Όλοι στη συγκέντρωση, Δευτέρα 24 Ιούλη στις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1_viber_2023-07-20_11-50-59-319

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα,

Ας μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας να γινόμαστε θεατές ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος. Είδαμε ξανά να καίγονται χιλιάδες στρέμματα, να καταστρέφονται λαϊκές κατοικίες, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές στις περιοχές της Μάνδρας, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και αλλού.

Ένα έγκλημα που φέρει την υπογραφή της πολιτικής του κέρδους των λίγων που τους υπηρετούν η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Μια πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως ακριβώς κόστος θεωρούν, κυβέρνηση και εργοδοσία, την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Ιδιαίτερα στον κλάδο μας μέσα στα γιαπιά, στα εργοτάξια αυτό το συναντάμε διαρκώς.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη,  αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει τα Δασαρχεία χωρίς εργαζόμενους με αποτέλεσμα τα δάση να μην καθαρίζονται, να μην υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες άρα και η πρόληψη των πυρκαγιών να είναι ανύπαρκτη.

Δεν ανεχόμαστε τη μαύρη προπαγάνδα της κυβέρνησης της ΝΔ και των διαφόρων παπαγάλων της ότι για την καταστροφή φταίει ο «κακός μας ο καιρός», «η κλιματική κρίση» και «η κλιματική αλλαγή». Είναι άθλια επιχειρήματα που επαναλαμβάνονται από όλες τις κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει και που ήθελαν να διαχειριστούν τη λαϊκή αγανάκτηση μετά από κάθε καταστροφή.

Μέλη και στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με πνεύμα μαχητικής αλληλεγγύης, έσπευσαν στις περιοχές της Μάνδρας και των Καλυβίων προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, να βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που μαστίζονταν από τις επιπτώσεις της πύρινης λαίλαπας.

Είμαστε σε ετοιμότητα για να συμβάλουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια όπου υπάρχει ανάγκη, γιατί για μας η ζωή και η υγεία του λαού είναι το υπέρτατο αγαθό για το οποίο παλεύουμε.

Συνάδελφοι οικοδόμοι,

Μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα διεκδικούμε:

-  Άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της καταστροφής χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να εξασφαλιστεί η διαμονή για όσους χρειάζεται και για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση των ζημιών.

-  Να στελεχωθούν με μόνιμο και σταθερό προσωπικό οι πυροσβεστικές υπηρεσίες καθώς και να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός.

-  Να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη αποκατάσταση των δασών που κάηκαν τα προηγούμενα χρόνια από πυρκαγιές. Καμία αλλαγή χρήσης γης, που θα επιτρέψει σε επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν μπίζνες πάνω στα καμένα.