Τον νόμο Χατζηδάκη θα τον ακυρώσουμε στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς

%ce%b1%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%b1-10-06-21-000

Μέρα με τη μέρα που περνάει από την ψήφιση του νόμου-έκτρωμα Χατζηδάκη, για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν θα φέρει ευνοϊκότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, αλλά καλύπτει πάγιες αξιώσεις των εργοδοτών για να μας ξεζουμίζουν περισσότερο.

Ήδη έχουμε τέτοια παραδείγματα και στον κλάδο μας:

Θυμίζουμε την εκβιαστική απόλυση του συναδέλφου, μέλους της Διοίκησης του παραρτήματος του Συνδικάτου μας στο Κέντρο, γιατί αρνήθηκε να υπογράψει μείωση 30% του μεροκάματου ενώ είχε υπογεγραμμένη σύμβαση μόλις 20 ημέρες πριν με την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ. Τελικά η εργοδοσία έκανε πίσω μετά από την δυναμική παρέμβαση του Συνδικάτου μας και διατήρησε την αρχική σύμβαση εργασίας. Μιλάμε για εργαζόμενο στα αρχαιολογικά, στις πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ, εργασίες που γίνονται απολογιστικά. Σε αυτή την κατεύθυνση η Αττικό Μετρό (εταιρεία του δημοσίου) δήλωσε πως θα επιτρέπει το πολύ ως 40 € μεροκάματο. Έτσι έχουν σκοπό να υλοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα;

Σε άλλο έργο στο κέντρο της Αθήνας, της εταιρείας ΕΧΙΝΟΣ, σε ανακατασκευή κτιρίου λίγα μέτρα από την Βουλή εργαζόμενοι στην πρέσα μπετού ξεκίνησαν στις 7 το πρωί και τους βρήκαμε στη δουλειά στις 11 το βράδυ!!! Όσο για τους οικοδόμους που έκαναν και την βραδινή βάρδια ούτε λόγος για προσαύξηση στο μεροκάματο. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση ότι «ο εργαζόμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει πότε θα δουλεύει»;

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και εταιρίες, με διάφορα τεχνάσματα, προσπαθούν να επιβάλλουν τις απλήρωτες υπερωρίες ή τέλος πάντων να πληρώνουν κάτι έξτρα ως φιλοδώρημα.

Αυτό συμβαίνει με τους εργαζόμενους της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που πέρα των καθυστερήσεων  στις πληρωμές για 15 και πλέον ημέρες που έχει γίνει χούι, δεν δηλώνει υπερωρίες, αλλά δίνει bonus, γλιτώνοντας έτσι και τις ασφαλιστικές εισφορές αλλά και τις προσαυξήσεις των υπερωριών, ενώ δεν φαίνονται πουθενά πόσες ώρες είναι οι υπερωρίες στο σύνολο.

Ανάλογες πρακτικές ακολουθεί και η εταιρεία ΜΠΑΛΛΙΑΝ, που πέρυσι μας διαβεβαίωνε για το πόσο «καλή» εταιρεία είναι, πως με τους εργαζομένους της είναι μια οικογένεια και ό,τι προβλήματα υπάρχουν δημιουργούνται από τους εργολάβους που δρουν ανεξέλεγκτα. Για αυτό τα έργα της δεν έχουν ωράριο; Και πώς πληρώνονται εκεί οι υπερωρίες; Για την Κυριακή αργία δεν γνωρίζουν; Γνωρίζουν και πολύ καλά μάλιστα γιατί σε παρέμβαση του Συνδικάτου μας, μας έδειξαν την άδεια που είχαν υποτίθεται από την Επιθεώρηση Εργασίας και η οποία είχε μόνο σφραγίδα της εταιρείας και δήλωνε πως πραγματοποιεί εργασίες αντιστήριξης, για να μην δημιουργήσει δηλ. πρόβλημα στα διπλανά κτίρια, όταν το συγκεκριμένο έργο έχει φτάσει ήδη στον 6ο όροφο!!! Άραγε τις άδειες τις φτιάχνουν μόνες τους οι κατασκευαστικές; Γίνεται κανένας έλεγχος από το ΣΕΠΕ, ή πλέον ως ανεξάρτητη αρχή θα κάνουμε «μαύρα μάτια» να τους δούμε σε χώρους δουλειάς;

Συνάδελφοι, είτε δημόσια τα έργα είτε ιδιωτικά η κατάσταση θα είναι ίδια για τους εργάτες, αν δεν πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Οι μεγαλοεργοδότες αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους και τους έδωσαν οι κυβερνήσεις, θα επιδιώκουν την εντατικοποίηση με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, με απλήρωτες υπερωρίες, ακόμη και τις Κυριακές και τα μεροκάματα συμπιεσμένα όσο πιο χαμηλά γίνεται, ενώ το κόστος διαβίωσης συνεχώς αυξάνεται.

Για αυτό καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο πλάι του Συνδικάτου μας, να μην υποκύψει κανείς στους εκβιασμούς της εργοδοσίας, ειδικά τώρα που υπάρχει δουλειά στον κλάδο. Να παλέψουμε για την αύξηση του μεροκάματου με υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καθορίζει πως κανένας εργαζόμενος δεν θα αμείβεται με λιγότερο από τα 50 €, με σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο, για να εξασφαλίσουμε ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας. Κανένας για δουλειά την Κυριακή. Η κατοχύρωση αύξησης στο μεροκάματο και στο μισθό μέσα από μια Συλλογική Σύμβαση θα σημαίνει και αύξηση του ενσήμου, των ημερών ασφάλισης, την κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων, όπως το ωράριο κ.ά.

Το πρώτο μήνυμα το πήραν στα έργα οι εργοδότες, από τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας. Τώρα πρέπει να γίνει το βήμα παραπάνω. Συμμετέχουμε στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων, σε ΓΣ στους χώρους δουλειάς.

Στην απεργία στις 4 Νοέμβρη να νεκρώσει κάθε χώρος δουλειάς, από το μικρότερο γιαπί μέχρι τα μεγάλα εργοτάξια.

Με τον αγώνα μας δεν θέλουμε απλά να μπει φρένο στα σχέδια των αφεντικών, αλλά να περάσουμε στην επίθεση για να καλυτερεύσουμε την ζωή μας, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για αυτό.

Κόντρα σ’ αυτούς που μας θέλουν υποταγμένους, κόντρα σ’ αυτούς που μας λένε κάντε υπομονή και εμείς θα σας σώσουμε, εμπιστευόμαστε την δική μας δύναμη και δυναμώνουμε τον αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.