ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΑΣ

kalpi

(Κάλεσμα για Αρχαιρεσίες 4σελιδο .pdf)

(Αφίσα για Αρχαιρεσίες)

14-15-17-18-19-22-23 ΙΟΥΝΗ
ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΑ 1730 μ.μ. – 2130 μ.μ. ΣΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές ανεξάρτητα από ειδικότητα,

Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τα ωράρια, το πενθήμερο, την ασφάλιση, τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, τη ζωή και την υγεία μας. Ψηφίζουμε για να δυναμώσει η συλλογική δράση και διεκδίκηση.

Απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και εργοδοσίας, που θέλουν τους εργάτες ανοργάνωτους, διαχωρισμένους, να μην σηκώνουμε κεφάλι, για να μας έχουν του χεριού τους και να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο, εμείς στέλνουμε μήνυμα και με την ψήφο ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι, οργανωνόμαστε και δίνουμε τον αγώνα, με εμπιστοσύνη στο Συνδικάτο μας.

Όσο γινόμαστε περισσότεροι, αποφασισμένοι να παλέψουμε για το δίκιο μας, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, τόσο περισσότερο θα βάζουμε εμπόδια στα σχέδια τους. Όταν είμαστε ενωμένοι σε μια γροθιά Έλληνες και μετανάστες εργάτες, από όλες τις ειδικότητες ενισχύουμε τη δύναμή μας. Αυτός είναι ο φόβος της μεγαλοεργοδίας και πρέπει να τον μεγαλώσουμε. Είναι και αυτή η συμβολή στην πάλη ενάντια στο νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοίμασε η κυβέρνηση και θεσμοθετεί την απλήρωτη δουλειά, τα 10ωρα, καταργεί ακόμα και την Κυριακάτικη Αργία ,όλα όσα ορέγονται οι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι μεγαλοεργολάβοι.

Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας. Εμείς σηκώνουμε κάθε μέρα μεγαθήρια, με το δικό μας κόπο, αίμα και ιδρώτα, που μας τον κλέβουν οι κατασκευαστές κι οι μεγαλοεργολάβοι για να κονομάνε, που την περίοδο της κρίσης αύξησαν τα κέρδη τους, σήμερα ζητάνε ακόμη περισσότερα.

Δεν δεχόμαστε να δουλεύουμε απλήρωτες υπερωρίες, μέχρι και Κυριακές, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ασφάλιση.

%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b9%cf%89%ce%bd-2021

Βρισκόμαστε στο 2021, νέες τεχνολογίες έχουν μπει στον κλάδο και νέες ειδικότητες. Η πρόοδος της επιστήμης και των τεχνολογικών μέσων ανέβασε την παραγωγικότητα. Στην σημερινή εποχή υπάρχουν όλες οι δυνατότητες, τα τεχνικά μέσα και εργαλεία για να δουλεύουμε λιγότερες ώρες, πιο ξεκούραστα, με ασφάλεια και με αξιοπρεπές μεροκάματο.

Για μας όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Τα έργα τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα, αλλά το μόνο που αυξάνουν είναι τα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων και των μεγαλοεργολάβων. Παρά την ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας την τελευταία τριετία τα  μεροκάματα παραμένουν χαμηλά, το κλέψιμο ενσήμων οργιάζει , η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι πλέον μόνιμο φαινόμενο.

Όπου βρήκαν όμως ισχυρή αντίσταση, τους κάναμε να μαζευτούν.

Συνάδελφοι, να αναρωτηθούμε: Πότε έχουμε κατακτήσεις; Όταν αγωνιζόμαστε οργανωμένα και μαχητικά, σπάζοντας το φόβο, κόντρα στο συμβιβασμό ή όταν περιμένουμε να νοιαστούν δήθεν για μας οι κυβερνώντες ή οι εργοδότες; Όταν συλλογικά, οργανωμένα και μαζικά συμμετείχαμε στη ζωή και τη δράση του Συνδικάτου ή όταν ο καθένας ήταν για τον εαυτό του;

Η αγωνιστική δράση του Συνδικάτου, η πορεία του όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αποδεικνύει ότι με την αταλάντευτη συλλογική και οργανωμένη πάλη μας και σε σύγκρουση με τις κυβερνήσεις, τους εργοδότες, την ΕΕ επιβάλλαμε κατακτήσεις, πετύχαμε μικρές και μεγάλες νίκες.

Την προηγούμενη 3ετία όπου είχαμε οργανωμένη αντίδραση των οικοδόμων με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, καταφέραμε να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα στα 3 από τα μεγαλύτερα έργα της Αττικής εκείνο το διάστημα, να σταματήσει το ξεχείλωμα των ωραρίων και η δουλειά τα Σ/Κ.

Πιέσαμε το σύνδεσμο των εργοδοτών (ΣΤΕΑΤ) και τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους να κάτσουν κάτω και να κουβεντιάσουμε για υπογραφή κλαδικής σύμβασης που να εξασφαλίζει κατώτερο ημερομίσθιο στα 45 ευρώ, με επαναφορά των τριετιών, για 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο, με κάθε ημέρα στο γιαπί και ένσημο. Μάχη την οποία συνεχίζουμε και η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες  όλων των ειδικοτήτων, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε.

Πιέσαμε τις κυβερνήσεις είτε την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είτε τη σημερινή της ΝΔ, να πάρουν μέτρα  για την αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για το ταμείο ανεργίας, για το χειμερινό επίδομα, για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα.

Εν μέσω πανδημίας, με οργανωμένη απειθαρχία στα μέτρα της κυβέρνησης, που καμμιά σχέση δεν είχαν με την προστασία της ζωής μας, συνεχίσαμε την λειτουργία και την δράση του Συνδικάτου. Από την πρώτη μέρα, ακόμα και με περιορισμούς στις μετακινήσεις, βρεθήκαμε στα εργοτάξια διεκδικώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια, πιέζοντας και την Επιθεώρηση Εργασίας. Με συνεχόμενες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις στα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, καταφέραμε να αποσπάσουμε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ για το μεγαλύτερο κομμάτι των συναδέλφων. Παλέψαμε ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, όπως με το παράδειγμα της μεγαλειώδους κινητοποίησης στη Ν. Σμύρνη τον περασμένο Μάρτη.

Τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να στηρίξουμε την πάλη μας, να μαζικοποιηθεί το  Συνδικάτο.

Σε όλη αυτή την πορεία επιδιώκουμε να βρισκόμαστε όσο το δυνατόν πιο συχνά μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, στο Συνδικάτο μας, στα Παραρτήματα, να πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις, να κουβεντιάζουμε, να διορθώνουμε τις όποιες αδυναμίες. Η γνώμη του καθενός για οποιοδήποτε ζήτημα είναι πηγή δύναμης για το Συνδικάτο, για να διαμορφώνουμε τις διεκδικήσεις μας, τους στόχους πάλης, για να βάλουμε στο επίκεντρο του αγώνα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Αυτό είναι που ανησυχεί τα αφεντικά. Φοβούνται την οργανωμένη πάλη, για να υπερασπιστούμε όλα όσα καταχτήθηκαν και να περάσουμε στην αντεπίθεση για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής. Τα δικά μας συμφέροντα έρχονται σε σύγκρουση με τα δικά τους κέρδη. Για αυτό και επιδιώκουν με νόμους και καταστολή να μας υποτάξουν. Δεν θα τα καταφέρουν, γινόμαστε όλοι μια γροθιά με το Συνδικάτο μας.

Τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και της εργοδοσίας έρχεται να προωθήσει η ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που υπονομεύει τους αγώνες των εργαζομένων. Τώρα με το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης, καλλιεργεί τη λογική ότι με διάλογο, μπορεί να διορθωθεί για να μας κοροϊδέψουν. Κάθε μέρα που περνάει δείχνει ότι  το νομοσχέδιο γίνεται όλο και χειρότερο. Δεν θέλουν να κουνιέται φύλλο για να περνάνε ανενόχλητοι νόμους που τσακίζουν τη ζωή μας.

Εμείς σηκώνουμε ψηλά το κεφάλι και υπερασπιζόμαστε το δίκιο και τα δικαιώματά μας, γινόμαστε μια γροθιά ενάντια στο κεφάλαιο και την αντεργατική πολιτική.

Κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή που περνάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, τσιράκια της εργοδοσίας μέσα στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, εμείς απαντάμε με ταξικούς αγώνες ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που πρέπει να δυναμώσουμε το Συνδικάτο μας σε αυτές τις αρχαιρεσίες.

Όταν αυτές οι δυνάμεις λένε ότι οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο είναι γελοιότητες, αποδεικνύεται πως οι αντίπαλοί μας φοβούνται την οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων, που μπορεί όχι μόνο να βάλει φρένο στα σχέδιά τους, αλλά να ξηλώσει όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει περνώντας στην αντεπίθεση για νέες κατακτήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργαζόμενους και ανέργους, σε Έλληνες και μετανάστες εργάτες, ανεξάρτητα από την χώρα καταγωγής, την θρησκεία, το φύλο και το χρώμα του δέρματος. Ζούμε την ίδια εκμετάλλευση, έχουμε τον ίδιο εχθρό. Η ταξική μας ενότητα τους προκαλεί φόβο. Δυναμώνοντας το Συνδικάτο μας να τους τρομάξουμε.

Συντονίζουμε την δράση με όλα τα συναφή επαγγέλματα στο παραγωγικό κομμάτι της κατασκευής και με άλλα σωματεία του κλάδου, με τους ηλεκτρολόγους, τους ξυλουργούς, τους μισθωτούς μηχανικούς, τους χειριστές.

Χτίζουμε γερά θεμέλια αντίστασης και βάζουμε τους όρους για να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που είναι απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας. Δεν παίρνει μερεμέτισμα, να αποσυρθεί!

Διεκδικούμε:

Βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες συνεχί­ζουμε στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με όλους αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας. Έχουμε την ικανότητα και την δύναμη να τους νικήσουμε!

Οργανω­νόμαστε και δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας. Ψηφίζουμε για να αποτελέσει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να ζήσουμε καλύτερα εμείς κι οι οικογένειές μας.