VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – Η ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ-ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ-ΑΘΗΝΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

     Εμείς οι εργαζόμενοι που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 6  Μάρτη εδώ στην Ομόνοια, μετά από πρόσκληση των σωματείων : Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας , Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος , Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής , Πανελλαδική Ένωση  Λιθογράφων , Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής , Σωματεία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

Δηλώνουμε πως ζούμε καθημερινά στο πετσί μας τον εφιάλτη της πρωτόγνωρης ανεργίας, με τις πολλές και τεράστιες παρενέργειες της σε εμάς και τις οικογένειές μας. Με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς ιατρό και φάρμακα. Χωρίς καμιά επιδότηση. Με αρκετούς συναδέλφους χωρίς φώς , νερό , τηλέφωνο. Με άλλους να κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και έξωση από το σπίτι.

Σήμερα επιβεβαιώνουμε περίτρανα για μια ακόμα φορά, πως για όλα φταίει η κυβερνητική πολιτική (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) που μας έχει κάνει τη ζωή αβίωτη και βροντοφωνάζουμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

Γι’ αυτό απαιτούμε:

 • Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
 • Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας.
 • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
 • Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. Μείωση των ορίων ηλικίας στα 50 και στα 55 χρόνια στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα στα Β.Α.Ε. και στα 55 και 60 στους άλλους κλάδους.
 • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
 • Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
 •  Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
 • Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
 • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Κατάργηση των χαρατσιών, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κατάργηση των δημοτικών τελών στους άνεργους και μείωση τους στους υπόλοιπους εργαζόμενους.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Να χορηγηθεί 1000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων, από 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
 • Όλα τα χρήματα ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους που εισρέουν στον ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, να διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των ανέργων.
 • Αύξηση της αποζημίωσης σε εργάτες και τεχνίτες λόγω απόλυσης, στο ύψος της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 2112/1920. Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ (Σε μορφη .doc)

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Συγκεντρωθήκαμε ξανά γιατί η κατάσταση δεν πάει άλλο, η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο και οι επιπτώσεις της σε εμάς και τις οικογένειες μας είναι τεράστιες.

Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια, απαιτούμε μέτρα που θα ανακουφίσουν τους ανέργους.

Η επίσημη ανεργία είναι κοντά στο 28%, με το ποσοστό στους νέους να φτάνει το 60%.

 

Στους κλάδους που εκπροσωπούμε όμως αυτά τα ποσοστά έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό.

Έχει να χτιστεί οικοδομή εδώ και αρκετό καιρό, στην Ζώνη τα καράβια τα βλέπουν μόνο αν πρόκειται να ταξιδέψουν και στη κλωστοϋφαντουργία τα ρούχα τα βλέπουν μόνο στα μαγαζιά.

 

Από την άλλη βλέπουμε η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας να δυναμώνει. Παίρνονται μέτρα που θα οξύνουν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Απολύσεις στο Δημόσιο, διαθεσιμότητες, κλείσιμο Οργανισμών, προετοιμασία για απελευθέρωση των απολύσεων.

Ταυτόχρονα η εργοδοσία αξιοποιώντας το νομοθετικό οπλοστάσιο προχωράει σε μειώσεις μισθών, απολύει εργαζόμενους με δικαιώματα και προσλαμβάνει άλλους με την σύμβαση της ΓΣΣΕ, 4ωρίτες.

 • Ακούμε το τελευταίο διάστημα να μας πιπιλίζουν το μυαλό με το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα πλεόνασμα που βγήκε από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και προορίζεται για μποναμάς στα αφεντικά. Το βλέπουμε ήδη με τις μειώσεις στο ρεύμα της ΔΕΗ για τις βιομηχανίες αμέσως μόλις το ζητήσανε οι βιομήχανοι όταν σε εμάς επιφυλάσσουν νέες αυξήσεις για να βγάλουν τα σπασμένα σε όσους έχουν ρεύμα και δεν το έχουν κόψει. Να γίνουν εδώ και τώρα μειώσεις 30% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος, σταθερού τηλεφώνου.
 • Μειώνουν τις εργοδοτικές εισφορές και σε εμάς κόβουν τα οικογενειακά επιδόματα. Ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια. Δεν πάει άλλο. Απαιτούμε 1000 ευρώ έκτακτο επίδομα για όλους τους ανέργους. Επίδομα ανεργίας για όλη την διάρκεια της ανεργίας. Να σταματήσουν να μας δουλεύουν με τα δήθεν επιδόματα μακροχρόνιων ανέργων που αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό συναδέλφων από τους 1.500.000 ανέργους.
 • Να καταργηθεί το απάνθρωπο μέτρο που ανεβάζει κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Δεν είναι δυνατόν στα 60 και στα 62 ο άλλος να συνεχίζει να ανεβαίνει στις σκαλωσιές και να τρυπώνει στα αμπάρια. Εκτός από αυτό, το μέτρο αυτό συμβάλει έμμεσα στην αύξηση της ανεργίας αφού ο συνάδελφος αντί να συνταξιοδοτηθεί παραμένει στην αγορά εργασίας και επιπλέον 2 χρόνια. Να μειωθούν τα όρια ηλικίας στα 50 για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες στα ΒΑΕ και στα 55 και 60 αντίστοιχα στους άλλους κλάδους.
 • Δεν μπορεί το 2014 με τέτοια επιτεύγματα στην επιστήμη οι γυναίκες μας να γεννάνε στα σπίτια με την μαμή ή να γιατροπορευόμαστε με μαντζούνια και διάφορα γιατροσόφια γιατί δεν έχουμε σφραγισμένα βιβλιάρια ασθενείας ή και όσοι κατάφεραν να το σφραγίσουν να καταβάλουν πεντάευρα στον ΕΟΠΥΥ ή ΠΕΔΥ ‘όπως το λένε σήμερα, για κάθε συνταγή και χαράτσι. Εδώ και τώρα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποσύνδεση της υγείας από τα ταμεία, να έχει ο καθένας ελεύθερη πρόσβαση χωρίς χαράτσια.
 • Εμείς είμαστε που έχουμε χτίσει τα πάντα, δρόμους, τρένα, μετρό, καράβια. Τα έχουμε πληρώσει μέσα από την άγρια φορολογία. Μας έχουν ξεζουμίσει για να γίνουν και έχουμε χύσει καντάρια ιδρώτα και τώρα μας ξανακαλούν να πληρώσουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε. Απαιτούμε δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας και μείωση της τιμής των εισιτηρίων για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Να καταργηθούν όλα τα διόδια.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτά είναι ενδεικτικά μερικά από τα μέτρα που ζητάμε για να ανακουφιστούμε από τις επιπτώσεις της ανεργίας. Το βασικό όμως που ζητάμε είναι δουλειά. Απαιτούμε να πάρει η κυβέρνηση μέτρα τέτοια για να ανοίξουν οι δουλειές. Δουλειές όμως που να στοχεύουν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων. Για παράδειγμα είναι πρόσφατος ο σεισμός στην Κεφαλονιά που ανέδειξε το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης. Τα περισσότερα κτίρια που πάθανε ζημιές ήταν δημόσια.

Οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια ιδιαίτερα μετά το σεισμό του 1999 είναι απειροελάχιστοι. Δεν είναι πολύ μακριά οι πλημμύρες στο Καματερό και αλλού φέτος που δεν είχαμε και πολλές βροχές. Αυτά όμως τα προγράμματα του ΕΣΠΑ τα σπρώχνουν σε πεζοδρόμια και πλατείες. Όχι ότι δεν χρειάζονται άλλα δεν είναι στην προτεραιότητα τους έργα με βάση τις ανάγκες μας αλλά με βάση  τα κέρδη των αφεντικών ας και αυτούς υπηρετούν.

Παράλληλα απαιτούμε κατάργηση του Νόμου που καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις και υπογραφή ΕΓΣΣΕ με βάση τις ανάγκες μας, το ίδιο και κλαδικές,

Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, τα 3ωρα, τα 4ωρα, η μαθητεία, να έχουν όλοι σταθερή δουλειά ,με 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο για τα ΒΑΕ.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν θα τα κατακτήσουμε από την μια μέρα στην άλλη με 1-2 κινητοποιήσεις. Χρειάζεται διαρκής αγώνας με το κεφάλι ψηλά.

Προσπαθούν να μας ενοχοποιήσουν, να μας κάνουν να νιώθουμε ενοχές και ντροπή. Ότι εμείς φταίμε για την ανεργία επειδή ζητάμε πολλά, ότι εμείς φταίμε για την φτώχεια μας γιατί δεν σκύβουμε το κεφάλι, ότι πρέπει να ντρεπόμαστε για αυτήν την κατάσταση.

Όχι δεν φταίμε εμείς. Δεν είναι ντροπή η ανεργία και η φτώχεια. Ντροπή είναι όμως να μην αγωνίζεσαι για να αντιπαλέψεις αυτήν την κατάσταση. Ντροπή είναι να κάθεσαι στον καναπέκαι να περιμένεις από τους άλλους να λύσουν το πρόβλημα. Ο αγώνας δεν είναι εργολαβία για να τον αναθέτουμε σε άλλους. Απαιτεί και την δική μας συμμετοχή. Ούτε μπορούμε να περιμένουμε την Δευτέρα παρουσία όπου τα αφεντικά θα τρελαθούνε και θα βάζουν τους εργαζόμενους πάνω από τα κέρδη τους ή ότι η Ε.Ε. θα γίνει φιλολαϊκή και θα μοιράζει προγράμματα για να καλύψει τις ανάγκες των λαών όπως μας τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σαν άλλος μεσσίας, όπως προσπαθούν να μας τον παρουσιάσουν.

Ούτε βέβαια περιμένουμε από την ηγεσία της ΓΣΕΕ που συγκαλύπτει τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, δημιουργεί αυταπάτες ότι μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι και στην λογική του μικρότέρου κακού υπογράφει μειώσεις μισθών και παράλληλα προωθεί μέσα στους εργαζόμενους την γραμμή του ΣΕΒ και την λογική της υγιούς επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Επίσης χρειάζεται να τσακίσουμε κάθε προσπάθεια που κάνει η εργοδοσία για να τρομοκρατήσει τους εργάτες με τα μαντρόσκυλα της, τους φασίστες της Χρυσής Αυγής που σαν τσιράκια των αφεντικών τους κάνουν όλα τα χατίρια, από το στήσιμο δουλεμπορικών γραφείων έως τραμπούκικες επιθέσεις για λογαριασμό των εφοπλιστών και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ο δρόμος είναι μακρύς, δεν είναι εύκολος, έχει ανηφόρες, σκαμπανεβάσματα είναι όμως μονόδρομος για εμάς. Δεν έχουμε άλλη επιλογή έκτος από τον αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να έχουμε ελπίδα να αποσπάσουμε κάτι. Ο δρόμος που μας καλούν οι άλλοι να διαβούμε είναι για άλλων συμφέροντα, των αφεντικών. Για αυτούς δουλεύουν και ανησυχούν, όχι για εμάς.

Εδώ η συμβολή του καθενός είναι απαραίτητη και σημαντική, δεν μπορούμε να αναθέσουμε τον αγώνα σε κάποιον άλλο, εμείς θα τον κάνουμε.