ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

apergia-14-noe-03

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από τις 14-17 Μάρτη γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη συνεδρίου-παρωδία, που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είχε αποφασίσει να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, σε χλιδάτο ξενοδοχείο, με σπατάλη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από τις τσέπες τους. Ένα συνέδριο που οι παρατάξεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ/Ομάδα Βασιλόπουλου που ηγούνται στη ΓΣΕΕ ήθελαν να πραγματοποιηθεί με τουλάχιστον 53 νόθους αντιπροσώπους, εργοδότες και διευθυντικά στελέχη, ανάμεσά τους πλήθος από μετόχους μεγάλων επιχειρήσεων, golden boys κ.ά.

Η πραγματικότητα είναι πως ούτε ήθελαν ούτε και θέλουν να γίνει συνέδριο. Μοναδικός τους σκοπός είναι να διατηρήσουν τους συσχετισμούς, για να τηρείται «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς, να καλλιεργούν το πνεύμα της ταξικής συνεργασίας και να καθυποτάξουν τους εργαζόμενους στα «θέλω» της εργοδοσίας, να κατοχυρώσουν την παρουσία της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα.

Γι’ αυτό αρνούνταν πεισματικά να συνεδριάσει η Διοίκηση της ΓΣΕΕ και να αποφασίσει ποιοι θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Ταυτόχρονα, κυκλοφορούσαν κάρτες αντιπροσώπων σε όλη την Καλαμάτα, αφού μοιράστηκαν από τις συναδέλφισσες καμαριέρες στα δωμάτια, στις καφετέριες και στις πισίνες. Έτσι ήθελαν να γίνει συνέδριο, με πρακτικές συνδικαλιστικής μαφίας. Γι’ αυτό ζήτησαν και τη συνδρομή της αστυνομίας, σεκιούριτι, αλλά και εισαγγελέα, που απ’ ότι φαίνεται μάλιστα, φιλοξενούνταν στο ίδιο ξενοδοχείο. Γιατί αν είχαν τα στοιχειώδη ερείσματα στην εργατική τάξη θα την είχαν καλέσει να τους υπερασπιστεί, όμως φάνηκε καθαρά ότι ούτε τα μέλη των παρατάξεών τους δε μπορούν να κινητοποιήσουν.

Η δυναμική παρέμβαση όμως των ταξικών σωματείων, των εκλεγμένων συνδικαλιστών και εργαζομένων που βρίσκονται στο πλευρό του ΠΑΜΕ τους χάλασε τη σούπα. Απαιτήσαμε να γίνει συνέδριο με πραγματικούς αντιπροσώπους, να κουβεντιαστούν τα προβλήματα και οι ανησυχίες των εργαζομένων, η πείρα από τους αγώνες που έδωσαν μια σειρά κλάδοι το τελευταίο διάστημα.

Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα με γνώμονα το ταξικό τους συμφέρον, με το κριτήριο ποιος είναι πλάι τους και ποιος απέναντι. Να μαζικοποιήσουν ακόμα περισσότερο τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς προς όφελος της ανάπτυξης της ταξικής πάλης.

Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Όλα όσα έχουμε κατακτήσει ήρθαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την κυβέρνηση, κάνοντας στην άκρη τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Το Συνδικάτο μας είναι το ζωντανό παράδειγμα. Οι κινητοποιήσεις, οι στάσεις εργασίας, οι απεργίες μέσα στους χώρους δουλειάς αποφασίστηκαν από τους ίδιους τους εργαζόμενους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις. Η συμμετοχή τους στους αγώνες μαζί με το Συνδικάτο έφερε και αποτελέσματα, μικρές νίκες. Σ’ αυτό το δρόμο και θα συνεχίσουμε.

Εμείς, τα ταξικά συνδικάτα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, τα ταξικά συνδικάτα, μπορούμε και κοιτάμε τους εργάτες και τις εργάτριες στα μάτια. Γιατί βρισκόμαστε και συζητάμε καθημερινά μαζί τους, γιατί πάντα σταθήκαμε στο πλευρό της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Παλεύουμε για να αποκρούσουμε τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται, μετρώντας νίκες και διεκδικήσεις που ανοίγουν το δρόμο για το ανέβασμα της ταξικής πάλης, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.