ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. που έχει αναλάβει τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής 4 του Μετρό ανακοίνωσε σήμερα πως προχωρά στην απόλυση του συναδέλφου Σοκόλ Παπαδημητρίου, μέλος της Διοίκησης του παραρτήματος του Συνδικάτου μας στο Κέντρο, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει μείωση του μεροκάματου. Το καλύτερο όμως είναι η αιτιολογία της απόλυσης: «Δεν βγαίνει το έργο». Ο συνάδελφος υπόγραψε την σύμβασή του στις 31 Αυγούστου και έπειτα από 3 εβδομάδες η κατασκευαστική εταιρεία ενημέρωσε τους εργαζόμενους στα αρχαιολογικά πως είτε υπογράφετε νέα σύμβαση με μειώσεις (σχεδόν 30%) είτε πάτε σπίτια σας.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του Συνδικάτου που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο χώρο εργασίας και ζήτησε τον λόγο από τον εργοταξιάρχη του έργου. Μας ενημέρωσε πως είναι κατεύθυνση της Αττικό Μετρό Α.Ε. να μειωθούν τα μεροκάματα και πιέζει την ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε. για να τα κάνει πράξη.

Οι όποιες διαφορές μεταξύ των εταιρειών δεν μας απασχολούν καθόλου, είναι άλλωστε γνωστό το παιχνίδι, του να πετάγεται το μπαλάκι της ευθύνης από τον έναν στον άλλο και τελικά να την πληρώνει ο εργαζόμενος.

Ευθύνες υπάρχουν στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στην ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., όπως και σε κάθε άλλη κατασκευαστική εταιρία του κλάδου, που δεν χάνουν ευκαιρία να πετσοκόψουν τα μεροκάματα και να προσαρμόζουν τις συμβάσεις όπως θέλουν και όταν θέλουν για το δικό τους συμφέρον. Έτσι έγινε και με τον συνάδελφο, όπως και στο υπόλοιπο συνεργείο, που ενώ είχαν ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση σε ισχύ, μέσα «σε μια νύχτα» υπό την απειλή της απόλυσης προσπάθησαν να τους επιβάλλουν νέα σύμβαση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να μην προχωρήσει η απόλυση του συναδέλφου. Απαιτούμε να πάρει θέση το Υπ. Εργασίας και να μας πει πόσο ελεύθερος είναι τελικά ένας εργαζόμενος να διαπραγματευτεί με τα αφεντικά για την σύμβασή του.

Όχι πως δεν γνωρίζουμε τι φέρνει αυτό το έκτρωμα που ψηφίστηκε τον Ιούνη, αλλά μην νομίζουν κιόλας ότι θα μείνουμε απαθείς να διαλύουν την ζωή μας για να αυξηθούν τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστών.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., αλλά και συνολικά στον κλάδο να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση κόντρα στους εκβιασμούς και τα διλλήματα των εργοδοτών.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να μην υποκύψουν στις μεθοδεύσεις και την τρομοκρατία της εργοδοσίας αλλά με οργάνωση στο συνδικάτο και αγώνα να διεκδικήσουμε συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη