ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΟΙΚΟΔΟΜΟ ΝΑ ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

Ούτε μήνας δεν συμπληρώθηκε από τον θάνατο του συναδέλφου μας στα Οινόφυτα και ένας ακόμη εργάτης οικοδόμος χαροπαλεύει στο Ασκληπιείο της Βούλας, μετά από πτώση από 3,5 μέτρα ύψος, όταν έσπασαν τα σάπια μαδέρια με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό με χτυπήματα στο κεφάλι και εν συνεχεία καταπλακώθηκε από ντάνα ξυλείας. Το νέο εργοδοτικό έγκλημα σημειώθηκε μόλις 2 εβδομάδες από την παρέμβασή μας στο Υπ. Εργασίας, μαζί με άλλα σωματεία για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Φαίνεται ξεκάθαρα πως η ζωή μας και η υγεία μας, έρχεται σε δεύτερο πλάνο, γιατί ενώ υπήρξε συνάντηση με αντιπρόσωπο του Υπουργείου ( ο οποίος ήταν αναρμόδιος να μας απαντήσει στα δίκαια αιτήματά μας) και δεσμεύτηκαν για νέα συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό, έκτοτε ούτε βοή, ούτε ακρόαση.

Είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσει αυτή η κατάσταση στο βρόντο, ότι θα θρηνούμε καθημερινά νεκρούς και τσακισμένους εργάτες, γιατί αρνούνται να ενισχύσουν τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες με το απαραίτητο προσωπικό, να περνάνε σωρηδόν νόμους που δίνουν το ελεύθερο στα αφεντικά να αλωνίζουν, να μην τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα και να χάνονται ζωές επειδή θεωρείται χασούρα από τα κέρδη τους.

Μέτρα για την υγεία – ασφάλεια των οικοδόμων δεν είναι μόνο το κράνος και το φωσφοριζέ γιλέκο για τα οποία γίνεται συνεχώς κουβέντα. Ποιος ελέγχει τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα αν είναι συντηρημένα; Ποιος ελέγχει τα ατελείωτα ωράρια; Αν υπάρχει χρόνος για ξεκούραση ή εκβιαστικά οι εργαζόμενοι εργάζονται 6-7 ημέρες την εβδομάδα από το πρωί έως το βράδυ;

Ποιος ψήφισε όλους αυτούς τους νόμους που διέλυσαν τις Σ.Σ.Ε., που έριξαν τα μεροκάματα στον πάτο εξαναγκάζοντας τους οικοδόμους να κάνουν υπερωρίες για να μπορούν  να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα, για να ζουν με αξιοπρέπεια. Ποιος αύξησε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουμε σήμερα συναδέλφους 65-67 χρονών πάνω στο μαδέρι, ποιος ελέγχει την ανασφάλιστη εργασία στο κλάδο, το πλιάτσικο που γίνεται με τα ένσημά μας, ποιος ευθύνεται για το ότι μεγάλο κομμάτι των οικοδόμων δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να βγει στη σύνταξη στα 60 χρόνια, αφού οι περισσότεροι λόγω και της αναδουλειάς, την δεκαετή κρίση που τσάκισε τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και το κλέψιμο ενσήμων δεν συμπληρώνουν τα 4500 ένσημα. Ποιος ευθύνεται που οι συνάδελφοι οικοδόμοι μετανάστες για να βγουν στη σύνταξη πρέπει να έχουν 40 χρόνια στη χώρα, ειδάλλως πετσοκόβονται οι ήδη πενιχρές συντάξεις και γίνονται ένα εξευτελιστικό επίδομα φτώχειας που σπρώχνει τους συναδέλφους στο να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Οι ερωτήσεις είναι ρητορικές, γνωρίζουμε τους ενόχους. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την όλη κατάσταση. Καθεμιά παραδίδει την σκυτάλη στην επόμενη για νέα αντεργατικά μέτρα, καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε για να μπεί τέλος στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Αντίθετα χρόνο με το χρόνο δίνονται έξτρα προνόμια στους κατασκευαστικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους, με φοροαπαλλαγές, κρατική παρέμβαση και παροχές δισεκατομμυρίων, νόμους που δίνουν αβάντα για να κάνουν οι εργοδότες ότι γουστάρουν όπως ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη.

Μόνη λύση είναι να πάρουμε οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια μας. Με την οργάνωσή μας, με το Συνδικάτο μας, να μην αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Κανένας εργαζόμενος να μην υποκύψει στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, να μην αποδεχτεί αυτή την κατάσταση. Δεν πρόκειται να μας σώσει καμιά κυβέρνηση, κανένα δήθεν «καλό» αφεντικό.

Το Συνδικάτο είναι το αποκούμπι μας για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα στο χώρο εργασίας, στην ίδια μας τη ζωή. Η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, ο συνεχής αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας είναι η μόνη διέξοδος για να βελτιώσουμε την ζωή μας, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας.