Σε απολογισμό της δράσης μας και παράλληλα στη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματά μας προχωρήσαμε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας, που έγινε την Κυριακή 6 Νοέμβρη, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς».
Στην είσοδο της αίθουσας είχαν στηθεί ταμπλό με παλιότερα δημοσιεύματα από την εφημερίδα του Συνδικάτου, τον «Παλμό των Οικοδόμων». Στις σελίδες της εφημερίδας αποτυπωνόταν η διαχρονική στόχευση κυβερνήσεων και εργοδοσίας ενάντια στις Συλλογικές Συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τα μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, αλλά και η ασταμάτητη δράση του Συνδικάτου σε αυτά τα μέτωπα, η προσπάθειά του να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Η συνέχιση της δράσης αυτής ήταν εξάλλου και ο άξονας γύρω από τον οποίο κινήθηκε η συζήτηση στη συνέλευση.
Κατά την έναρξη της ΓΣ προβλήθηκε 10λεπτο βίντεο με την δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων, τα τελευταία χρόνια, μέσα στο οποίο αποτυπώνεται η διαπάλη στο συνδικαλιστικό, εργατικό κίνημα ανάμεσα στην ταξική γραμμή από τη μια και στη γραμμή του συμβιβασμού και της ενσωμάτωσης από την άλλη, όπως αυτή εκφράστηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη συγκρότησης του ΠΑΜΕ, αλλά και μετά, οι αγώνες που οργανώθηκαν και με τη συμβολή του Συνδικάτου των Οικοδόμων, σε αυτήν την ταξική κατεύθυνση.
Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Οργανώνουμε τον αγώνα – Περνάμε στην αντεπίθεση», πάνω στο οποίο πήραν το λόγο αρκετοί συνάδελφοι.
Ο Πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταύρος Λίτσας, στην εισήγηση, αναφέρθηκε στην πορεία που οδήγησε στην ίδρυση του ΠΑΜΕ, τον Απρίλη του 1999, και στη συμβολή που είχε το Συνδικάτο στη δημιουργία, τη δράση, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Συνόψισε τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους στις κατασκευές και τις οικογένειές τους, καθώς ο κλάδος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης και της ανεργίας, αλλά και την αντιλαϊκή επίθεση συνολικά. Στάθηκε στα θετικά παραδείγματα από τις παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε απλήρωτους εργαζόμενους, να παρθούν πίσω απολύσεις, να τηρούνται ωράρια και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επισήμανε ακόμα τη θετική πείρα από τη συμμετοχή του Συνδικάτου και των παραρτημάτων του στις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές της Αθήνας.
Το λόγο στη συνέλευση πήρε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας. Με την παρέμβασή του κάλεσε τους εργαζόμενους στις κατασκευές να συμβάλουν με τη πείρα τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ. Αναφέρθηκε ακόμα στο καθήκον των συνδικάτων να χτίσουν «κίνημα ελπίδας και ανατροπής», όπως αναφέρει και το σύνθημα της Συνδιάσκεψης, ενώ στάθηκε και στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.
Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση και τις αποφάσεις είχαν η συμμετοχή του Συνδικάτου στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 19-20 Νοέμβρη, αλλά και τα μέτρα για την οργάνωση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη. Στις τοποθετήσεις των συναδέλφων μεταφέρθηκαν οι συνθήκες που δρούμε, θετικά παραδείγματα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου, οι αδυναμίες κι οι ελλείψεις της δράσης μας και μέτρα για να βελτιώνεται. Ακόμα, ότι απαραίτητο στοιχείο είναι η επαφή με τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς και οργάνωση της πάλης, η σημασία της πάλης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, τα σχέδια της κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκά μέτρα και για το συνδικαλιστικό νόμο, ως εμπόδιο στη δράση μας, το μέτωπο απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Η ανάγκη για καλύτερη παρέμβαση στη νεολαία που εργάζεται στον κλάδο ή βρίσκεται σε σχολές (ΕΠΑΣ, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ) με σχετικές ειδικότητες, τέθηκε από μια σειρά συνάδελφους που πήραν το λόγο. Ήδη το Συνδικάτο έχει πάρει την πρωτοβουλία να δημιουργήσει Επιτροπή Νέων, η οποία σχεδιάζει τη σταθερή της παρουσία σε σχολές κατάρτισης και μαθητείας. Μπήκε και μια πρωτοβουλία για παρουσίαση του βιβλίου Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα, σε ΕΠΑΣ, ώστε να αναδείξουμε τους αγώνες, τις κατακτήσεις και την πείρα που είχαμε, αλλά και τι αγώνες χρειάζονται σήμερα, να δημιουργήσουμε δεσμούς με νέους συναδέλφους, νέες εγγραφές στο Συνδικάτο, να βοηθάμε τους νέους οικοδόμους να διεκδικούν και να αποκτήσουν ταξική συνείδηση.
Πιάστηκε επίσης, η ανάγκη για οικονομική ενίσχυση του Συνδικάτου, ώστε να μην υπάρχει το οικονομικό εμπόδιο στη συνδικαλιστική μας δράση.
Στα θετικά του απολογισμού συμπεριλαμβάνονται και πρωτοβουλίες όπως αυτή των παραρτημάτων του Συνδικάτου στις ανατολικές συνοικίες να καλέσει σωματεία και φορείς σε σύσκεψη με θέμα την Υγεία, ζήτημα που απασχολεί τους οικοδόμους κι όλη την εργατική τάξη, όπου αποφασίστηκε πλαίσιο πάλης και κοινές κινητοποιήσεις.
Αποσπάσματα από ορισμένες ομιλίες συναδέλφων:
- Είμαστε περήφανοι για την ιστορία των οικοδόμων, από μεγάλες απεργίες, από συγκρούσεις σε χώρους δουλειάς και με το αστικό κράτος. Το πιο σημαντικό είναι να βγάζουμε διδάγματα από αυτή, να εμπνεόμαστε και να καταλήγουμε στη δική μας συμμετοχή στη δράση. Αυτοί που έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα έχουν και μεγαλύτερη ευθύνη στο να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αυτή όλος ο κλάδος.
- Ο κλάδος μας δε θα είναι ο ίδιος όπως παλιά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πάψει να υπάρχει. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, ο κλάδος θα υπάρχει και θα λειτουργεί υποστηρικτικά ως προς τη δημιουργία εγκαταστάσεων και υποδομών, θα εκτελούνται έργα για την υποστήριξη και ανάπτυξη άλλων κλάδων, το γιαπί θα συνεχίσει, με μερεμέτια, αφού η ανάγκη για κατοικία παραμένει. Σε αυτά λοιπόν τα έργα, αντικειμενικά το αμέσως επόμενο διάστημα, θα συγκεντρώνεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Είναι προφανές ότι πρέπει σαν Συνδικάτο να μας απασχολήσει η οργάνωση της πάλης σε αυτούς τους χώρους, παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις, αλλά και την πολύτιμη πείρα που έχουμε μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια απ’ την δράση μας. Είναι ανάγκη η δουλειά στον κλάδο χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συμμετοχή του Συνδικάτου στις κινητοποιήσεις ενάντια στην απαράδεκτη σύμβαση έργου, με πρωτοφανείς όρους και με βάση το αγγλικό δίκαιο, που επιχείρησε να επιβάλει κατασκευαστικός όμιλος σε μηχανικούς που ανήκουν στο προσωπικό του. Το Συνδικάτο όχι απλά πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις για να παρθεί πίσω η Σύμβαση αλλά οργάνωσε περιοδείες και συζήτηση σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς όπου ανέδειξε το ζήτημα σε όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο στους μηχανικούς. Ήταν σημαντική η συμβολή των οικοδόμων στο να μην περάσει και δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία απάντηση απέναντι στην εργοδοσία.
- Η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις αστικές τάξεις των καπιταλιστικών κρατών, οι πολεμικές συγκρούσεις, η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα. Σκοπό τους έχουν να βάλουν στο χέρι τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και του στόχου της γεωστρατηγικής της αναβάθμισης, πιο ενεργό και βαθύτερη εμπλοκή συμμετοχή στους ανταγωνισμούς και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που αρχίζουν και παίρνουν χαρακτήρα πολεμικής προετοιμασίας. Τα συμφέροντα τα δικά μας είναι σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τα δικά τους. Χρειάζεται να δυναμώσουμε την ετοιμότητα, την επαγρύπνηση και την κινητοποίηση ενάντια σε τέτοιους σχεδιασμούς. Να εκφράσουμε αγωνιστικά τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, υψώνοντας τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, να απομονώσουμε τη ναζιστική-εγκληματική οργάνωση των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σπέρνει το μίσος ενάντια στους λαούς.
- Για το ζήτημα της σχέσης των εργατών με την τέχνη, τα συνδικάτα μπορούν να είναι όχι μόνο κέντρα αγώνων, αλλά και κέντρα πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Να αξιοποιήσουμε την κάθε μορφή τέχνης, στον αγώνα μας. Με θέματα που μαστίζουν την εργατική τάξη, που διαπαιδαγωγούν και εξυψώνουν.
Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την εκλογή των αντιπροσώπων του Συνδικάτου Οικοδόμων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ.