Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

(Η Εισήγηση σε μορφή .word)

Συνάδελφοι,

η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Τραπεζίτες, βιομήχανοι, κατασκευαστικές εταιρίες, το πολιτικό τους προσωπικό, η ΕΕ εντείνουν την επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Η εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πάρει, συνοδεύεται με άλλα εξίσου επώδυνα.

Επιβεβαιώνεται η δυσκολία που έχουν να διαχειριστούν τη κρίση. Αυτή η δυσκολία τους οδηγεί σε επικίνδυνους δρόμους για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς. Η κατάσταση που εξελίσσεται στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου δεν μας αφήνει αδιάφορους, αντίθετα είναι ζήτημα κομβικής σημασίας για την εργατική τάξη και το κίνημα της. Έχει σοβαρές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος εκτός ότι προέρχεται από το ξεζούμισμα των εργατών δεν προορίζεται για την ευημερία του λαού αλλά για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου με νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές, κ.α. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει το λαό με το πρωτογενές πλεόνασμα των 4 δις ευρώ , ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο. Ποια είναι η αλήθεια. Από αυτά τα 2,1 δις ευρώ είναι από την αύξηση των φορολογικών εσόδων και τα υπόλοιπα από την μείωση των δαπανών για την υγεία, την πρόνοια, την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, κλπ. είναι λοιπόν αποτέλεσμα του ξεζουμίσματος της λαϊκής οικογένειας που θα πάνε πεσκέσι στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους και στα άλλα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες.

Τα μέτρα που έχουν πάρει και αυτά που ετοιμάζονται να πάρουν δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία παίρνονται σε μια σειρά χώρες στην Ε.Ε. όπως σε, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, αλλά και σε χώρες εκτός Ε.Ε.. Στην Γερμανία για παράδειγμα 7 εκατ. εργαζόμενοι δουλεύουν με μισθό κάτω από 400 ευρώ/μήνα στα μίνι τζομπς όπως τα λένε.

Η όξυνση της κρίσης και η δυσκολία να την διαχειριστούν τους υποχρεώνει σε αναζήτηση λύσεων στα πλαίσια της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Αξιοποιούν παλιά και νέα υλικά για να διαμορφώσουν  το νέο δίπολο που θα εναλλάσσεται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. Τι θα κερδίσει όμως ο άνεργος οικοδόμος, ή αυτός που έχει προσωρινά δουλειά με 25-30 ευρώ μεροκάματο, ο συνταξιούχος που του πελεκούν την σύνταξη, του αφαίρεσαν τα δώρα, ο βιοπαλαιστής που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα  με μισθό πείνας 600 ευρώ, ο νεολαίος  με μεροκάματο 18-20 ευρώ, ο άνεργος που του κόβουν το ρεύμα, του βγάζουν το σπίτι στο σφυρί από  μια κυβέρνηση της κεντροδεξιάς με κορμό τη ΝΔ ή με μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχει γιατρικό για την εργατική τάξη που την συνταγή την γράφει η ΕΕ, η τρόικα, το κεφάλαιο. Με κρίση ή χωρίς κρίση, με μνημόνιο ή χωρίς μνημόνιο, με κούρεμα ή με επιμήκυνση του χρέους η μηχανή δουλεύει στον ίδιο ρυθμό για τα κέρδη των αφεντικών αλλά την επιταγή όμως καλείται να την πληρώσει η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Για αυτό να μην έχουμε αυταπάτες, να μην πιανόμαστε από σάπια ξύλα. Εμείς οι εργάτες συνάδελφοι, κουβαλάμε τεράστια πείρα που βγαίνει από τον αγώνα μας, πρώτα από όλα να θρέψουμε την οικογένεια μας, να τα βγάλουμε πέρα, να βρούμε μεροκάματο, να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις  της οικογένειας. Έχουμε πείρα από τους αγώνες μας, έχουμε πείρα από το εργατικό κίνημα, την στάση των συνδικαλιστικών δυνάμεων. Ξέρουμε πως ότι κέρδισαν οι οικοδόμοι τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα σκληρών αιματηρών αγώνων.

 

Για αυτό δεν πρέπει να θεωρεί κανείς ότι μας έχει του χεριού του, ότι μπορεί να μας τραβάει από το χαλινάρι. Εμείς βάζουμε ορισμένα ερωτήματα σε αυτούς που έχουν ανέβει στα κεραμίδια και ζητάνε εδώ και τώρα το εργατικό κίνημα να γίνει ιμάντας για να αναριχιθούν στην κηβερνιτική εξουσία.

 

 1. Θα επανέλθουν οι Σ.Σ.Ε. αφού η κατάργηση τους είναι απόφαση της ΕΕ, της ΕΚΤ, του κεφαλαίου και αυτοί λιβανίζουν αυτούς τους Οργανισμούς.
 2. Θα επανέλθουν τα όρια συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων; Αφού άδειασαν τα ταμεία, μείωσαν με νόμο τις εργοδοτικές εισφορές τώρα ετοιμάζουν νέο νόμο όταν επίσημα οι άνεργοι φτάνουν το 1,5 εκατομμύριο όταν με τις ευλογίες της κυβέρνησης η εισφοροδιαφυγή είναι στο 40%, την στιγμή που οι ατομικές συμβάσεις έχουν πάρει μαζικό χαρακτήρα. Αυτά όλα είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου, της Ε.Ε.. Αυτούς λατρεύουν και θυμιατίζουν και δεν σκοπεύουν να συγκρουστούν.
 3. Και ο ένας και ο άλλος (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) προσβλέπουν στην ανάπτυξη. Ρωτάμε λοιπόν τα κατασκευαστικά έργα που είναι στον προγραμματισμό θα γίνουν με τη Σύμβαση του 2009, δηλαδή 90 ευρώ μεικτό μεροκάματο του τεχνίτη οικοδόμου ή με τη σύμβαση των 28 ευρώ που εφαρμόζουν οι εργοδότες με την κατάργηση της ΣΣΕ όπως απαιτούν για να αυξηθούν τα κέρδη τους;
 4. Θα επαναλειτουργήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, θα σταματήσει ο ΟΑΕΔ να είναι παραμάγαζο των εργοδοτών, θα επανέλθουν οι προϋποθέσεις για τα επιδόματα ανεργίας, εποχικά, παιδιών, κλπ. Σιμώνουμε ότι ο άνεργος που έχει τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις δικαιούται 450 ημέρες ανεργίας για 4 χρόνια και 360 € το μήνα. Το εποχικό επίδομα εκτός του ότι μειώθηκε, με την ανεργία που μαστίζει τον κλάδο ελάχιστοι το παίρνουν.
 5. Σήμερα οι άνεργοι οικοδόμοι περνούν τις 160 χιλιάδες. Ρωτάμε που και πως θα βρουν δουλειά, πως θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις να πάρουν σύνταξη, πως θα ασφαλιστούν, πως θα εξασφαλίσουν ιατρική νοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη;
 6. Ο κλάδος υγείας εμπορευματοποιείται όλο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία ή λόγω μη θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας, ή γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν φάρμακα που δεν χορηγούν τα ταμεία ή που δεν έχουν να πληρώσουν τα 25 ευρώ για να μπουν στο νοσοκομεία.

 

 

 

Συνάδελφοι, φανταστείτε τους εργαζόμενους του κλάδου που πάσχουν από δερματοπάθειες και τα φάρμακα δεν γράφονται γιατί θεωρούνται καλλυντικά, φανταστείτε τους συναδέλφους με αναπνευστικά να τα αντιμετωπίζουν με γενόσημα, φανταστείτε τα παιδιά μας να αρρωσταίνουν και να τους χορηγούν φάρμακα ιμιτασιόν και αν έχουμε λεφτά να τα αγοράζουμε.

Συνάδελφοι είναι γνωστές οι θέσεις μας για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Αν επικαλούμαστε την επαναφορά το κάνουμε για να αποδείξουμε  ότι ούτε αυτό δεν μπορούν να δεσμευτούν γιατί λειτουργούν  στα πλαίσια ξελασπώματος του συστήματος. Όμως εμείς ξέρουμε ότι από τον μεγαλοεργολάβο μέχρι τον καπιταλιστή ένα πράγμα τους θρέφει το αίμα, ο ιδρώτας του εργάτη. Αυτούς τους αιμορουφήχτρες στηρίζουν είτε κεντροδεξιοί δηλώνουν, είτε κεντροαριστεροί. Άλλωστε αν κοιτάξει κανείς γύρω στην Ευρώπη αλλά και λίγο παραπίσω στη χώρα μας αυτό θα διαπιστώσει.

 

Αυτή η κατάσταση συνδέεται με την όξυνση της επίθεσης στο εργατικό κίνημα. Έχουμε την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, την ενεργοποίηση διάφορων νόμων που στόχο έχουν να πλήξουν το κίνημα, απολύσεις συνδικαλιστών, πρωτοπόρων εργαζόμενων, τρομοκρατία και τραμπουκισμούς όπως στη Ζώνη, καταδικαστικές αποφάσεις και ποινικοποίηση απεργιών και κάθε μορφής  οργάνωσης και αντίστασης της εργατικής τάξης,

Μόλις προχτές στη Λαμία καταδικάστηκαν μαθητές και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες γιατί έκαναν το αυτονόητο, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που σμπαραλιάζουν το μέλλον τους.

Επιχειρούν να ταυτίσουν τη δράση του εργατικού κινήματος με την δράση της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή την δολοφονική επίθεση των φασιστών της Χ.Α. στο Πέραμα και στο Κερατσίνι που στοίχισε τη ζωή του Παύλου Φύσσα και τον τραυματισμό συναδέλφων συνδικαλιστών στη Ζώνη και άλλων στελεχών του ΚΚΕ, προσπαθούν να ταυτίσουν τη δράση των φασιστών με την δράση των εργατών.

Το ταξικό εργατικό κίνημα είχε έγκαιρα προειδοποιήσει και είχε αποκαλύψει τον προσανατολισμό και το ρόλο της ΧΑ ως ενός κόμματος ναζιστικού, ρατσιστικού, τσιράκια των αφεντικών, εχθρού των εργατών και του κινήματος,. Γίνεται φανερό ότι αυτό το μόρφωμα δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης όπως θέλουν να το παρουσιάσουν και προσπαθούν να μας πείσουν, αλλά γέννημα θρέμμα του συστήματος που στο έδαφος της κρίσης βρήκε τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη το ότι συλλάβανε τον αρχηγό τους και κάποια στελέχη δεν σημαίνει και ότι χτυπήσανε και την αιτία που τους γέννησε. Ο μόνος τρόπος για να απομονωθούν και να μην έχουν μέρος να σταθούν είναι το ίδιο το κίνημα να τους αποκαλύψει, να τους απομονώσει και να τους εξαφανίσει, παλεύοντας την αιτία που τους γέννησε, δηλαδή τον ίδιο το καπιταλισμό.

Με αφορμή την κρίση, τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο, βρίσκουν έδαφος αντιλήψεις που αντικειμενικά υποθάλπουν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία κρύβοντας την πραγματική αιτία που γεννά τα προβλήματα.

Χρειάζεται σοβαρή δουλειά  στον κλάδο για να απομονωθούν τέτοιες  απόψεις και αντιλήψεις, με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζονται. Πρέπει στην κυριολεξία να φάνε τα μούτρα τους, τα τσιράκια των αφεντικών, οι Χρυσαυγίτες που λειτουργούν σαν νταβατζήδες για να εξασφαλίσουν φτηνούς εργάτες στα αφεντικά.

Σημειώνουμε ότι τέτοιο κρούσμα είχαμε στην Καλλιθέα και το αντιμετωπίσαμε με αποφασιστικό τρόπο. Πήραν απάντηση.

Να εξηγήσουμε στους συναδέλφους ότι ούτε νερό δεν δεχόμαστε από χέρι φασίστα ακόμα και αν είμαστε στην έρημο. Να κατανοηθεί ότι το δηλητήριο του ρατσισμού είναι νερό στο μύλο του συστήματος που με την σειρά του τροφοδοτεί την Χ.Α. όπως επίσης ο αντικομμουνισμός και το μίσος που καλλιεργούνταν το προηγούμενο διάστημα εναντίον του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Θυμηθείτε τα συνθήματα και κραυγές που χαϊδεύτηκαν και από υποτιθέμενες αριστερές δυνάμεις όπως «να καεί να καεί το μπ….. η βουλή» και «οι 300 στο Γουδί» , «έξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα» και άλλα συναφή αποτέλεσαν τροφή για το τέρας του φασισμού. Αυτό πρέπει να εξηγηθεί μέσα στον κλάδο ώστε να πάρει σάρκα και οστά το σύνθημα «μπλόκο στους φασίστες σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 2 χρόνια από την δολοφονική επίθεση όλου αυτού του συνοθηλεύματος στο ταξικό εργατικό κίνημα που στοίχισε την ζωή του συναδέλφου μας Κοτζαρίδη.

Από την άλλη μεριά το κίνημα δυσκολεύεται να απαντήσει στην επίθεση που δέχεται. Δυσκολία που δεν προέκυψε σήμερα, ούτε προέκυψε γιατί γίνανε πολλές απεργίες και κινητοποιήσεις και κουράστηκε ο κόσμος. Είναι αποτέλεσμα της υπονόμευσης του κινήματος από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και σήμερα. Ας θυμηθούμε τη στάση τους στις δύσκολες καμπές σε όλες τις ιστορικές στιγμές του κινήματος αλλά και σήμερα ποια στάση κρατάει;

Είμαστε μάρτυρες της προσπάθειας υπονόμευσης και εκφυλισμού του κινήματος με συνεχόμενες απεργίες από τις δυνάμεις που θέλουν να το κάνουν μοχλό για την αναρρίχηση τους στην κυβερνητική εξουσία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Απεργίες χωρίς απεργούς, απεργίες χωρίς να παίρνονται οι γνώμες των εργαζομένων, απεργίες που κηρύσσονται από παραταξιακά και κομματικά γραφεία.

Αλλά ας θυμηθούμε τη στάση αυτών των δυνάμεων στον δικό μας κλάδο, τη στάση τους για την δημιουργία του συνδικάτου, τις δίκες, αλλά και πρόσφατα σε μια σειρά χώρους, το πώς ενώ υπήρχαν διαθέσεις από εργαζομένους για αγωνιστικές διεκδικήσεις δικαιωμάτων τους (πχ δεδουλευμένα) αυτοί προτιμούσαν να σέρνουν τους εργάτες πίσω από υποσχέσεις εργολάβων.

 

Εν κατακλείδι λοιπόν πρέπει να βγουν συμπεράσματα, ποιοι είναι αυτοί που παλεύουν με τους εργάτες και ποιοι είναι αυτοί που βλέπουν τους εργάτες σαν ιμάντες για άλλα πράγματα.

 

Συνάδελφοι

Σε αυτές τις συνθήκες καλούμαστε σήμερα να εξετάσουμε την δουλειά μας, την κατάσταση του κλάδου, να χαράξουμε τους άξονες δράσης για το επόμενο διάστημα.

 

 

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

 

Συνάδελφοι,

Ο κλάδος των κατασκευών βιώνει την μεγαλύτερη ανεργία με το 81% των οικοδόμων να είναι άνεργοι, στη Αττική το ποσοστό αυτό φτάνει στο 89% και σε βάθος χρόνου τα τελευταία 60 χρόνια. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε σχέση με το 2005 είναι 84% πανελλαδικά με 87% στον ιδιωτικό τομέα και 72% στο δημόσιο, στην Αθήνα είναι 91%.

Έχουμε 70000χιλιάδες ανέργους συναδέλφους μόνο στην Αττική και πάνω από 160000 σε όλη την Ελλάδα. Όταν λέμε για ανεργία στον κλάδο των κατασκευών δεν μιλάμε μόνο για οικοδόμους, μιλάμε για όλους τους εργαζόμενους, πχ μηχανικούς, ξυλουργούς, αλουμινάδες, εργαζόμενους σ λατομεία, τσιμέντα, κεραμοποιία, αυτοαπασχολούμενους κλπ.

Η ανεργία σέρνει μαζί και όλες τις συνέπειες για την οικογένεια του οικοδόμους.

Αυτή την στιγμή έχουμε 9 μεγάλα έργα, ( π.χ. ιππόδρομος, μετρό, ρέμα εσχατιάς, αποχετευτικά κ.α.) που δουλεύουν 900 εργαζόμενοι και από αυτούς 700 οικοδόμοι.

Συνολικά με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ το 2012 στην Αττική ασφαλίστηκαν 9.000 οικοδόμοι σε διάφορα έργα.

Οι εργασιακές σχέσεις έχουν προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, πχ το μεροκάματο είναι έως 35-40 ευρώ και η ανασφάλιστη εργασία σπάει κόκαλα, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, εντείνονται οι εκβιασμοί για μικρότερη ασφάλιση με ότι αυτό συνεπάγεται στο δωρόσημο, σύνταξη, παροχές ασθένειας, κλπ.

Οι ατομικές συμβάσεις έρχονται να υποκαταστήσουν την ΣΣΕ. Συγχρόνως όμως φαίνεται ότι η ανεργία οδηγεί τους συναδέλφους σε σοβαρές υποχωρήσεις, πχ στα εργοτάξια ενώ έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις 30-35 ευρώ, μας λένε κάντε κάτι. Συνάδελφοι, από μόνη της η διοίκηση του Συνδικάτου δεν μπορεί να σώσει κανένα. Εδώ για να σωθούμε θα πρέπει αν συνειδητοποιηθεί ότι είναι μονόδρομος η συμμετοχή στην οργανωμένη πάλη, η συσπείρωση στο Συνδικάτο που θα δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε  το συγκεκριμένο εργοδότη μέσα στο χώρο δουλειάς αλλά και το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής που υλοποιείται για όφελος του συνόλου των εργοδοτών.

Αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις και στη ζωή και την οικογένεια των συναδέλφων

Είναι εκατοντάδες οι συνάδελφοι που δυσκολεύονται και για τα απολύτως απαραίτητα. Που δεν μπορούν να βάλουν φαί στο τσουκάλι για μεγάλο διάστημα, που είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούνε να πάνε στον γιατρό ή να πάρουν τα φάρμακα τους, που τους κόβουν το ρεύμα, το νερό, τους απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, που σταματάνε τα παιδιά τους από τις σπουδές γιατί είναι στην επαρχία ή τα σταματάνε από τα φροντιστήρια γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτά τα φαινόμενα θα μεγαλώνουν το επόμενο διάστημα και εμείς πρέπει από τώρα να οργανώσουμε την δουλειά μας.

Τι έχουμε να παρατηρήσουμε όμως εδώ; λίγοι από αυτούς τους συναδέλφους απευθύνονται στο συνδικάτο, στο παράρτημα. Ελάχιστοι κατανοούν ότι η λύση είναι οργανωμένος μαζικός αγώνας. Από την άλλη μεριά δεν περνούν τις ίδιες δυσκολίες οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι εργολάβοι, οι εμποροσπιτάδες που χρόνια μας έπιναν και μας πίνουν το αίμα. άλλοι επενδύουν σε άλλους πιο κερδοφόρους τομείς, ενώ άλλοι παραμένουν στον κλάδο και αξιοποιούν το αντεργατικό οπλοστάσιο που τους έδωσε η κυβέρνηση για να λιώνουν τους εργάτες και να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Δεν πρόκειται να χτυπηθεί η ανεργία με προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ή με προγράμματα αναπαλαίωσης κτιρίων. Δεν παραβλέπουμε ότι κάποιοι συνάδελφοι θα δουλέψουν. Γίνεται φανερό ότι έργα θα γίνουν αυτά που έχει ανάγκη το σύστημα, πχ είναι στον σχεδιασμό του είναι το λιμάνι του Πειραιά, η ανάπλαση του φαληρικού όρμου, οι επεκτάσεις του τραμ κ.λπ..

 

Προϋπόθεση όμως για την εκκίνηση των έργων είναι η χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Κριτήριο όμως των τραπεζών είναι να εξασφαλίσουν ότι η επένδυση τους θα τους αποφέρει τα κέρδη που υπολογίζουν. Το ίδιο επιδιώκουν και οι κατασκευαστικές εταιρίες και βεβαίως το μάρμαρο το πληρώνουν οι εργάτες. Αυτός είναι ο λόγος που μια σειρά έργα δεν ξεκινάνε ή δεν ολοκληρώνονται όσα έχουν ξεκινήσει. Το ζήτημα για εμάς είναι με ποιους όρους, με ποια δικαιώματα, με τι μεροκάματα θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε αυτά τα έργα, ποια είναι η προτεραιότητα των έργων. Το νομικό οπλοστάσιο που εξασφάλισαν στους εργοδότες όλες οι κυβερνήσεις τους λύνει τα χέρια για να ξεζουμίζουν τους εργάτες ακόμα περισσότερο. Δεν παραβλέπουμε το δράμα που περνούν οι συνάδελφοι μας από την ανεργία. Αυτό όμως δεν μπορεί να μας οδηγήσει να εθελοτυφλούμε δηλαδή να παρακαλάμε να έχουμε δουλειά παραβλέποντας όλα τα άλλα.

Προτεραιότητα για εμάς έχει να κατασκευαστούν έργα που ανακουφίσουν τις λαϊκές ανάγκες, πχ οι πρόσφατοι σεισμοί σε Κρήτη και Λαμία κάνουν ακόμα πιο επίκαιρη την πρόταση μας για έργα αντισεισμικής θωράκισης. Οι ελλείψεις σχολείων, νηπιαγωγείων και άλλων κτιρίων στο χώρο της εκπαίδευσης επίσης επικαιροποιούν τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Η έλλειψη κατοικιών, το ξεσπίτωμα, τα ακριβά ενοίκια, κάνουν πιο επίκαιρη και αναγκαία την πρόταση μας για κατασκευή λαϊκών κατοικιών, και την χορήγηση άτοκων δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Επίσης επικαιροποιείται η πρόταση μας σχετικά με την επανασύσταση και τον προσανατολισμό του ΟΕΚ.

 

Αβίαστα βγαίνει ένα συμπέρασμα: από την μια μεριά έχουμε μαζική ανεργία, από την άλλη μεριά τεράστιες ανάγκες που δεν καλύπτονται. Η αντίφαση αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Η λύση της προϋποθέτει άλλο σχεδιασμό στην οικονομία, την παραγωγή, την κοινωνία, άλλη τάξη στην εξουσία. Να γιατί είναι επίκαιρη και αναγκαία η πρόταση μας για ενιαίο δημόσιο κατασκευαστικό φορέα.

 

ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

Στις σημερινές συνθήκες στο Συνδικάτο και στα παραρτήματα πρέπει να καταπιαστούμε με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικοδόμος στο χώρος δουλειάς στη γειτονιά, με το μεροκάματο, την ασφάλιση αυτού και της οικογένειας του, την υγεία, την παιδεία.

Πρακτικά σημαίνει:

 

α) ανεργία

Έχουμε σοβαρή δυσκολία στην δραστηριοποίηση των ανέργων. Έχουμε κάνει προσπάθειες τόσο στο Συνδικάτο όσο και στις γειτονιές, οι οποίες όμως δεν έχουν αποδώσει παρά ελάχιστα. Δεν μπορούμε όμως να παραιτηθούμε. Πρέπει να επιμείνουμε στην οργάνωση τους στο συνδικάτο και στα παραρτήματα. Δηλαδή να επιμείνουμε στην καταγραφή των ανέργων, στην γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πχ ο συνάδελφος που θα του βγάλουν το σπίτι στο πλειστηριασμό που θα απευθυνθεί, που θα ακουμπήσει; Ο συνάδελφος που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα, που δεν έχει να πάει στο σπίτι του φαί, που θα απευθυνθεί;

Για αυτό επιδιώκουμε την καταγραφή και την επαφή με τους συναδέλφους.

Για αυτό επιδιώκουμε τη μαζικοποίηση, τη δράση του συνδικάτου μας την ενίσχυση των λαϊκών επιτροπών.

 

β) κοινωνική ασφάλιση

Όλα τα στοιχεία σήμερα φανερώνουν ότι θα έρθουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εφησυχάσει τους εργαζόμενους ότι δεν θα παρθούν άλλα μέτρα. Ανεξάρτητα από αυτό τα ήδη ψηφισμένα έχουν κάνει τη ζωή του λαού κόλαση. Έντεχνα καλλιεργούν την αντίληψη ότι ασφάλιση ίσον σύνταξη. Ασφάλιση σημαίνει και σύνταξη και επιδόματα και παροχές υγείας και φάρμακα, άρα το ασφαλιστικό συνδέεται με τη ζωή από τον συνταξιούχο μέχρι το παιδί που γεννιέται, για αυτό είναι υποχρέωση του συνόλου της εργατικής τάξης να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα. Οι οικοδόμοι έχουμε πείρα κατακτήσεων με σύγκρουση. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη στο κλάδο. Να αξιοποιήσουμε την πείρα αυτή, να ενημερώσουμε τον κλάδο, να επιδιώξουμε την κοινή πάλη με του αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, εργαζόμενους από άλλους κλάδους.

 

γ) μεγάλα έργα

Συνάδελφοι, σήμερα υπάρχουν τα συγκεκριμένα έργα που αναφέραμε και θα αρχίζουν και άλλα. Αυτό που η ζωή έχει αποδείξει είναι να απαιτείται η δημιουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης για να μην είναι οι εργαζόμενοι έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμασταν και θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Πρώτα από όλα σε αυτά τα έργα πρέπει να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της ΣΣΕ, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κλπ. Προϋπόθεση για αυτά είναι η συμμετοχή των συναδέλφων και η στήριξη των αγώνων στους χώρους δουλειάς. Να έχουμε όμως κατά νου ότι σύγκρουση με την εργοδοσία χωρίς ισχυρό συνδικάτο δεν γίνεται.

 

δ) Αλληλεγγύη -Λαϊκές επιτροπές

Συνάδελφοι, όπως αναφέραμε θα έχουμε όξυνση της ανεργίας και κατ’ επέκταση και της φτώχειας. Για αυτό το λόγο πρέπει να δούμε πως θα δουλέψουμε σε αυτές τις συνθήκες.

Μια πείρα υπάρχει, αυτή είναι όμως μικρή και προέρχεται από λίγα παραρτήματα, αποσπασματικά και όχι για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν την οικογένεια του οικοδόμου.

Είχαμε ανοίξει το ζήτημα πιλοτικά στο Ίλιον και το επεκτείναμε και σε άλλα παραρτήματα. Η εμπειρία δείχνει ότι αν και είναι ένα δύσκολο και λεπτό ζήτημα όπου το ανοίξαμε προσεκτικά και με σχέδιο είχαμε αποτελέσματα.

Ενισχύσαμε τους δεσμούς όχι μόνο με οικοδόμους και τις οικογένειες τους αλλά και με άλλους εργαζόμενους.

Στο παράρτημα του Ιλίου έχουμε επαφή με 100 οικογένειες. Στο Περιστέρι πέρσι πέρασαν 120 παιδιά από την ενισχυτική διδασκαλεία τα οποία σχεδόν όλα που ήταν στην Τρίτη λυκείου πέρασαν σε σχολές. ανάλογη δουλειά έχει γίνει και στην Ηλιούπολη αλλά και σε άλλα παραρτήματα παρά τις δυσκολίες.

Είναι βέβαιο ότι όσο  ανοιγόμαστε και σε ευρύτερο κόσμο μέσα από αυτήν την διαδικασία θα ανοίγουν δρόμοι για να έρθουμε σε επαφή και με οικοδόμους.

Χρειάζεται όμως παρόλες τις δυσκολίες να ανοιχτεί σε όλα τα παραρτήματα το ζήτημα της αλληλεγγύης και σε όλες του τις διαστάσεις.

Πέρα από την τράπεζα τροφίμων, το μάζεμα και τη διανομή τους πρέπει να δούμε παντού το ζήτημα της ενισχυτικής διδασκαλίας σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, το ζήτημα της υγείας σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ Υγείας Πρόνοιας, τα ζητήματα πλειστηριασμών-κατασχέσεων σε συνεργασία με δικηγόρους, κλπ.

Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάσουμε και να αναθέσουμε την ευθύνης στους άλλους. Στόχος είναι να μπει ο ίδιος ο εργάτης μπροστά στην πάλη για τα δικαιώματα του.

Η αλληλεγγύη δεν παρέχει μόνο βοήθεια αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, τους δήμους, στέγη για τους άστεγους, φάρμακα, περίθαλψη, τρόφιμα, εμποδίζει το κόψιμο των παροχών νερού, ρεύματος, εμποδίζει και αποτρέπει πλειστηριασμούς, κα.

Να γίνεται κατανοητό ποιος φταίει για αυτήν την κατάσταση και ποια είναι η λύση. Πρέπει παράλληλα η κουβέντα μας να είναι ανοιχτή, όχι να χαϊδεύουμε αυτιά. Δηλαδή να είναι καθαρό ότι δεν μπορούμε να τα αποτρέψουμε όλα άλλα θα προετοιμάζουμε τον εργάτη να μπει μπροστά, να υπερασπιστεί τη ζωή του και της οικογένειας του, την περιουσία του. Οργανωμένα, συλλογικά, προετοιμάζοντας από τα πριν με σχέδιο και ομάδες δράσης, όχι την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα σε μια κατάσχεση δεν μπορείς να πας την τελευταία στιγμή πρέπει από τα πριν να έχεις διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για μαζική παρέμβαση.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να επιδιώξουμε να γίνονται υπόθεση όχι μόνο των οικοδόμων αλλά και από άλλους εργαζόμενους και φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε αυτή την βάση γίνανε οι Λ.Ε. Οι Λ.Ε. ασχολούνται με όλα τα ζητήματα, όχι μόνο με την επανασύνδεση του ρεύματος αλλά και γιατί το ρεύμα είναι ακριβό, ασχολούνται με τον άνεργο που δεν μπορεί να πάρει φάρμακα, να πάει στο νοσοκομείο, συγχρόνως όμως ανοίγουν το ζήτημα της δωρεάν υγείας και συσπειρώνουν δυνάμεις.

Ενδιαφέρονται για τα παιδιά που υποσιτίζονται, που δεν μπορούν οι γονείς τους να τα πάνε στον παιδικό σταθμό, συγχρόνως όμως ανοίγουν το ζήτημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Εμποδίζουν να βγάλει η τράπεζα στο σφυρί το σπίτι του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, παράλληλα όμως ανοίγουνε το ζήτημα της λαϊκής κατοικίας, του ενιαίου δημόσιου  κατασκευαστικού φορέα

Οι Λαϊκές Επιτροπές δεν είναι συντονιστικό φορέων, δεν υποκαθιστούν το Συνδικάτο και τα παραρτήματα, αντίθετα στηρίζονται σε αυτά, είναι ο συντονισμός των εργαζομένων όλων των κλάδων με τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες τους φοιτητές.

Έγινε μια προσπάθεια  με την ημερίδα για την ανεργία και την δημιουργία επιτροπής για την κοινωνική συμμαχία στις κατασκευές όμως το θέμα δύσκολα ανοίγει παρακάτω.

Έχει να κάνει κυρίως με τον δικό μας προσανατολισμό σε αυτό που λέμε πάλη για όλα τα ζητήματα δεμένα με τον κλάδο. Είναι δύσκολο να ανοίξουμε το ζήτημα ότι το 2013 υπάρχουν ακόμη παιδιά που κάνουν μάθημα σε κοντέινερ (π.χ. Λούτσα); δεν αφορά αυτό παιδιά οικοδόμων ή ξυλουργών; ή ότι πολλά σχολεία, νοσοκομεία άλλα δημόσια κτίρια δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς; Ότι με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν στο Μενίδι, στην Γλυφάδα και αλλού; Αυτό που θέλουμε δεν είναι να φτιάξουμε μια επιτροπή σε κάθε γειτονιά αλλά οι οικοδόμοι με μπροστάρη το παράρτημα να συμμετέχουν δυναμικά στην διεκδίκηση λύσεων στα καυτά προβλήματα που τους βασανίζουν.

 

ε) Η δουλειά μας στη νεολαία

Το ζήτημα της οργάνωσης της νεολαίας στα σωματεία και στα συνδικάτα είναι ένα σημαντικό σημείο της δουλειάς του ταξικού εργατικού κινήματος. Οι νέοι εργαζόμενοι είναι εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που στοχεύει η αστική τάξη να γαλουχήσει όπως θέλει αυτή, να τον μάθει να ζει και να εργάζεται μόνο για την παραπέρα κερδοφορία του κεφαλαίου, χωρίς να ξέρει πως οι πρόγονοί του εργάτες πάλεψαν μέσα από την οργανωμένη δύναμη του συνδικάτου και φέρανε τούμπα τις εργασιακές συνθήκες. Είναι εκείνο το κομμάτι που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (65% έως 25 ετών), αλλά είναι και το κομμάτι, που θα δώσει συνέχεια και δυνάμωμα στην πάλη του συνδικάτου.

Σαν συνδικάτο στον προσανατολισμό της δουλειάς μας στην νεολαία του κλάδου έχουμε να αξιοποιήσουμε:

- Μητρώα παραρτημάτων

- χώροι δουλειάς

- Τεχνικά σχολεία, ΟΑΕΔ – Νυχτερινά σχολεία

Για τα Μητρώα των παραρτημάτων. Το προηγούμενο διάστημα, σε διάφορα παραρτήματα έγινε μία προσπάθεια για να βρούμε τη νεολαία από τα μητρώα. Αυτή η δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί πιο οργανωμένα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Να ξεχωρίσουμε όλους τους συναδέλφους γεννημένους από το 1980 και μετά. Αφού ξεχωρίσουμε όνομα, τηλέφωνο και διεύθυνση θα εξορμεί το παράρτημα απογεύματα, σπίτι το σπίτι και θα καλούμε το συνάδελφο να έρθει να κουβεντιάσουμε για την ανάγκη οργάνωσης και πάλης του συνδικάτου, για την ανάγκη ύπαρξης του συνδικάτου και της συνέχειας αυτού του αγώνα.

Χώροι δουλειάς. Ξέρουμε ότι  χώροι δουλειάς δεν υπάρχουν πάρα πολλοί, παρόλα αυτά το συνδικάτο και τα παραρτήματα πρέπει έτσι κι αλλιώς να εξορμούν σε αυτούς τους χώρους που υπάρχουν. Στο μεγαλύτερο εργοτάξιο της Αθήνας, στο Φάληρο, ένα κομμάτι συναδέλφων είναι νέοι σε ηλικία. Είναι χώρος που τον ιεραρχούμε σαν συνδικάτο, πρέπει στις εξορμήσεις που θα γίνονται εκεί κατά την διάρκεια των εργασιών να ξεχωρίζουμε τον νεότερο κόσμο, να του ανοίγουμε κουβέντα, να τον καλούμε να γνωρίσει το συνδικάτο με σκοπό να τον κάνουμε μέλος  εξηγώντας του, όπως και στους συναδέλφους που θα γνωρίσουμε από τα μητρώα, ότι η εγγραφή τους στο συνδικάτο έχει υποχρεώσεις, συμμετοχή και ότι εκπροσωπεί το συνδικάτο στο χώρο εργασίας του. Να αποφύγουμε τα φαινόμενα του προηγούμενου διαστήματος όπως το να χάνονται τηλέφωνα που παίρνουμε από χώρους δουλείας από παράρτημα σε παράρτημα η να μη αξιοποιούνται. Είναι αρνητικό όμως ότι παρά τις συνεχόμενες εξορμήσεις δεν έχουμε γράψει ένα νέο στο Συνδικάτο.

Τεχνικά και Νυχτερινά σχολεία. Για την κατάσταση σε αυτά τα σχολεία, αλλά και γιατί εκεί βρίσκονται τα παιδιά της ΕΤ, αλλά και παιδιά που ήδη έχουν βγει στην παραγωγή και ένα ποσοστό από αυτούς είναι και στον κλάδο. Έχουμε κουβεντιάσει στη ΚΔ, υπάρχει εισήγηση για όποιον την χρειάζεται, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα. Δεν έγιναν όμως βήματα, δεν έχουμε μετρίσιμα αποτελέσματα Πρέπει συνάδελφοι να ξέρουμε τις αλλαγές που έγιναν και τις αιτίες τους, να τις κουβεντιάζουμε και να τις εξηγούμε στους μαθητές και όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στους συναδέλφους γονείς. Να του εξηγούμε σε τι σχολείο στέλνει τα παιδιά του, τι επίπτωση έχει αυτό στη μόρφωσή του αλλά και στα εργασιακά του δικαιώματα. Είναι ένας καλός λόγος να συσπειρωθεί και να παλέψει αυτή την επίθεση μαζί με το κίνημα. Για τα σχολεία που μας αφορούν, ο καινούριος νόμος που αφορά την εκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στο δημόσιο και στην εκπαίδευση, υπηρετεί τη  γενικότερη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Με τον νόμο αυτό, ενισχύεται ο ταξικός διαχωρισμός που ήδη υπάρχει στα σχολεία, δηλαδή αν κάποια οικογένεια έχει να πληρώσει για φροντιστήρια μπορεί να στείλει το παιδί στο ενιαίο λύκειο, αλλιώς η τεχνική σχολή και η μαθητεία είναι μονόδρομος. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη κάθε παραρτήματος στα σχολεία που έχουμε καταμερίσει το προηγούμενο διάστημα δεν είναι ευθύνη μόνο ενός ή δύο νεολαίων από το παράρτημα αλλά ευθύνη πρώτα της Κ.Δ., του προέδρου και όλης της διοίκησης του παραρτήματος αλλά και τον μελών του παραρτήματος. Αυτό σημαίνει ότι τα παραρτήματα θα βγαίνουν κανονικά και εβδομαδιαία στα σχολεία που έχουν την ευθύνη και κάποιες εξορμήσεις περιοδικά σε όλα τα σχολεία που έχουμε ιεραρχήσει, έχοντας ετοιμάσει το έδαφος θα κάνουμε πιο μαζικές εξορμήσεις, με τραπεζάκι, ανακοίνωση που θα φτιάξουμε για την περίσταση, ίσως κάποια αφίσα που θα δηλώνει ότι σήμερα ήρθαμε για αυτόν τον λόγο. Στόχοι πρέπει να είναι οι εγγραφές, η ένταξη τους στις γραμμές του συνδικάτου, η επεξεργασία και προβολή αιτημάτων που αφορούν τους σπουδαστές,

Συνάδελφοι βρισκόμαστε σε κρίση του συστήματος του καπιταλισμού, η οικοδομική δραστηριότητα έχει φτάσει στον πάτο, είναι κατανοητό ότι στον κλάδο δεν θα υπάρχει εισχώρηση νέων στα επαγγέλματα όπως πριν από κάποια χρόνια. Όμως, και από τα στοιχεία του ΙΚΑ φαίνεται από τους ασφαλισμένους του 2012 ότι το 11-12% ήταν κάτω από 30 χρονών, συν ότι στο νέο οικοδόμο υπάρχει και μεγαλύτερη ανασφάλιστη εργασία, πράγμα που αυξάνει το ποσοστό. Αρκετοί είναι αυτοί που τελειώνουν τεχνικές σχολές με ειδικότητες υδραυλικούς, τεχνικούς φυσικού αερίου κλπ.

 

στ)  Για την λειτουργία του Συνδικάτου και των παραρτημάτων. Πως θα αναπτύξουμε κίνημα στον κλάδο των κατασκευών:

 

Για να απαντήσουμε σε αυτό το καυτό ερώτημα που μπαίνει πιεστικά, πρέπει να εξετάσουμε την δουλειά μας, τόσο της κεντρικής διοίκησης όσο και των παραρτημάτων, με αντικειμενικότητα και με βάση τις ανάγκες του κινήματος σήμερα και το βάρος που πρέπει να σηκώσει ο κλάδος στην κατεύθυνση της ανασύνταξης αναζωογόνησης του κινήματος.

Συνάδελφοι, σε αυτές τις συνθήκες παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια που βάζει ο αντίπαλος, την ανεργία, έχουμε κάνει σημαντική δουλειά στο συνδικάτο και τα παραρτήματα.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε η σταθερότητα, η αυταπάρνηση, η αυτοθυσία από πολλούς συναδέλφους. Η δουλειά μας όμως δεν είναι σε αντιστοίχηση με τις ανάγκες που υπάρχουν με την επίθεση που δεχόμαστε και τις ίδιες τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης.

Συνάδελφοι θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ορισμένες πλευρές για να ανοίξει η συζήτηση.

Δεν μπορούμε να ξεκόψουμε το κίνημα των οικοδόμων από το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στο εργατικό κίνημα, το συσχετισμό δύναμης και την δυσκολία που έχει το εργατικό κίνημα να απαντήσει στην επίθεση, κυβέρνησης, κεφαλαίου. Ο αρνητικός συσχετισμός στο εργατικό κίνημα με τις δυνάμεις του κυβερνητικού  και εργοδοτικού συνδικαλισμού να πλειοψηφούν, δημιουργεί προϋποθέσεις υποχώρησης, ευνουχισμού της εργατικής τάξης, σπέρνει αυταπάτες, θεωρίες ότι μπορούν να περνούν καλά εργάτες και εργοδότες. Ότι τη λύση θα τη δώσει μια άλλη κυβέρνηση, ότι μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της Ε.Τ. από τα πάνω χωρίς αγώνες σύγκρουσης με το κεφαλαίο και τους μηχανισμούς του.

Κατά συνέπια θα πρέπει να οξύνουμε την πολιτική, ιδεολογική, συνδικαλιστική αντιπαράθεση με αυτές τις λογικές και τις δυνάμεις που τις αναπαράγουν. Σήμερα όλο και πιο επιτακτικά μπαίνει το ζήτημα της ανασύνταξης του κινήματος για να ανέβει η αποτελεσματικότητα των αγώνων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική. Τι βήματα πρέπει να γίνουν στο συνδικάτο για να έχουμε αποτελέσματα.

Μπορούμε να προχωρήσουμε αν συνεχίζουμε να κινούμαστε σε ένα στενό περίγυρο, περιχαρακωμένο που πλέον δεν μπορεί να μας πάει μακριά;

Μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά αν δεν φέρουμε νέο κόσμο στο συνδικάτο, να τον χρεώσουμε δουλειά, να του δείξουμε εμπιστοσύνη αν δεν βοηθήσουμε να νιώσει ο οικοδόμος το συνδικάτο αποκούμπι, το δεύτερο σπίτι του;

Μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην δουλειά μας να γίνουν τα παραρτήματα κυψέλες-στρατηγεία αγώνα αν δεν σπάσουμε την ρουτινιάρικη δουλειά την γκρίνια την μοιρολατρία;

Μπορούμε να δεθούμε με τον κλάδο αν η δουλειά μας στους χώρους δουλειάς δεν πάρει ποιοτικά χαρακτηριστικά; Δηλαδή να παρεμβαίνουμε για όλα τα προβλήματα, να επιβάλουμε λύσεις, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για σύγκρουση με τον μεμονωμένο εργοδότη και συνολικά με την εργοδοσία;

Μπορούμε να μιλάμε για μαζικοποίηση αν δεν κάνουμε ιδιαίτερη δουλειά στους μετανάστες, παίρνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο ποσοστό στον κλάδο αποτελείται από μετανάστες που έχουν χρόνια στην Ελλάδα και αντιμετωπίζουν εκτός από τα ίδια προβλήματα με εμάς, πρόσθετες δυσκολίες όπως είναι το ζήτημα της άδειας παραμονής και η σύνδεση της με τα ένσημα;

Μπορούμε να συνεχίζουμε να μνημονεύουμε τη δουλειά των λαϊκών επιτροπών στα δύο παραρτήματα Ιλίου  και Ηλιούπολης και να έχει στομώσει η δουλειά στα υπόλοιπα; Πρέπει να δώσουμε απάντηση.

Μπορούμε να προχωρήσουμε με ταμείο αρνητικό στο συνδικάτο; Η λύση του είναι ζήτημα πρώτης γραμμής.

Ποια θα είναι η συνεισφορά μας στην ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος; Πως θα χτυπήσουμε τις ρεφορμιστικές αντιλήψεις;

Το γεγονός ότι στην διοίκηση του συνδικάτου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις δεν σημαίνει ότι στον κλάδο δεν κυριαρχούν η αστική επιχειρηματολογία, οι ρεφορμιστικές αντιλήψεις που οδηγούν στην λογική των λύσεων από τα πάνω, της απομάκρυνσης από την συλλογική πάλη, στην αναζήτηση της ατομικής λύσης, του βολέματος, κλπ.

Μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς βασικό σχέδιο δουλειάς στο συνδικάτο που θα περιλαμβάνει μαζικοποίηση, εγγραφές, ενίσχυση των δεσμών, πρωτοβουλίες με ζητήματα διεκδίκησης, ανάδειξης της προοπτικής ;

Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι κάνουμε βήματα στην δουλειά μας αν δεν βάλουμε φιλόδοξους στόχους στις εκλογές του συνδικάτου του χρόνου;

Αυτά συνάδελφοι, είναι μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σήμερα. Ζητήματα που η λύση τους είναι ζήτημα πρώτης γραμμής. Ζήτημα κομβικής σημασίας είναι να δουλέψουμε με τις επεξεργασίες μας, να απαντάμε στο σήμερα και να παλεύουμε για το αύριο.

Δεν έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε περπατησιά και συνεχίζουμε να λειτουργούμε όπως λειτουργούσαμε σε άλλες συνθήκες.

Το παράρτημα αν και όλοι συμφωνούμε ότι είναι τα πόδια του συνδικάτου στις γειτονιές και ότι πρέπει να λειτουργεί επιτελικά παρόλα αυτά δεν έχουμε καταφέρει να προσαρμόσουμε την δουλειά μας στις νέες συνθήκες. Δεν μπορεί να είναι μεταφορείς αποφάσεων π.χ. για μια απεργία. Δεν αρκεί μόνο να κρατάμε ανοιχτά τα γραφεία και να περιμένουμε να περάσει ο συνάδελφος όπως κάναμε παλιά. Χρειάζεται συνεχή κίνηση, συνεχή δράση έτσι ώστε να καταφέρουμε να έρθει ένας άνθρωπος. Πρέπει να γίνει συνείδηση γενικότερα ότι για να έχουμε έστω το 1/10 από τα αποτελέσματα που είχαμε άλλες εποχές τώρα χρειάζεται πολλαπλάσια προσπάθεια και τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα έρχονται μετά από πολύ καιρό. Δεν αρκεί να δουλεύουμε με τον στενό περίγυρο του κάθε παραρτήματος. Χρειάζεται να γίνεται σωστός καταμερισμός, αξιοποίηση όλων των δυνάμεων έτσι ώστε να δουλεύουμε  με το σύνολο των μελών του παραρτήματος και στο σύνολο του χώρου ευθύνης . όπου γίνεται μια τέτοια  προσπάθεια έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα, πχ Ίλιον, όπου όταν ανοίξαμε το ζήτημα της αλληλεγγύης χρεώθηκαν δουλειά όχι μόνο τα μέλη της διοίκησης αλλά και άλλοι συνάδελφοι και απλώσαμε την δουλειά μας, αν όχι στο σύνολο των μελών σε μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Το παράρτημα πρέπει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικοδόμος στην γειτονιά και παράλληλα να ανοίγει δρόμο να δίνει τροφή και στην Λαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας διάφορα ζητήματα., πχ για το ζήτημα της παιδείας εκτός των άλλων πλευρών από την σκοπιά των κτιριακών αναγκών, της αντισεισμικής θωράκισης, δεμένο με την ανεργία. Το ίδιο για την υγεία, για τη κατοικία, για την αντιπλημμυρική προστασία, κ.α., δεμένο δηλαδή με το σύνολο των αναγκών της εργατικής λαϊκής  οικογένειας. Θέλουμε δηλαδή να γίνει το παράρτημα στρατηγείο όπου θα οργανώνει τον αγώνα αλλά θα δίνει και τις μάχες.

Παράλληλα θέλουμε ο οικοδόμος να το βλέπει πραγματικό αποκούμπι όπου εκεί θα μπορεί να στηριχτεί στους συναδέλφους  τους και μαζί με αυτούς θα αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα, να γίνει δηλαδή αυτό που λέμε το δεύτερο σπίτι του οικοδόμου και της οικογένειας του.

 

ζ) Για το ζήτημα της προπαγάνδας

Αν και έχουν γίνει κάποια βήματα εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης του κλάδου. Καταφέραμε να στήσουμε το σάιτ το οποίο γίνεται προσπάθεια να είναι ενημερωμένο, το παρακολουθούν πολλοί, χρειάζεται όμως όλοι να συμβάλουμε στην καλύτερη και έγκαιρη ενημέρωση του δηλαδή ότι προγραμματίζεται ότι γίνεται να έρχεται έγκαιρα ώστε να μπορούμε να το αναρτήσουμε. Υπάρχει δραστηριότητα στα παραρτήματα που όμως μέχρι να φτάσει στην κεντρική διοίκηση και να γίνει ευρέος γνωστό έχει μπαγιατεύσει.

Επίσης χρειάζεται να το διαδώσουμε ακόμα πιο πλατιά ώστε  να γίνει ευρέως γνωστό στους συναδέλφους.

Παραμένει όμως μεγάλο το πρόβλημα της επικοινωνίας μας με τα μέλη του συνδικάτου και των παραρτημάτων. Δεν έχουμε ξεπεράσει την απώλεια της εφημερίδας ακόμη. Για αυτό το λόγο πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια στα παραρτήματα για καλή χαρτογράφηση για άμεση ενημέρωση αλλά και της μαζικής οπτικής προπαγάνδας με αφισέτες σε κεντρικά σημεία. Επίσης να επιδιώξουμε να βγάλουμε ένα οκτασέλιδο εν είδη εφημερίδας που θα έχει άρθρα, ανακοινώνεις, ειδήσεις και θα το μοιράζουμε πόρτα-πόρτα και χέρι-χέρι στις γειτονιές, στους τόπους δουλειάς. Η πείρα έχει δείξει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του κλάδου διατηρούσε την επαφή με το συνδικάτο διαμέσου της εφημερίδας. Ήταν η φωνή του συνδικάτου σε χιλιάδες οικογένειες οικοδόμων. Πρέπει και με αυτόν τον τρόπο να αποκτηθεί αυτή η επαφή.

 

Απεργία

Μπροστά μας έχουμε την απεργία. Η απεργία έρχεται στην έναρξη μιας νέας πορείας απέναντι στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και στα νέα μέτρα που επιβάλει η κυβέρνηση. Είναι απάντηση και στη προσπάθεια υπονόμευσης των αγώνων, του εκφυλισμό της απεργίας χωρίς απεργούς. είναι απάντηση σε αυτούς που λένε ότι η αποτελεσματικότητα των αγώνων έχει να κάνει με το πόσες ημέρες απεργία θα κάνουμε και όχι με το αν βάζουμε απέναντι τα μονοπώλια και το πολιτικό τους προσωπικό, όχι αν αντίπαλο έχουμε τους κεφαλαιοκράτες και να παλεύουμε για να απαλλαγούμε από αυτούς. Αυτοί σαν εχθρό βλέπουν  μόνο την συγκεκριμένη κυβέρνηση και όχι την αστική τάξη  που έχει στα χέρια της την εξουσία. Αναλαμβάνουμε, τις μέρες που απομένουν, να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους, να πάρουμε επαφή με κάθε τρόπο, να χρεώσουμε δουλειά, να πάμε με αξιώσεις στη απεργία όχι με μοιρολατρία και σκυμμένο κεφάλι. Έχουμε μπροστά μας εξελίξεις και ο κλάδος πρέπει να δώσει μαχητικό παρόν.

Στις 23/10 προτείνεται να γίνει μέρα μαζικής δράσης για την προπαγάνδιση της απεργίας με μαζικές εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με σκοπό όχι μόνο να γίνει γνώστη η απεργία, αλλά και ο λόγους που πρέπει να συμμετάσχει ο άλλος.

 

Αιτήματα

Συνάδελφοι,

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για διαμόρφωση πλαισίου πάλης που ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες βάζοντας προτεραιότητες που έχουν σχέση με βιοτικές ανάγκες. Πλαίσιο όχι μόνο αμυντικό που να αποκρούει αυτήν την επίθεση αλλά και επιθετικό παράλληλα που να αναδεικνύει την προοπτική. Σε αυτήν την βάση σαν ζήτημα αιχμής μένουν τα ζητήματα της ανεργίας αλλά και αυτά για τους όρους που θα δουλεύουμε.

 

Εντείνουμε την πάλη μας για:

 • Υπογραφή διμερούς ΣΣΕ στα μεγάλα εργοτάξια.
 • Μείωση των προϋποθέσεων για την χορήγηση επιδόματος ανεργίας και χορήγηση του για όσο διάστημα διαρκέσει η ανεργία.
 • Μείωση των προϋποθέσεων για την χορήγηση του χειμερινού επιδόματος έτσι ώστε να το δικαιούνται περισσότεροι συνάδελφοι.
 • Έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους του κλάδου.
 • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των οικοδόμων, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
 • Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας για την σύνταξη. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
 • Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
 • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Απαλλαγή από κάθε είδους χαράτσια, δημοτικά τέλη και φόρους. Πάγωμα όλων των πλειστηριασμών.
 • Διεκδικούμε μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας που ταυτόχρονα θα ικανοποιούν πλευρές των λαϊκών αναγκών. Κατασκευή σχολικών κτιρίων, μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας, κατασκευή νοσοκομειακών μονάδων, μέτρα για τη λαϊκή στέγη, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενα από το Κράτος. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε μορφή ΣΔΙΤ για την πραγματοποίηση τους. Ανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
 • Νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
 • Σύναψη διακρατικών συμφωνιών, ώστε η περίοδος ασφάλισης τους στη χώρα μας να λαμβάνεται υπόψη στις χώρες προέλευσης τους για θεμελίωση ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών. Χορήγηση ταξιδιωτικών εγγραφών για να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες σε χώρες που επιθυμούν. Κατάργηση της συνθήκες Δουβλίνου