους, τα οποία δεν διαθέτουν καν  παθολόγο ή ορθοπεδικό, αλλά και αρκετά ιατρικά μηχανήματα.
 • Στο 7ο Διαμέρισμα, το γυναικολογικό στο Έλενα τώρα βλέπει τα ραντεβού του Μάρτη, ενώ το Κέντρο Υγείας επί της ουσίας λειτουργεί μόνο για τον κορονοϊό και τα Δημοτικά Ιατρεία είναι υποστελεχωμένα.
 • Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται στην Αθήνα, με χαρακτηριστική την κατάσταση στον Ευαγγελισμό.

Όλα αυτά χρειάζονται να αντιμετωπιστούν, δεν γίνεται να μην μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού για τα παιδιά μας, τους γονείς μας, να μην μπορούμε να εξεταστούμε και από πάνω να χρυσοπληρώνουμε για φάρμακα.

Εδώ και τώρα χρειάζεται ένα δημόσιο δίκτυο ΠΦΥ που θα είναι πλήρως στελεχωμένο από εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, να λειτουργεί σε 24ωρη βάση ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των εργαζομένων.

Συνάδελφοι  πριν ακόμα καλά-καλά κοπάσουν τα υποκριτικά χειροκροτήματα για το δημόσιο σύστημα υγείας και όσους πράγματι το κρατάνε ζωντανό με αυταπάρνηση, η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού εξήγγειλε το Νέο ΕΣΥ, δημόσιο, το οποίο θα δουλεύει σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). «Ανοίγονται νέες ευκαιρίες» είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το μάτι στους επιχειρηματίες του τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπολιάσει όπως λέει με τις «καλές πρακτικές» του ιδιωτικού συστήματος το δημόσιο, που τις βιώσαμε τραγικά μέσα στην πανδημία.

Σε αυτούς δίνουν τα διαπιστευτήριά τους στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, όταν διπλασίαζαν τις αποζημιώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ, όταν προτίμησαν να μην γίνονται οι αναγκαίες εξετάσεις για τον COVID παρά να επιτάξουν τον ιδιωτικό τομέα, όταν ακόμα και τώρα τους κάνουν πλάτες για να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά τεστ.

Αυτοί τα κοράκια, οι πρίγκιπες της υγείας συνέχιζαν να πουλάνε τις υπηρεσίες τους, αξιοποιώντας τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος και από την άλλη υπάρχουν μονάδες του ιδιωτικού τομέα που υπολειτουργούν, για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, επειδή δεν έχουν τα απαραίτητα κέρδη. Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας επιβεβαίωσαν πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας δεν μπορούν να συνυπάρξουν, αλλά και πως ο ιδιωτικός τομέας υπονομεύει στην πράξη, μπαίνει εμπόδιο στην υλοποίηση ενός κεντρικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των αναγκών των εργαζομένων που είναι τεράστιες.

Αυτή η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά και συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ευθύνεται για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, τις περικοπές στους μισθούς των υγειονομικών, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, τις ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει επί χρόνια μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας συνεχώς το «μη μισθολογικό κόστος», μέσω της περικοπής των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και τη μετατρέπουν σε υποβαθμισμένο και ολοένα ακριβότερο εμπόρευμα για τις λαϊκές οικογένειες. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ που μετατρέπει σε ευνοϊκό πεδίο για μπίζνες και κερδοφορία τον τομέα  της υγείας  γι’ αυτό και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, θεραπευτήρια κ.ά. σε κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε. Να συντονίσουμε τη δράση μας, να βρούμε κοινό βηματισμό, ακόμη κι αν δεν έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης, γιατί οι ανάγκες μας για δωρεάν, δημόσια υγεία δε μπορούν να περιμένουν.

Γιατί τα συμφέροντα μας δεν είναι ίδια με τα κοράκια της υγείας και τους Υπουργούς, την κυβέρνηση που μας κουνάνε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης για να κρύψουν τη γύμνια της κρατικής ευθύνης και διαμορφώνουν χώρο για να κάνουν τις μπίζνες τους.

Η δική μας ευθύνη βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης για την προστασία της υγείας, για ένα αναβαθμισμένο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Για αυτό προτείνουμε στο διεκδικητικό μας πλαίσιο:

 • Την άμεση κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα για τη διενέργεια όλων των εξετάσεων. Να ανοίξουν τώρα κλίνες ΜΕΘ για την αντιμετώπιση πιθανού νέου γύρου πανδημίας, να στελεχωθούν με κλίνες τα νοσοκομεία που λειτουργούν με το άθλιο καθεστώς των ράντζων.
 • Να διαμορφωθούν τώρα υποδομές για την εξέταση και τη διενέργεια των τεστ για πιθανά κρούσματα covid, που δε θα υπονομεύουν τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων δομών.
 • Τη δημιουργία δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ανάπτυξη Κέντρων Υγείας, με κρατική χρηματοδότηση,  σύμφωνα με την αναλογία σε προσωπικό και ειδικότητες που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες κατοίκων και εργαζομένων. Να λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, με πλήρες και μόνιμο προσωπικό, με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, παρέχοντας τις υπηρεσίες τους δωρεάν χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Την κάλυψη όλων των αναγκών σε υποδομές και μέσα που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και έρευνας.
 • Να παρθούν άμεσα όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 • Να γίνουν τώρα οι προσλήψεις που απαιτούνται για τα σχολεία και τους χώρους εκπαίδευσης. Να καλυφθούν τα αθλητικά κέντρα με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

Ο αγώνας αυτός είναι αναγκαίος, γιατί εμείς είμαστε αυτοί που πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, εφορίες και αντί αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν για την υγεία μας, μοιράζονται απλόχερα εκατομμύρια στους κλινικάρχες, μεγαλοεπιχειρηματίες.

Βλέπουμε αυτές τις μέρες να μοιράζονται πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτούς που στον κρατικό κορβανά δίνουν το 5% την ίδια ώρα που εμάς μας ξεζουμίζουν. Αυτούς πρέπει να κυνηγήσουν για να στηριχτούν οι κρατικές ανάγκες όπως η παιδεία, η υγεία κ.α.

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή δράση. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει πως η μόνη προστασία για τη ζωή μας είναι η συσπείρωση, ο αγώνας, η διεκδίκηση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες. Αντιμετωπίζοντας την ηττοπάθεια τον συμβιβασμό , την συναίνεση με αυτή την κατάσταση.

Για αυτό προτείνεται:

 • Την Πέμπτη 4 Ιούνη να προχωρήσουμε σε συνέντευξη τύπου έξω από το  ΤΟΜΥ Πετραλώνων.
 • Την Πέμπτη 11 Ιούνη συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που καλούν Ομοσπονδίες και συνδικάτα, ανάμεσά τους και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 7 μ.μ.
 • Την Παρασκευή 12 Ιούνη θα προχωρήσουμε σε ημέρα δράσης σε όλα τα ΤΟΜΥ και Κέντρα Υγείας της Αθήνας.
 • Πρώτος μεγάλος σταθμός θα είναι η συμμετοχή μας στην πανυγειονομική απεργία με πορεία στο Υπουργείο Υγείας στις 16 Ιούνη.

Οι κινητοποιήσεις και οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν την ίδια ώρα που π.χ. εμείς σαν Συνδικάτο Οικοδόμων παλεύουμε μέσα στα εργοστάσια και στα γιαπιά για να μην περάσουν οι ΠΝΠ που τις χρησιμοποιεί η εργοδοσία για να ξεσαλώνει φέρνοντας νέα επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις με εντατικοποίηση, με υποτυπώδη μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, αφού για τους εργοδότες θεωρείται κόστος.

Αυτές οι δράσεις θα αναπτυχθούν την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό παλεύουν για τα εισόδημα και τα δικαιώματά τους όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι παλεύουν για την επιβίωσή τους απέναντι στα χρέη και τη φοροληστεία και έτσι θα συνεχίσουμε γιατί έχουμε πληρώσει πολλά, δε θα ανεχτούμε να πληρώσουμε ξανά.

Εμείς λογαριαστήκαμε και την περίοδο της πανδημίας όταν στις 7 Απρίλη μαζί με τους υγειονομικούς βρεθήκαμε στη πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση ενός πραγματικά δημόσιου χαρακτήρα συστήματος υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί και τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή. Ενώσαμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ και το εμπόριο που έδωσαν το δικό τους στίγμα διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Όπως στις 28 Απρίλη προχωρήσαμε με δεκάδες εργατικά σωματεία και άλλους φορείς σε όλη τη χώρα  σε κινητοποιήσεις γιατί δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας.

Θέλουμε να εκφράσουμε  την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους και τον λαό των ΗΠΑ που βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στην βαρβαρότητα και την εξαθλίωση. Η δολοφονία του George Floyd, ήταν μια ακόμη στις χιλιάδες των νεκρών στην πιο πλούσια χώρα του κόσμου. Δολοφονημένοι είτε από τον ρατσισμό, είτε από την φτώχεια. Χαιρετίζουμε με περηφάνια και ταξική αλληλεγγύη τα συνδικάτα, τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους που αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες στέκονται στο πλευρό των διαδηλωτών και εναντιώνονται πολύμορφα και οργανωμένα στην καταστολή και τις συλλήψεις αγωνιστών.

Όπως με τις μεγαλειώδεις  συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, με συλλογικό τρόπο, δυναμικά, οργανωμένα δείξαμε πως και τα μέτρα προστασίας μπορούμε να τηρήσουμε και να μην κάνουμε πίσω από όσα δικαιούμαστε. Έτσι τώρα πρέπει να δυναμώσει αυτός ο αγώνας και να εκφραστεί η κοινή δράση φορέων και συνδικάτων σε κάθε γειτονιά για να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Μαζευτήκαμε σήμερα αρκετοί και θα χρειαστεί τις επόμενες μέρες ότι συναποφασίσουμε εδώ να συζητηθεί στα διοικητικά συμβούλια, να φτάσει το πλαίσιο πάλης και σε άλλους φορείς, που δεν είναι σήμερα εδώ. Να ενημερωθούν τα μέλη των σωματείων, των φορέων. Να πραγματοποιηθούν Γ.Σ. και συσκέψεις να φτάσουμε σε όσο το δυνατόν σε περισσότερους εργαζόμενους. Να γίνει συζήτηση πάνω στο πλαίσιο πάλης και να παρθούν αποφάσεις με κάθε πρόσφορο τρόπο. Γιατί αυτό που θα κριθεί είναι αν αυτός ο αγώνας θα γίνει υπόθεση των κατοίκων της Αθήνας και όσων εργάζονται σε αυτή ,σε όλα τα διαμερίσματά της. Γιατί η υγεία μας είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια.