ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει την αλληλεγγύη του και την πλήρη συμπαράστασή του στο λαό της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου που αγωνίζονται να μη γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ, μέσω της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης, που διεκδικούν τον απεγκλωβισμό των χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει το δίκαιο αγώνα των νησιωτών στη Λέσβο και στη Χίο με νυχτερινές εισβολές των ΜΑΤ και επιθέσεις με δακρυγόνα και αύρες. Με τη βάρβαρη εισβολή και καταστολή, η κυβέρνηση επιδιώκει να διαιωνίσει το διπλό εγκλωβισμό, μετατρέποντας τα νησιά σε φυλακές προσφύγων, εμποδίζοντας τη μετακίνησή τους όχι μόνο προς μια άλλη χώρα, αλλά και προς την ηπειρωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Όσο βρίσκονται σε ισχύ αυτές οι Συμφωνίες, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η σημερινή της ΝΔ, καμιά βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών δεν πρόκειται να υπάρξει. Αντίθετα, τα κλειστά κέντρα κράτησης θα επιτείνουν την απελπισία και την αγανάκτηση, θα μετατραπούν γρήγορα σε νέες εστίες εξαθλίωσης και έντασης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν και στο μέλλον, αφού οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις και οι ανταγωνισμοί μαίνονται στην περιοχή, με ενεργή εμπλοκή και της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, που δημιουργούν προσφυγιά και δυστυχία.

Σε αυτά της τα σχέδια η κυβέρνηση συναντιέται με περιθωριακές εθνικιστικές ομάδες, δίνει αέρα στα πανιά του ρατσισμού και του φασισμού, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, που υποφέρουν εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης και που αρνούνται να γίνουν οι τόποι τους «αποθήκες» ανθρώπων, στην ουσία φυλακές.

Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και το λαό είναι να δυναμώσει ο αγώνας για τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, με αποχώρηση από τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου, για τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, γρήγορη εξέταση του ασύλου και άρση κάθε εμποδίου προς τις χώρες προορισμού, πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους.

Απαιτούμε να αποσύρει η κυβέρνηση αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να γίνουν αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.