Όλοι στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στις 12:30 π.μ. στο Σύνταγμα

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

(Η Ανακοίνωση σε μορφή .pdf)

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις κατασκευές και τα συναφή επαγγέλματα,

Με ορμή και αποφασιστικότητα βγαίνουμε μπροστά διεκδικώντας το δίκιο μας. Η μεγαλειώδη απεργία στις 9 Νοέμβρη ανέδειξε την δυναμική του οργανωμένου αγώνα για να έρθουν στο προσκήνιο όλα όσα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειές μας, για να παρθούν εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας που στενάζει για να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα από την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Δώσαμε ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που μας θέλουν σκυφτούς, να παρακαλάμε για ψίχουλα, ότι δε συμβιβαζόμαστε με αυτήν την κατάσταση.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από κανέναν «μεσσία» και «πολιτικό σωτήρα», η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια για να επιβάλλουμε το δίκιο μας.

Τώρα παίρνουμε περισσότεροι μέρος στα συνδικάτα και στους αγώνες. Να στείλουμε πίσω τον λογαριασμό στην κυβέρνηση, στις 17 Δεκέμβρη, με μια ακόμη πιο μαζική και μαχητική απάντηση στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που προβλέπει επιπλέον φόρους για το λαό και ταυτόχρονα μοιράζει 14 δις στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε όλους τους κλάδους.

Η πραγματικότητα είναι πως μια χούφτα όμιλοι στις κατασκευές, στην ενέργεια, στην υγεία, οι τραπεζίτες κ.α. θησαυρίζουν και μέσα σε αυτές τις συνθήκες βγάζουν επιπλέον κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο. Μόνο για τις δικές μας ανάγκες δεν υπάρχουν λεφτά.

Ως εδώ. Κανένας εργαζόμενος ή άνεργος δεν πρέπει να αποδεχθεί πως έτσι είναι η κατάσταση, πως τίποτα δεν γίνεται.

Δεν θα μείνουμε απαθείς όταν διαλύουν το ήδη υποβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και δίνουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματίες της υγείας για να κονομάνε από τον πόνο του λαού. Δεν μπορεί σήμερα στον 21ο αιώνα, να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο και να μην ξέρουμε αν θα επιστρέψουν σπίτι, να πέφτουν πάνω τους σοβάδες, να μην έχουν θέρμανση, λόγω της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης συντήρησης.

Δεν ανεχόμαστε να αρπάζουν τα σπίτια των εργατών οι τραπεζίτες και τα διάφορα funds, για χρέη μάλιστα που για αυτά τα κοράκια μπορεί να είναι ψίχουλα, αλλά μια οικογένεια σήμερα είναι αδύνατο να αποπληρώσει, με ένα σωρό τόκους και χαράτσια, με τους μισθούς και τις συντάξεις να παραμένουν στα τάρταρα και όλα τα υπόλοιπα για την επιβίωσή μας να έχουν απογειωθεί.

 

Τώρα να σημάνει αγωνιστικός ξεσηκωμός, χωρίς καμιά καθυστέρηση.

Έχει αποδειχθεί πολλάκις πως μόνο όταν παίρνουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια πετυχαίνουμε αποτελέσματα. Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η αλληλεγγύη, η οργάνωση και πάλη απέναντι στις κυβερνήσεις και στην εργοδοσία μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας.

Στο κλάδο έχουμε αυτή την πολύτιμη πείρα, από τις μάχες που δώσαμε για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ και τα καταφέραμε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για να κηρυχτεί γενικώς υποχρεωτική αφού αυτή την στιγμή καλύπτει την πλειοψηφία του κλάδου, έχοντας υπογράψει όλες οι εργοδοτικές ενώσεις, αφήνει εκτός όμως ένα κομμάτι συναδέλφων που τα αφεντικά τους δεν ανήκουν σε αυτές με αποτέλεσμα παρά την αύξηση στο μεροκάματο να ασφαλίζονται με τα 30€ της ΕΓΣΣΕ.

Διεκδικούμε επιπλέον αυξήσεις ανά εργοτάξιο και κατασκευαστική εταιρεία, για να μην κοπεί το ρεύμα σε καμμιά λαϊκή οικογένεια, για να μην βγει σε πλειστηριασμό η λαϊκή κατοικία και στέγη που με χίλιους κόπους και βάσανα έχει αποκτηθεί. Τίποτα απολύτως δεν μας χαρίστηκε, ανεξάρτητα από το ποιος βρισκόταν στην διακυβέρνηση της χώρας. Αντίθετα με όπλο το Συνδικάτο μας και την πάλη μας πετύχαμε μικρές και μεγάλες νίκες σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε κλιμακώνοντας την πάλη και οργανωμένα με το Συνδικάτο μας διεκδικούμε:

  • Να κηρυχτεί εδώ και τώρα από το Υπ. Εργασίας υποχρεωτική η Εθνική Ομοιοεπαγγελματική  ΣΣΕ του κλάδου.
  • Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους και εντατικοποίηση των ελέγχων, για να διασφαλιστεί κάθε ημέρα εργασίας και ένσημο.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην ενέργεια.
  • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
  • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.