Μεγάλες δυνατότητες για νέες κατακτήσεις φανέρωσε η Πανοικοδομική Πανελλαδική Απεργία στις 8 Νοέμβρη

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι-ες στις κατασκευές,

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας χαιρετίζει τους χιλιάδες οικοδόμους που συμμετείχαν στην κλαδική Απεργία στις 8 Νοέμβρη! Τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στα μεγάλα εργοτάξια, στα γιαπιά, στις ανακαινίσεις, όπου τα πάντα νέκρωσαν, σηματοδοτούν την επιτυχία της Απεργίας.  Οι εξορμήσεις, οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας σε δεκάδες χώρους δουλειάς για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους οικοδόμους όπως τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, το ένσημο, το ωράριο, τα μεροκάματα, έδωσαν ώθηση στην πάλη μας, έδειξαν πως υπάρχουν οι δυνατότητες για νέες κατακτήσεις του κλάδου μας.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, προχωράμε αποφασιστικά. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας για να πετύχουμε όσα διεκδικούμε και δικαιούμαστε.

Στην συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό εργασίας για την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ-αγνώστων» ενσήμων, αν και αναγνώρισε πως είναι ένα δίκαιο αίτημα δεν δεσμεύτηκε ότι θα το ικανοποιήσει. Στην ουσία ομολογεί, πως τα 246 εκατομμύρια που εισέπραξε για 40 χρόνια ο ΕΦΚΑ από τη δουλειά των οικοδόμων και αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ένσημα, όχι μόνο δεν θα μας δοθούν αλλά θα συνεχιστεί αυτή η κλοπή επειδή απλώς το «γουστάρουνε».

Ο 50χρονος οικοδόμος που θέλει ακόμη 10 χρόνια να βγει στη σύνταξη, έχοντας χαμένη μια 10ετία χωρίς να έχει κολλήσει ένσημα, πρέπει να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα με κίνδυνο να μείνει σακάτης και να σκοτωθεί επειδή τον κατάκλεψαν οι μεγαλοεργολάβοι και ο ΕΦΚΑ.

Το ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τη μείωση των ορίων ηλικίας για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 δεν σημαίνει πως θα «πατσίσουμε» με τον ιδρώτα και τα ένσημά μας.

 Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν μας κάνουν χάρη.

Είναι δικά μας αυτά τα ένσημα και ότι και να κάνουν οι κυβερνώντες θα τα πάρουμε.

Δεν μπορεί να δουλεύουμε στο φουλ όλο το μήνα και να κολλάμε 14 ένσημα μέσο όρο.

Να μας απαντήσει ο υπουργός πού πάνε τα υπόλοιπα ένσημα. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Όλοι ξέρουν τι γίνεται. Ο ΕΦΚΑ παίρνει τα ελάχιστα ένσημα από τον αντικειμενικό συντελεστή και οι μεγαλοεργολάβοι μας κλέβουν τα ένσημα και τα εμπορεύονται. Ο ΕΦΚΑ βολεύεται κι αυτός και θέλουν να υπάρχει αυτή η διαφορά μεταξύ των πραγματικών ημερών δουλειάς και αυτών που μας κολλάνε γιατί τα χαρακτηρίζει «υπέρ-αγνώστων».

Κάθε μέρα δουλειάς και ένσημο. Θέλουμε τα ένσημα που μας έχουν κλέψει.

Κόβουν και ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους και τους ερμηνεύουν στα μέτρα της «κονόμας», των μεγαλοεργολάβων και των μεγαλοκατασκευαστών και δεν τους ενδιαφέρουν οι ανάγκες και τα δικαιώματα μας.

 

Το ίδιο συμβαίνει και με τη Συλλογική μας Σύμβαση. Η κήρυξη της ως υποχρεωτικής για όλους τους εργοδότες θα δώσει περισσότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ και σε εμάς καλύτερο ένσημο, δωρόσημο και προϋποθέσεις για το ύψος της σύνταξης.

Από τον Απρίλιο του ’22 επικαλούνται νομικά κωλύματα και δεν το κάνουν. Οι νόμοι πρέπει να αλλάζουν για να υπηρετούν τις ανάγκες των πολλών, ιδιαίτερα όταν είναι αυτοί που με τη δουλειά τους πληρώνουν τα πάντα και τα πάντα γίνονται από τα χέρια τους.

Δεν θα υποχωρήσουμε. Είναι κοντά η ώρα τους. Ο αγώνας μας θα φέρει αποτελέσματα. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις γι αυτό.

Πρέπει να κλιμακώσουμε με νέα απεργία, να επιμείνουμε, να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση και είμαστε σίγουροι πως θα έχουμε νέες κατακτήσεις.

Δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με εμάς, ούτε οι μεγαλοεργολάβοι, ούτε οι κυβερνώντες.

 

ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΠΟΦΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ