ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΗ (ΦΩΤΟ)

14-06-2020-gen-syneleysi-06

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας την Κυριακή 14/6/2020. Βγήκε πλούσια πείρα από τη δράση και τις παρεμβάσεις του Συνδικάτου μας εν μέσω πανδημίας, σε πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες για όλους. Αναδείχθηκε η ανάγκη της οργανωμένης πάλης και του αγώνα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και να έχουμε νέες κατακτήσεις.

Από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι όλο αυτό το διάστημα τα Συνδικάτο μας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στους συναδέλφους, μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, απαιτήσαμε και πετύχαμε νίκες, για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγιεινή και ασφάλεια κ.ά. Πήραμε πρωτοβουλία για το συντονισμό και κοινή δράση με δεκάδες σωματεία και φορείς πάνω στο ζήτημα της υγείας του λαού και κυρίως όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μια δουλειά που θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Για να μη μείνει κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα.

Τονίστηκε ότι έχουμε ήδη πληρώσει πολλά, στα χρόνια της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης, δεν πρόκειται να ξαναπληρώσουμε την κρίση τους. Έχουμε πλέον συσσωρευμένη πείρα, δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση ούτε στη μεγαλοεργοδοσία του κλάδου, ότι δήθεν τα μέτρα είναι προσωρινά, ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις για να έχουμε δουλειά, να βάλουμε πλάτη γιατί οι κατασκευαστικές εταιρείες έχουν «χασούρα». Δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τα αφεντικά ούτε μοιραστήκαμε τα εκατομμύρια στα χρόνια της ανάπτυξης ούτε πληρώσαμε το ίδιο την κρίση τους. Αυτοί είναι που μας χρωστάνε κι όχι εμείς.

Γυρίζουμε την πλάτη στο συμβιβασμό, στην υποταγή, στην «εθνική ομοψυχία». Με αλληλεγγύη, συλλογική δράση και προσανατολισμό το ταξικό μας συμφέρον, έχουμε εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο μας, που είναι όπλο στα χέρια μας για να πάρουμε ανάσα.

Απ’ αυτή τη σκοπιά, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων, για την προστασία των ανέργων, για να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα, η καθυστέρηση πληρωμών, για να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης, να τηρούνται τα μέτρα υγείας και της ασφάλειας. Να διεκδικήσουμε κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.

Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε ζητήσει συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας, όπου θα θέσουμε τα παραπάνω ζητήματα, διεκδικώντας μέτρα ελέγχου, επέκταση της επιδότησης των 800 ευρώ κ.ά.

Την Πέμπτη 18 Ιούνη θα προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις με στάσεις εργασίας από τις 12.00 έως τις 13.00 στα έργα που ανάδοχοι είναι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να ασκήσουμε πίεση στην εργοδοσία. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στο εργοτάξιο ανάπλασης του Φαληρικού όρμου
  • Στο πρώην «Παπαστράτος» στον Πειραιά
  • Στην επέκταση του River West στη Λεωφ. Κηφισού
  • Στην κατασκευή του Leroy Merlin (πρώην «Πεταλούδα») στη Λεωφ. Κηφισού
  • Στο εργοτάξιο κατασκευής του LIDL στην Πειραιώς & Χαμοστέρνας
  • Στην κατασκευή του κολεγίου Saint Catherine’s στη Λυκόβρυση
  • Στην κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ και στην υπογειοποίηση
  • Στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ (Πειραιά & Κορυδαλλού)

Ταυτόχρονα θα ζητήσουμε συναντήσεις με τους εργοταξιάρχες των έργων, για να θέσουμε τις παραπάνω διεκδικήσεις μας.

Στις 25 Ιούνη θα συνεχίσουμε με νέες στάσεις εργασίας και ΓΣ στα παραπάνω εργοτάξια συζητώντας εκ νέου με τους εργαζόμενους αυτά τα θέματα, αλλά και την εξέλιξη των παρεμβάσεων που προηγήθηκαν. Εκείνη τη μέρα επίσης θα επιδιώξουμε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με το ΣΤΕΑΤ, θέτοντας τις διεκδικήσεις μας.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα θα πραγματοποιήσουμε εξορμήσεις, περιοδείες, συζήτηση με τους συναδέλφους και σε μικρότερους χώρους δουλειάς.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία επιδιώκουμε να δυναμώσει και να κλιμακώσει η πάλη και η διεκδίκηση, να μπουν κι άλλες δυνάμεις στη μάχη, να μαζικοποιήσουμε το Συνδικάτο μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση για να υπερασπιστούμε δικαιώματα και κατακτήσεις, να πετύχουμε νέα.