Παρέμβαση συνδικάτων στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το ποινολόγιο των ανέργων

%ce%bf%ce%b1%ce%b5%ce%b4-11-%ce%bf%ce%ba%cf%84-22-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7-03

Την Τρίτη 11 Οκτώβρη, συνδικάτα της Αττικής πραγματοποίησαν παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) με βασικό αίτημα την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης που προβλέπει ποινές και κυρώσεις για τους ανέργους, αντιμετωπίζοντας τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει ψεύτες.

Εκ μέρους των συνδικάτων ο Γιάννης Αναγνώστου Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας τόνισε: » Δεκάδες συνδικάτα απ όλη τη χώρα έχουν ήδη καταγγείλει την απαράδεκτη διάταξη με βάση την οποία δημιουργείται ποινολόγιο ανέργων με βαριές κυρώσεις.

Τα τερατώδη ψέματα της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΥΠΑ πάνω στα οποία στήθηκε το απαράδεκτο ποινολόγιο που χαρακτηρίζουν τους ανέργους ως καταχραστές, πέφτουν σαν χάρτινος πύργος. Η συγκεκριμένη διάταξη αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει ψεύτες.

Οι άνεργοι έχουν ανάγκη από την ενίσχυση του πλέγματος της προστασίας τους και όχι από μια διαρκή επιτήρηση και έλεγχο σαν να είναι κρατούμενοι. Ο άνεργος δεν πρέπει να αισθάνεται ένοχος που δε βρίσκει μεροκάματο ούτε χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του πως ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά.

Είναι προκλητικό πως την ώρα που χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης για τις «επενδύσεις» τους, η Υπηρεσία Απασχόλησης που φαινομενικά πρέπει να βρίσκεται δίπλα στους ανέργους, να τους αντιμετωπίζει συνολικά με το τσεκούρι, με στρατιωτικό ύφος και με ένα δαιδαλώδες σύστημα τιμωριών που αρχίζει από το σταδιακό κόψιμο του επιδόματος ανεργίας και φτάνει ως την πλήρη διαγραφή από τα μητρώα ανέργων ως και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Μέσω του ποινολογίου επιχειρείται με το μαστίγιο και το καρότο να δοθεί στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας το στοιχείο του εξαναγκασμού, να πυκνώσουν οι εκβιασμοί και οι τιμωρίες. Δεν υπάρχει καμία συμβουλευτική φροντίδα με τον εξαναγκασμό. Αντιθέτως προσφέρεται χώρος και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά-παράσιτα της ανεργίας που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία.

Προσανατολισμός του πρώην ΟΑΕΔ θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση των παροχών για του ανέργους ειδικά αυτήν την περίοδο που δέχεται ασφυκτική πίεση το εργατικό-λαϊκό εισόδημα. Να επιδοτούνται όλοι οι άνεργοι και όχι ένα μικρό μέρος αυτών. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας. Να σταματήσει ο απαράδεκτος κόφτης σε όλα τα κοινωνικά προγράμματα του Οργανισμού που πετά εκτός από αυτά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους. Να στηρίζει τη μόνιμη και σταθερή εργασία και να μην είναι ο νεροκουβαλητής της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Το απαράδεκτο ποινολόγιο θα ακυρωθεί από τη δράση και την πάλη των εργαζόμενων! Στην 1η διαγραφή ανέργου που θα πραγματοποιηθεί, θα μας βρείτε απέναντι σας!

Ζητάμε από το ΔΣ της ΔΥΠΑ να αποσυρθεί η απαράδεκτη διάταξη!». Η απειλή του διοικητή του ΟΑΕΔ ότι θα εφαρμόσει τον νόμο δεν πτοεί τα συνδικάτα.

Κείμενο με το αίτημα των συνδικάτων για την απόσυρση της απαράδεκτης διάταξης του  ποινολογίου των ανέργων παραδόθηκε σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).