Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ (ΦΩΤΟ – VIDEO)

gen-syneleysi

Η οργάνωση της πάλης απέναντι στα νέα μέτρα βρέθηκε στο επίκεντρο της χρονιάτικης Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 25 Οκτώβρη.

Στην εισήγησή του ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, με νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα κάνοντας την ζωή των εργαζομένων κόλαση.

«Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται έχουμε όπλα την οργάνωση, τη συσπείρωση στο σωματείο, το ανέβασμα της ικανότητας να αποσπάμε δυνάμεις από την παθητική αναμονή, τις αυταπάτες, τη γραμμή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που είναι εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση, στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη της επιτυχίας της Απεργίας στις 12 Νοέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης: «Ο στόχος είναι να νεκρώσουν τα γιαπιά, να μην πάει κανείς οικοδόμος για δουλειά. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να είναι μαζική και μαχητική η παρουσία των οικοδόμων».

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015

 

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιούμε την ετήσια Γενική Συνέλευση του συνδικάτου μας μέσα σε συνθήκες που οξύνεται η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε., με νέα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται να προστεθούν στα προηγούμενα κάνοντας την ζωή μας στην κυριολεξία κόλαση.

Είχαμε την επιλογή της αστικής τάξης στο ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, όπου μπήκαν μπροστά για να κάνουν, από την μία την βρώμικη δουλειά και να περάσουν ότι αντιλαϊκό μέτρο δεν κατάφεραν να περάσουν οι προηγούμενοι και από τη άλλη να σπείρουν μεγαλύτερη απογοήτευση, ηττοπάθεια, μοιρολατρία, καλλιεργώντας ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες. Είμαστε ένα μήνα μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη και έρχονται φορτσάτοι να εφαρμόσουν το αντιλαϊκό τους πρόγραμμα.

Τα λεγόμενα προαπαιτούμενα του Μνημονίου 3 προσθέτουν νέα βάρη στις πλάτες μας και ενεργοποιούν τους ήδη ψηφισμένους νόμους των προηγούμενων μνημονίων γιγαντώνοντας έτσι το μέγεθος της επίθεσης.

Προετοιμάζουν την λήψη νέων μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα και στην συνέχεια, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση μας ότι η επίθεση είναι διαρκείας και τα μέτρα θα ακολουθούν την ζωή μας ως τα βαθιά γεράματα. Τα μέτρα που έρχονται είναι ακόμα πιο σκληρά και περιλαμβάνουν εργασιακά, (απελευθέρωση απολύσεων, μονιμοποίηση ελαστικών μορφών απασχόλησης), νέα φοροκαταιγίδα, συνδικαλιστικό νόμο, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στους εργαζόμενους στην απόφαση τους να αγωνιστούν και αν απαντήσουν για ένα καλύτερο αύριο με τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Αποτελειώνουν τη μεγαλύτερη κατάκτηση που είχε η εργατική τάξη τον αιώνα που μας πέρασε μέσα από τους αγώνες της αλλά και κάτω από την επίδραση της εργατικής λαϊκής εξουσίας στις χώρες του σοσιαλισμού, την κοινωνική ασφάλιση.

Η «Επιτροπή Σοφών» και το πόρισμα που εξέδωσε για τις λύσεις που προτείνει για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την κατάσταση των ταμείων, της υγείας, πρόνοιας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

►       Νέες μειώσεις στις συντάξεις (περαιτέρω μειώσεις  σε όσες έχουν ήδη γίνει και αυτών του καλοκαιριού) με νέο τρόπο για τον υπολογισμό τους.

►       Ενιοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης με μειωμένο συντελεστή αναπλήρωσης περίπου στο 50% με 55% από 70% που είναι σήμερα.

►       Υπολογισμός της σύνταξης σε δυο κομμάτια. Την αναλογική ανάλογα με τις εισφορές κάθε ασφαλισμένου στην ατομική καρτέλα του εργασιακού του βίου και την εθνική που θα υπόκειται σε περιορισμούς ανάλογα με το ύψος της αναλογικής και εισοδηματικά κριτήρια.

►       Αύξηση των ορίων ηλικίας για πλήρη σύνταξη στα 67 χρόνια ή στα 62 χρόνια με 12000 ένσημα. Για τους οικοδόμους που λαμβάνουν πλήρη στα 60 και 62 χρόνια οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν πριν λίγες ημέρες στο Eurogroup. Ενώ η κυβέρνηση δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι τα Βαρέα εξαιρούνται από το κύμα της επίθεσης που εκδηλώνεται με την αύξηση των ορίων για σύνταξη αποκαλύφθηκαν τα εξής:

  • Έχει συμφωνηθεί η αύξηση των ελάχιστων ημερών (4500 ένσημα) που απαιτούνται για πλήρη σύνταξη.
  • Έχει συμφωνηθεί ο αποχαρακτηρισμός ειδικοτήτων για εργαζόμενους με ΒΑΕ που δουλεύουν στους Δήμους και περιφέρειες, δηλαδή για συναδέλφους στις ασφαλτοστρώσεις, τοποθέτηση μαρμάρων, στην καθαριότητα, χειριστές και στην ταφή των νεκρών.

Αυτά είναι συμφωνημένα και η κυβέρνηση ψάχνει πως και πότε θα τα προωθήσει. Αργά ή γρήγορα όλοι οι ασφαλισμένοι με ΒΑΕ όπως οι οικοδόμοι θα βρεθούμε μπροστά στον κίνδυνο αύξησης του ορίου ηλικίας για μία ακόμη φορά.

Όλα τα παραπάνω θα εκδηλωθούν με ακόμη πιο οξυμένο τρόπο με δεδομένη την ανεργία, την κατάσταση των ταμείων, την μείωση της κρατικής επιχορήγησης στην Κοινωνική ασφάλιση κατά 1,8 δις ευρώ.

 

Η κυβέρνηση αξιοποιεί την επανεκλογή της για να επιβάλει «σιγή ασυρμάτου» στους εργαζόμενους. Στην ουσία τους «κουνάει το δάχτυλο» λέγοντας ότι «εμείς σας είπαμε ότι θα εφαρμόσουμε μνημόνιο, εσείς μας εκλέξατε και δεν έχετε δικαίωμα να διαμαρτύρεστε».

Οι δηλώσεις των Υπουργών της κυβέρνησης, του Φίλη ότι είναι πενταροδεκάρες ο επιπλέον ΦΠΑ που θα πληρώσουν οι λαϊκές οικογένειες για τις ανάγκες των παιδιών τους στα φροντιστήρια όσοι τα στέλνουν είναι εύποροι όπως είπε χθες αλλά και του Κατρούγκαλου ότι η κατάληψη στο Υπουργείο ευθύνεται για την μη καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, λέγοντας ψέματα ότι το υπουργείο εργασίας εμπλέκεται σ’ αυτή τη διαδικασία, είναι χαρακτηριστικές για την γραμμή που θα κινηθούν. Από την μία θα προσπαθήσουν να σπιλώσουν αυτούς που αγωνίζονται ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και από την άλλη ότι οι εργάτες θα πληρώνουν μόνιμα το μάρμαρο.

Το καθήκον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του συνδικάτου μας είναι να μην περάσει αυτή η λογική στον κλάδο. Να μην ενισχυθούν αυταπάτες, να μην αποδέχονται οι εργάτες συνεχώς νέες θυσίες με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «φως στο τούνελ». Ότι μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επίθεσης. Ότι τα μέτρα είναι προσωρινά και με την ανάκαμψη θα ασκηθεί μια «φιλολαϊκή πολιτική».

Η επίθεση γίνεται για να στηριχτούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της μεγαλοεργοδοσίας και μεταξύ αυτών των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Η όποια ανάκαμψη όταν επιτευχθεί δεν θα λύσει τα προβλήματα μας. Η ανεργία θα μας ακολουθεί όπως και τα χαμηλά μεροκάματα, το κλέψιμο της κοινωνικής ασφάλισης. Η απληρωσιά το ίδιο.

Η ανάκαμψη δεν θα αναπληρώσει τις απώλειες που είχαμε αυτά τα χρόνια. Τα όρια ηλικίας δεν θα επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Αυτή την ανάπτυξη υπόσχεται η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες.

Αυτήν προσδοκούν, περιμένουν οι μεγαλοεργολάβοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι που φτιάχνουν έργα με φθηνούς εργάτες και εισπράττουν διόδια μια ζωή. Οι δικές μας ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με άλλη οργάνωση της παραγωγής που στο επίκεντρο θα έχει αυτόν τον στόχο και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Γιατί, ακριβώς τα συμφέροντα αυτά, εμποδίζουν να έχουμε σήμερα δουλειά, μεροκάματα, συντάξεις. Οι ανάγκες μας δεν σταμάτησαν επειδή ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση το 2009. Συνεχίζουν να υπάρχουν και αυξάνονται. Αυξάνονται οι στεγαστικές ανάγκες, οι ανάγκες αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, οι ανάγκες για έργα που θα ανεβάζουν το επίπεδο ζωής και θα διευκολύνουν τα λαικά στρώματα δίνοντας δουλειά στους οικοδόμους. Τα συμφέροντα των λίγων εμποδίζουν την ζωή μας.

Είναι χαρακτηριστικό, πριν 2 μέρες όπως σχεδόν κάθε χρόνο, πλημμύρισαν οι εργατογειτονιές στη δυτική Αθήνα και είχαμε 2 νεκρούς, και αυτό όχι γιατί φταίει ο «κακός» και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αλλά γιατί, παρ΄ όλο που υπάρχει μελέτη του πανεπιστημίου Αθηνών για τα απαραίτητα έργα που χρειάζεται η περιοχή, η Δούρου έσπρωξε τα λεφτά της περιφέρειας στο ΔΝΤ και όχι σε αντιπλημμυρικά έργα. Από την άλλη τα αντιπλημμυρικά δεν έχουν διόδια γι΄αυτό και δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα του κεφαλαίου. Απέναντι σ΄αυτή τη κατάσταση το Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί με άλλα σωματεία, λαϊκές επιτροπές πραγματοποιούμε τη Τρίτη 27/10 στις 5:00 μμ συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Θηβών και Κωνσταντινουπόλεως ώστε να πάμε στη περιφέρεια Δυτική Αθήνας και να διεκδικήσουμε εδώ και τώρα να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα αλλά και να αποζημιωθούν άμεσα όλοι οι πληγέντες.

 

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται έχουμε όπλα την οργάνωση, την συσπείρωση στο σωματείο, το ανέβασμα της ικανότητας να αποσπάμε δυνάμεις από την παθητική αναμονή, τις αυταπάτες, την γραμμή του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού που είναι εμπόδιο στην ριζοσπαστικοποίηση, στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας.

Εχουμε όπλα τις επεξεργασίες μας που δείχνουν τις αιτίες των προβλημάτων, στοχεύουν στον πραγματικό ένοχο και προβάλουν το δρόμο και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να λυθούν τα προβλήματα μας οριστικά. Είναι η σταθερή μας δράση για όλα τα προβλήματα.

 

Συνάδελφοι,

Το ζητούμενο είναι πως θα αξιοποιήσουμε με μεγαλύτερη επάρκεια τα όπλα που έχουμε. Να δυναμώσουμε περισσότερο τους αγώνες.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε παρέμβαση απέναντι στην αντεργατική πολιτική με συγκεκριμένες προσπάθειες τόσο σε χώρους δουλειάς, όσο και στις γειτονιές.

Με επίκεντρο την ανεργία, το δικαίωμα στη δουλειά, τα οξυμένα λαικά προβλήματα έγιναν εξορμήσεις, συσκέψεις, παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, σε υπουργεία, κ.α.

Συμβάλλαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν και προσπαθήσαμε να ενισχύουμε τον συντονισμό της δράσης μας με άλλα εργατικά σωματεία.

Το ερώτημα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να ενισχυθεί η δράση με πολλές νέες δυνάμεις, να ανέβει ποιοτικά και ποσοτικά η παρέμβαση μας και να αντιστοιχηθεί στις σύνθετες απαιτήσεις που έχει σήμερα η ταξική πάλη.

 

Με λίγα λόγια πως θα αναζωογονηθεί η λειτουργία και η δράση του συνδικάτου με κριτήρια:

  1. Συσπείρωσης.
  2. Κινητοποίησης.
  3. Ικανότητας προβολής των επεξεργασιών, των αιτιών των προβλημάτων, την ικανότητα ενημέρωσης για τον χαρακτήρα και τις συνέπειες των μέτρων.
  4. Οικοδόμησης του συνδικάτου σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.
  5. Μαζικοποίηση, βελτίωσης της λειτουργίας και δράσης των Δ.Σ των παραρτημάτων. Στήριξη της δουλειάς των Λαϊκών επιτροπών που συμμετέχουν.
  6. Ενίσχυση της συμμαχίας με αυτοαπασχολούμενους του κλάδου.

Τα παραπάνω πρέπει να υπηρετηθούν μέσα από την καθημερινή προσπάθεια οργάνωσης της πάλης με τέτοιο τρόπο που να αποδεικνύονται σταθερά οι δυνατότητες του οργανωμένου ταξικού αγώνα.

 

Πώς να δουλέψουμε

Μπροστά μας έχουμε την απεργία στις 12 Νοέμβρη. Για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης μεγάλο βάρος πέφτει στις δικές μας πλάτες. Ο στόχος είναι να νεκρώσουν τα γιαπιά, να μην πάει κανείς οικοδόμος για δουλειά. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να είναι μαζική και μαχητική η παρουσία των οικοδόμων.

Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές αλλά δεν μπορούν και δεν πρέπει να μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθεια μας να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν. Να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  •  Εχουμε μπροστά μας αρκετές Γενικές Συνελεύσεις παραρτημάτων. Χρειάζεται να προετοιμαστούν καλά για να έχουν συμμετοχή. Να εξασφαλίσουμε από την αρχή με την εισήγηση του Δ.Σ. να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για συζήτηση, προβληματισμό και προτάσεις για το πώς θα οργανωθεί με επάρκεια η παρέμβαση και δράση του συνδικάτου.
  • Να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των συναδέλφων για τα νέα μέτρα που έρχονται και ποιες είναι οι συνέπειες στον κλάδο, δηλαδή για ασφαλιστικό, συντάξεις, υγεία, πρόνοια.
  • Να διακινηθεί πλατιά η ανακοίνωση του Συνδικάτου, να γίνουν περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς. Να κολληθούν παντού η αφίσα και το χαρτόνι του ΠΑΜΕ, το αφισετάκι του Συνδικάτου.
  • Να αναδείξουμε ότι η επίθεση, μας θίγει όλους και όλες τις πλευρές της ζωής μας. Υπάρχουν νέα επώδυνα μέτρα στο φορολογικό (άμεσοι, έμμεσοι φόροι, μονιμοποίηση ΕΝΦΙΑ, αύξηση φορολογίας συναδέλφων φατουρατζήδων με τιμολόγια, κ.α.).
  • Να παρθούν πρωτοβουλίες καλέσματος για συμμετοχή στην απεργία σε άλλα σωματεία, συλλόγους που μέχρι τώρα δεν συσπειρώνονταν στην γραμμή του ταξικού κινήματος. Τα πράγματα δεν είναι στάσιμα. Υπάρχει προβληματισμός, αγωνία για το πώς πρέπει να απαντηθεί η επίθεση. Σήμερα υπάρχουν δυνάμεις πολύ περισσότερο από προηγούμενα που αναγνωρίζουν την σταθερή συνεπή παρουσία και δράση του Συνδικάτου και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Μπορούμε να πιάσουμε επαφή μαζί τους. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα και υπάρχουν και επιπλέον ζητήματα που το Συνδικάτο μπορεί να δώσει άλλη δυναμική, πχ στα σχολεία αυτή την ώρα λείπουν δάσκαλοι, υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Είναι θέμα που δεν αφορά μόνο τους Συλλόγους γονέων. Αφορά και εμάς και τα δικά μας παιδιά. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αναπτύξουμε δράση, να δείξουμε τι φταίει και να δυναμώσουμε την διεκδίκηση μαζί με τους Συλλόγους γονέων ή άλλο παράδειγμα στις γειτονιές υπάρχουν σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Μπορούμε να ανεβάσουμε την προσπάθεια μας με επίκεντρο την επερχόμενη απεργία για κοινή δράση και πρωτοβουλίες.
  • Το πρόγραμμα δράσης να περιλαμβάνει εξορμήσεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ με επίκεντρο ανεργία και ασφάλιση. Να φτάσουμε σε όλους τους χώρους δουλειάς που υπάρχουν με επιδίωξη να γίνει συγκέντρωση, ομιλία, να επιβεβαιώνεται από τα κάτω η συμμετοχή στην απεργία που είναι προϋπόθεση για την παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων.
  • Να ενισχυθεί η δουλειά με τα μητρώα του Συνδικάτου, τους καταλόγους με ανέργους που έχουμε επαφή, με συναδέλφους από την προσπάθεια στα ζητήματα αλληλεγγύης, πχ αρκετοί συνάδελφοι έχουν τα παιδιά τους στα λαικά φροντιστήρια της αλληλεγγύης. Πρέπει να μπει στόχος να γίνει ειδικής σύσκεψη με αυτούς μπροστά στην απεργία.
  • Ειδική παρέμβαση στις σχολές κατάρτισης, τα ΕΠΑΛ με συγκεκριμένη χρέωση μελών του ΔΣ.
  • Παρέμβαση του συνδικάτου και των παραρτημάτων στους εργαζόμενους στα 5μηνα στους Δήμους. Εκεί δουλεύουν αρκετοί συνάδελφοι οικοδόμοι με εξευτελιστικά μεροκάματα (19 ευρώ) και χωρίς οικοδομικό ένσημο. Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης, συγκρότησης επιτροπών αγώνα και απεργιακών επιτροπών που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Ιδιαίτερα εκεί που δουλεύουν οικοδόμοι που έχουν πείρα από την συμμετοχή τους στους αγώνες (Μερικοί ήταν ή συνεχίζουν να είναι μέλη ΔΣ παραρτημάτων).
  • Να βάλουμε μπρος για στήσιμο σωματειακών επιτροπών σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς
  • Χρειάζεται ειδική προετοιμασία για αντιμετώπιση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών το επόμενο διάστημα.

 

Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζουν περιεχόμενο στην δράση μας που πρέπει να ενισχύεται με την προβολή της επιχειρηματολογίας μας για:

  • Την αξιοποίηση των επεξεργασιών μας.
  • Την αντιπαράθεση στην θεωρία των μνημονίων, των ισοδύναμων, την θεωρία της σταθερότητας, με επίκεντρο «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από αυτές τις θεωρίες. Τι είναι η σταθερότητα για την οποία αγωνιούν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΣΕΒ, κεφάλαιο και γιατί την χρειάζονται. Μήπως για να αναπληρώσουν τις απώλειες που έχουμε, να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική; την χρειάζονται για να εδραιωθούν παραπέρα τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

 

Συνάδελφοι,

Ο προγραμματισμός μας χρειάζεται να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα που θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε διαπιστωμένες αδυναμίες μας.

Δεν εννοούμε με αυτό ένα σχέδιο που θα φτάνει ως την απεργία αλλά ένα σχέδιο που θα δουλεύουμε με σταθερότητα για πιο μακροχρόνιο διάστημα και σχετίζεται με το ανέβασμα της δράσης μας σε συγκεκριμένες πλευρές.

Τι πρέπει να λύσουμε:

  • Εξασφάλιση προπαγανδιστικού μηχανισμού στο συνδικάτο και στα παραρτήματα. Πρέπει να διαμορφωθεί ένας τέτοιος μηχανισμός ώστε έγκαιρα και άμεσα να μπορεί να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης. Να μπορούμε γρήγορα να απευθυνόμαστε στον κλάδο με τις ανακοινώσεις, τις αφίσες, την εφημερίδα μας, την καλύτερη αξιοποίηση της ιστοσελίδας μας.
  • Εξασφάλιση σταθερής προσπάθειας και ελέγχου για εγγραφές στο συνδικάτο. Να αξιοποιήσουμε ορισμένες δυνατότητες που προκύπτουν από τις αλλαγές στον κλάδο και την ανάπτυξη νέων ειδικοτήτων για να συσπειρώσουμε νέες δυνάμεις (π.χ. γυψοσανιδάδες, μονωσάδες, κλπ).
  • Να βάλουμε στόχο μέχρι την απεργία να κάνουμε 30 εγγραφές και 500 μέχρι την Πρωτομαγιά. Ιδιαίτερο στόχο στις σχολές μαθητείας και τους συναδέλφους μετανάστες.
  • Οργάνωση συνδικαλιστικών μαθημάτων. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κείμενα του ΠΑΜΕ «Για το ρόλο των συνδικάτων», για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Να οργανωθεί σε κάθε παράρτημα ο απαραίτητος μηχανισμός για θέματα συντάξεων. Δεν είναι ακατόρθωτο να εξασφαλίσουμε παλιές μονάδες υπολογιστών και γραμμή σύνδεσης στο διαδίκτυο, ούτε είναι δύσκολο να χρεωθούν για αυτήν την δουλειά κατάλληλοι συνάδελφοι.
  • Να συγκροτήσουμε πολιτιστική ομάδα του συνδικάτου με στόχο την δημιουργία θεατρικής καταρχήν ομάδας.
  • Τα ζητήματα της αλληλεγγύης να αποτελούν μόνιμο στοιχείο στην λειτουργία και δράση του συνδικάτου και των παραρτημάτων. Ιδιαίτερα το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη να προετοιμάσουμε εκδηλώσεις για παιδιά οικοδόμων και άλλων εργαζομένων όπως και τα προηγούμενα χρόνια.
  • Συστηματική ενασχόληση με τους μετανάστες συναδέλφους. Σχέδιο συσκέψεων και στόχοι εγγραφών ανά χώρο δουλειάς και παράρτημα. Οργάνωση της αλληλεγγύης και της στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους. Διακίνηση μεταφρασμένων ανακοινώσεων και άλλων υλικών του Συνδικάτου. Οργάνωση μαθημάτων της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Λαϊκές Επιτροπές. Οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

 

  •   Οικονομικά

Γνωρίζοντας την οικονομική κατάσταση του κλάδου, την μεγάλη ανεργία , τα χαμηλά μεροκάματα δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από την ανάγκη του να μαζέψουμε οικονομικά για το συνδικάτο (συνδρομές, ενισχύσεις, κλπ). Δε λέμε ότι είναι εύκολο πράγμα, αλλά και το να πείσουμε κάθε συνάδελφο να δίνει ένα ευρώ το μήνα για την συνδρομή του δε θεωρούμε ότι είναι δύσκολο. Το βασικό είναι να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει την αναγκαιότητα του αγώνα, αλλά και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να τον διεξάγεις μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις ανάγκες της ταξικής πάλης και τις οικονομικές απαιτήσεις που έχει αυτή, για τη λειτουργία του συνδικάτου, για την διαφώτιση των εργαζομένων, για την ανάπτυξη των αγώνων (ανακοινώσεις προκηρύξεις, πανό, πάγια λειτουργικά έξοδα). Εχουμε τη δυνατότητα μέχρι την απεργία στις 12 του Νοέμβρη από την στιγμή που θα ανοίξουμε την δουλειά μας όπως είπαμε παραπάνω και δεδομένου ότι θα απευθυνθούμε σε εκατοντάδες εργάτες να μαζέψουμε το λιγότερο 1500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε συνάδελφος θα κυκλοφορεί το κουπόνι του συνδικάτου στο χέρι. Η πείρα δείχνει ότι όπου απευθυνόμαστε κάτω από το βάρος και το κύρος του συνδικάτου ο κόσμος ανταποκρίνεται. Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα με τα γλέντια, όπου αρκετός κόσμος πήρε προσκλήσεις μόνο και μόνο για να ενισχύσει το συνδικάτο. Προτείνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση να εκδώσουμε ένα καλαίσθητο ημερολόγιο όπου πέρα από την συμβολή στα οικονομικά να επιδιώξουμε να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να γνωρίσει ο άλλος καλύτερα το συνδικάτο μέσα από τους αγώνες.

 

  •  Για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Στις αρχές του χρόνου 22-23-24 Γενάρη η Ομοσπονδία μας πραγματοποιεί το Συνέδριο της. δεν είναι υπόθεση ρουτίνας. Είναι ένα γεγονός που πρέπει να γίνει γνωστό σε όλο τον κλάδο, να καλέσουμε να το παρακολουθήσουνε και συνάδελφοι. Η εισήγηση του θα πρέπει να κουβεντιαστεί σε όλα τα ΔΣ των παραρτημάτων και αμέσως μετά μέχρι τα μέσα Φλεβάρη να οργανώσουμε παντού συσκέψεις, συγκεντρώσεις, περιοδείες, έτσι ώστε οι αποφάσεις που θα πάρουμε όχι μόνο να γίνουν γνωστές σε όλους τους συναδέλφους αλλά και κτήμα των οικοδόμων.

Συνάδελφοι,

Μπροστά μας έχουμε δύσκολους, επίπονους και μακροχρόνιους αγώνες. Ξέρουμε όμως ότι οι εργάτες έχουν τεράστια δύναμη και δεν την έχουν δοκιμάσει ακόμα. Επίσης γνωρίζουμε ότι πολλά μάτια είναι στραμμένα πάνω μας, και φίλων και εχθρών. Ο εργατόκοσμος περιμένει πολλά από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι μεγάλες οι ευθύνες μας, μεγάλο το βάρος που αναλογεί στους οικοδόμους και όπως παλιότερα έτσι και τώρα καλούμαστε να μπούμε μπροστά,, αξιοποιώντας την πείρα των προηγούμενων χρόνων.

 

Το Δ.Σ.

21/10/2015