ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ (ΦΩΤΟ)

Από-την-οικοδομή-στο-Ίλιον

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2 νεκροί και 2 τραυματίες σε 3 εργατικά «ατυχήματα» σε χώρους δουλειάς, είναι ο απολογισμός ενός 48ωρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη 28/1, νεκρός είναι συνάδελφος οικοδόμος μαρμαράς, 46 ετών, μετά από πτώση στο φρεάτιο ασανσέρ σε ανεγειρόμενη οικοδομή στη Βάρκιζα. Με ράμματα στο κεφάλι γλίτωσε άλλος ένας συνάδελφος σε ανακαίνιση μαγαζιού στον Άλιμο. Ενώ την Παρασκευή 29/1, πραγματοποιώντας εργασίες θερμοπρόσοψης σε έργο στο Ίλιον, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκαν στο κενό από τον 1ο όροφο 2 ακόμη συνάδελφοι μας, εκ των οποίων ο ένας σκοτώθηκε και ο άλλος τραυματίστηκε σοβαρά στη λεκάνη.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των συναδέλφων.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα «ατυχήματα» εν ώρα εργασίας σε εργοτάξια και οικοδομές, πολλά από τα οποία είναι και θανατηφόρα. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση μιλά για τα οφέλη από την ανάπτυξη, τρέχει μια σειρά προγράμματα που πληρώνονται πάλι από την τσέπη μας και κονομάνε οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες και τα μεγάλα τεχνικά γραφεία, την ίδια ώρα τα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς πάνε περίπατο. Οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους είναι ανύπαρκτοι, ενώ τα ωράρια έχουν ξεχειλώσει κάτω από την πίεση για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα τα έργα. Συχνά οι οικοδόμοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν υπερωρίες, καθώς τα μεροκάματα είναι στον πάτο και πολλοί συνάδελφοι αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα βασικά για την επιβίωσή τους. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λέει ο λαός μας.

Στον κλάδο μας βιώσαμε στο πετσί μας την 10ετή κρίση, την παρατεταμένη ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία που εκτοξεύτηκε, ενώ τα μέτρα προστασίας είναι υποτυπώδη, αφού για τους εργοδότες θεωρούνται κόστος.

Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, συνεχίζει στο ίδιο βιολί με τους προηγούμενους κυβερνώντες, που χρόνο με το χρόνο αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, ανάβοντας το πράσινο φως στους κατασκευαστικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους να κάνουν ό,τι γουστάρουν στα εργοτάξια και τα μικρότερα γιαπιά και ανακαινίσεις.

Εν έτη 2021, με τις προηγμένες δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη και η τεχνολογία, αντί να γίνεται πιο εύκολη η εργασία μας και να παίρνονται μέτρα που θα εξασφαλίζουν το ότι θα γυρνάμε στην οικογένειά μας γεροί και δυνατοί, τα εργατικά «ατυχήματα» έχουν γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Πάνω σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα επιβάλλει ουσιαστικά 10ωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς ΣΣΕ, θέλοντας να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζόμενων, στρώνοντας ταυτόχρονα το έδαφος, με την επιμήκυνση του ωραρίου και για περισσότερα εργατικά «ατυχήματα».

Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, όλες οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, εμείς έχουμε καθήκον και υποχρέωση να αντιδράσουμε. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια να βλέπουμε να διαλύουν την ίδια μας τη ζωή για να κονομάνε τα αφεντικά από τον κόπο μας και πολλές φορές να πληρώνουμε και με το ίδιο το αίμα μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να διαλευκανθούν τα αίτια των παραπάνω «ατυχημάτων» άμεσα και να μην κρυφτούν «κάτω από το χαλί», όπως σε πολλές των περιπτώσεων. Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΣΕΠΕ και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα εργοτάξια και τα γιαπιά.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενισχύσουν τη δύναμή τους, τον οργανωμένο αγώνα. Να μην υποκύπτουν σε κανέναν εκβιασμό ή δίλημμα από την εργοδοσία. Να γίνει υπόθεση δική μας η ίδια μας η ζωή, τα δικά μας συμφέροντα κι όχι αυτών που ζουν από τη δική μας δουλειά.