Μεγάλη Νίκη της Απεργίας Μεταναστών Οικοδόμων στην Δανία

52191554382_b51bc677ce_o

Την Τρίτη 28 Ιούνη 300 Πολωνοί και Ρουμάνοι Οικοδόμοι που εργάζονται στην Δανία, στο εργοτάξιο FEMARNBELT κατέβηκαν σε Απεργία διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς τους ώστε να εξισωθούν με τους μισθούς των ντόπιων εργαζομένων.

Παράλληλα, την Τετάρτη 29 Ιούνη σε παραπλήσιο εργοτάξιο, ένας οικοδόμος απο την Ρουμανία σκοτώθηκε σε εργατικό ατύχημα και οι οικοδόμοι του εργοταξίου κατέβηκαν και αυτοί σε απεργία. Οι εταιρείες εργολάβων προχώρησαν σε απειλές και εκβιασμούς ώστε οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στην δουλειά. Καθώς η απεργία συνεχιζόταν τα δικαστήρια, σε μια χώρα που παρουσιάζεται ως «φιλεργατικό» παράδειγμα, έκριναν την απεργία παράνομη και επέβαλαν πρόστιμο σε κάθε εργαζόμενο 50 κορώνες Δανίας (ευρώ) ανά ώρα απεργίας. Ενώ, το δικαστήριο σημείωνε, ότι εφόσον οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την απεργία τους το πρόστιμο θα αυξανόταν στις 80 κορώνες ανά ώρα(11 ευρώ).

Εργαζόμενοι και συνδικάτα της Δανίας, μέλη της ΠΣΟ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και ξεκίνησαν καμπάνια στήριξης του δίκαιου αγώνα των οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης που διαβάστηκε στους συγκεντρωμένους απεργούς δίνοντας δύναμη στον αγώνα τους.

Μπροστά στην αποφασιστικότητα των απεργών και κάτω απο το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που μέσα σε δύο μέρες συγκέντρωσε 200.000 κορώνες Δανίας για να καλυφθεί το πρόστιμο, η εργοδοσία αναγκάστηκε να αποδεχθεί τα βασικά αιτήματα των απεργών. Μια μεγάλη νίκη για τους μετανάστες οικοδόμους αλλά και τους εργαζόμενους της Δανίας που συγκρούστηκαν με τις εργολαβικές εταιρείες, τα δικαστήρια και τις απειλές και βγήκαν νικητές!